La Colla Vella dels Xiquets de Valls destrona els de Vilafranca després de 18 anys

Vilafranca renuncia a la lluita i opta per la torre de 9 fm en quarta ronda

La Vella de Valls celebrant haver carregat el 3 de 10 en la tercera ronda del Concurs de castells de Tarragona (horitzontal).
La Colla Vella dels Xiquets de Valls s’ha coronat com a guanyadora del 27è Concurs de Castells de Tarragona, trencant l’hegemonia dels Castellers de Vilafranca de les últimes vuit edicions. La colla rosada s’ha endut el títol gràcies al 4 de 9 i el 2 de 8 nets, i a haver carregat el 3 de 10 amb folre i manilles, construccions que els han permès aconseguir 9.690 punts. Al seu torn, els Verds han quedat classificats en segon lloc amb 8.070 punts descarregant el 3 de 10 i la torre de 9, i d’haver carregat la torre de 8 neta. La tercera posició ha estat per a la Jove de Tarragona, que ha completat el 5 de 9 i el 9 de 8, carregant també el 3 de 10. Al seu torn, els Capgrossos de Mataró han signat la quarta posició gràcies al 3 de 9, la torre de 9 i el 5 de 9.

Eufòria i crits de “campions” dels membres de la Vella en recollir el títol que els acredita com a guanyadors de la 27a edició del Concurs de Castells de Tarragona, en què l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros ha estat xiulat a l’inici i al final del certamen. El concurs ha quedat dat i beneït abans de les quatre de la tarda quan, a mitja quarta ronda, els verds -que havien guanyat el concurs ininterrompudament des del 2002-, han renunciat a lluitar per la victòria.

Lluny del què estava previst, els de Vilafranca, i després d’un intent fallit del 4 de 10, han descartat els castells de màxima puntuació i han optat pel 2 de 9 amb folre i manilles, una estructura que tenen sota control -se l’anoten per onzena vegada aquesta temporada-. D’aquesta manera, els penedesencs s’han assegurat el segon lloc del podi amb 8070 punts, gràcies també al 3 de 10 descarregat i el 2 de 8 net carregat.

A l’altre cantó de la plaça, la Vella ha rebut amb cares d’alegria i alleugeriment el canvi de programa dels Verds. Els rosats han seguit fil per randa el seu guió previst i han plantat d’entrada el dominat 4 de 9 net, que després han arrodonit descarregant el 2 de 8 net davant l’ovació de la Tàrraco Arena Plaça. Després d’aquest punt d’inflexió, la colla ha encarat el 3 de 10 en tercera ronda, el qual ha carregat després d’uns moments d’incertesa de la canalla, que finalment ha tirat amunt gràcies a l’encoratjament del públic.

Mentrestant, la Jove de Tarragona i els Capgrossos de Mataró han quedat en tercera i quarta posició, respectivament, amb dues actuacions completades amb solvència durant les tres primeres rondes.

Al seu torn, la Colla Joves Xiquets de Valls ha resolt el Concurs ocupant la cinquena plaça després d’haver estat una de les poques colles que ha utilitzat les cinc rondes del certamen. Els vermells han aprofitat la quarta i cinquena ronda per coronar el 3 de 9 i el 4 de 9. Després d’ensopegar amb el 4 de 9 net -dos intents desmuntats- i tenir només carregat el 2 de 8 net, han optat per actuar amb pragmatisme i escalar posicions per no quedar despenjats en un concurs que havien començat amb mal peu.