Tarragona

L’adjudicació de la neteja a Urbaser acabaria als tribunals i genera conflicte a l’oposició

FCC portaria als tribunals una decicisió que crea dubtes entre els grups de l’oposició

A cada passa en l’adjudicació del nou contracte de la neteja i la brossa de Tarragona apareix un nou problema. El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va tombar l’adjudicació del contracte a l’empresa GBI Paprec per no complir amb algunes de les condicions del plec. Tot semblava indicar que l’únic camí era tornar a licitar el contracte, ja que el Tribunal assegurava que la resta d’empreses que s’havien presentat també incomplien algunes de les condicions.

Amb tot, el govern municipal va decidir no triar aquesta opció i adjudicar el servei al segon classificat, Urbaser. “Estem contents perquè aquestes dues resolucions ens permeten desencallar el procés per al contracte de recollida de transport, de recollida de residus i neteja viària”, subratllava la consellera de Contractació, Isabel Mascaró. Al mateix temps, afegia que “executarem la resolució del Tribunal Català perquè estem obligats a fer-ho, la resolució esgota la via administrativa. De fet, ens permet avançar en el nou contracte i així possibilita fer el canvi de servei i de maquinària tan necessària per a la neteja de la ciutat”.

En aquesta línia, l’executiu de la Plaça de la Font anunciava que havien encarregat als tècnics l’informe jurídic, que es duria al plenari de juny per adjudicar el contracte a la segona classificada. Aquest pas, però, podria ser difícil de realitzar. Per un costat perquè l’oposició no ha deixat encara clar si l’avalaran. I, per l’altre, perquè l’adjudicació podria quedar ancorada als tribunals. Tal com ha afirmat FCC Medi Ambient -tercera classificada- a aquest mitjà, tenen intenció de recórrer aquesta decisió si finalment s’efectua. Fonts de l’empresa asseguren que l’adjudicació a Urbaser no compleix la resolució, ja que no aplica “els principis d’igualtat de tracte” que exigeix el Tribunal.

Esquerra demana defensar els tècnics

El govern necessitaria una majoria al Ple per tirar-ho endavant i, de moment, aquesta no està assegurada. Esquerra és molt crítica amb la decisió de l’executiu de Viñuales i l’acusa d’“irresponsable”. Els republicans lamenten que no defensin la feina de l’Ajuntament i renunciïn a recórrer la decisió del Tribunal. En aquest sentit, la portaveu al consistori, Maria Alsina, ha afirmat a Tarragona Ràdio que s’estan “precipitant” i que la decisió no compleix el que diu la resolució. “No obliga en absolut a donar el contracte a Urbaser. Diu que la primera classificada queda desqualificada perquè s’accepta el recurs d’Urbaser sobre els incompliments en el procés d’adjudicació. Resulta que la segona i la tercera també tenen aquests defectes”, apunta.

A banda, Alsina es queixa del fet que la decisió s’hagi pres sense reunir-se amb la resta de partits i sense tenir l’informe jurídic, que es coneixerà el dimecres. Finalment, també subratlla que el contracte “és excel·lent” i que únicament ha fallat el procés d’adjudicació.

“Perill” en l’adjudicació a Urbaser

Pel que fa a En Comú Podem, mostren reticències a adjudicar el contracte a Urbaser i ho veuen “perillós” perquè els deixa en una “situació d’inseguretat jurídica” davant dels tribunals. Segona ha recalcat Jordi Collado a Tarragona Ràdio, “el govern està intentant córrer massa perquè li crema a les mans la situació”. De fet, descriu dos problemes amb què es podria topar l’Ajuntament “Si l’adjudiquem a Urbaser, Paprec podrà anar al Tribunal Superior de Justícia. Si li dona la raó, li hauríem de concedir el contracte a Paprec, refer el contracte i pagar indemnitzacions. A més, si avui li donem a Urbaser, demà FCC recorrerà administrativament el contracte i tornarem a parar sis mesos”, descriu.

Una empresa externa per licitar-ho

Junts es mostra previngut a l’hora de posicionar-se. El grup liderat per Jordi Sendra demana conèixer primer el contingut de l’informe jurídic de l’Ajuntament. Tot i això, avancen a La Ciutat que, si l’informe no avala l’adjudicació a Urbaser i s’ha de refer la licitació, exigiran que una empresa externa s’encarregui d’aquesta tasca. És a dir, no serien els tècnics qui licitessin de nou el contracte, sinó una empresa sense relació amb l’Ajuntament.

Per la seva banda, els populars demanen “analitzar bé la resolució”. Segons subratlla el grup de Maria Mercè Martorell, “s’ha d’evitar que l’adjudicació amb pressa suposi perdre més temps en un futur amb recursos i contenciosos de les empreses”.

L’informe que es coneixerà dimecres podria acabar de definir el vot dels diferents grups municipals. Amb tot, el serial de la brossa no acabarà aquí. Si s’adjudica a Urbaser, el tema tornarà als tribunals. Mentre que si no es decanten per aquesta opció, hauran de tornar a licitar el contracte més important de la ciutat.

Adrià Miró

Graduat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster de Comunicació Política i Social per la Universitat Ramon Llull. Cap de redacció i responsable de continguts polítics.

Missatges recents

El mal temps no impedeix celebrar la festa major del Pas de la Casa

Gresca i xerinola en el Pas de la Casa. La festa major ha viscut aquest…

12 hores fa

Moren dues persones en estavellar-se una avioneta

Dues persones han mort aquest dissabte al matí en un accident patit per una avioneta…

12 hores fa

Ordino vibra amb les falles de Sant Pere i la crema del mai

El foc ha estat el gran protagonisme aquest divendres per celebrar Sant Pere. Les falles…

12 hores fa

El Mollet Music Week arriba a la 3a edició com un festival consolidat al territori

Mollet Music Week, el festival de música de juliol de Mollet del Vallès, viurà la…

12 hores fa

Mor una motorista en xocar contra un cotxe en un túnel

Una motorista de 40 anys ha mort en patir un accident amb un vehicle a…

13 hores fa

Unes 2.000 persones clamen pels drets LGBTI a Barcelona

Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda a Barcelona en favor dels…

13 hores fa

Esta web utiliza cookies.