Pas endavant del Pla Estratègic Tarragona Cultura. El Vestíbul del Teatre Tarragona va acollir ahir dijous a la tarda la presentació de l’estudi i la diagnosi de l’estat cultural i les percepcions de la ciutadania sobre la cultura a Tarragona. L’acte, obert a tota la ciutadania, hi han assistit un centenar de persones, entitats i agents culturals de la ciutat.
Es tracta d’un document elaborat per la Universitat Rovira i Virgili resultat de les diferents accions participatives del Pla Estratègic Tarragona Cultura realitzades els últims mesos. El document pretén retre comptes a la participació i les persones que han col·laborat en aquesta fase de recollida de demandes i propostes entre taules de treball, jornades i enquestes, per conèixer la situació de la cultura a la ciutat. Les conclusions d’aquest document marcaran les línies de treball que guiaran les accions municipals en aquest àmbit a curt i mitjà termini.
Entre els reptes més destacats que reflecteix el document cal subratllar l’impuls dels espais de diàleg i taules participatives dels diferents sectors culturals, l’aplicació d’una metodologia de treball més propera i en relació amb el context i la comunitat, col·lectius i persones, la necessitat de potenciar la comunicació, la digital, la presencial i la comunicació bidireccional, impulsar projectes de suport a les manifestacions culturals locals, la projecció de la cultura en espais distribuïts en el territori, l’atenció a la diversitat i l’accessibilitat, la definició d’un Pla d’equipaments i d’un Pla de biblioteques per enfortir el sistema bibliotecari a la ciutat, entre moltes d’altres.
Aquests reptes es concretaran properament en accions a desenvolupar en el mateix Pla estratègic i també en accions concretes en cada àmbit o sector (arts escèniques i música, arts visuals, patrimoni immaterial, lletres i biblioteques, suport a la pràctica cultural i propostes d’accions a altres serveis municipals que també treballen en l’àmbit cultural).
Des del novembre del 2023 i fins a finals del 2024, s’han realitzat un seguit d’accions participatives, en les que hi ha fet aportacions 1.500 persones, i que ajuden a definir l’estat de la cultura a Tarragona i cap a on s’ha de dirigir el Pla estratègic.
S’han realitzat 9 jornades transversals, sobre aspectes que afecten totes les branques culturals:
També 17 taules participatives sectorials, sobre els diferents sectors culturals:
8 taules participatives repartides en el territori, per acabar de recollir les demandes i propostes:
Dissabte, 19 d’octubre
Dissabte, 16 de novembre, de les 11.30 h a les 13.00 h
I tres taules participatives de l’equip tècnic i de treballadores municipals de la cultura i nombroses reunions internes i transversals entre tècnics municipals de diferents àrees i departaments així com entitats i organismes implicats en el disseny d’aquest Pla Estratègic.
A més a més, s’han realitzat enquestes sobre les percepcions de les entitats i les persones pel que fa a la cultura i els seus usos amb la participació d’un centenar d’entitats i més de quatre-centes persones que han volgut col·laborar amb les seves aportacions. https://www.tarragona.cat/cultura/pla-estrategic-tarragona-cultura/digues-hi-la-teva
El procés participatiu de la fase de diagnosi ha comptat també amb 34 entrevistes en profunditat a gestors culturals i actius culturals amb incidència a Tarragona.
Alhora, s’ha aprofitat aquesta diagnosi per realitzar un Mapa de recursos culturals per recollir les referències culturals actives que incideixen a Tarragona, com a eina que oferirà un directori d’entitats, associacions, projectes, serveis culturals o artístics en forma de mapa interactiu. Aquest mapa és una eina viva que s’anirà enriquint i que quedarà com a recurs. Encara es poden poder d’alta com a recurs cultural o respondre les enquestes a: https://www.tarragona.cat/cultura/pla-estrategic-tarragona-cultura/digues-hi-la-teva
A nivell participatiu cal esmenar la col·laboració i implicació de nombroses entitats i institucions en el desenvolupament d’aquesta fase de diagnosi, com és la dinamització de les taules participatives per part de Gabinet Ceres, La Bastida Participació, Fundació En Xarxa i El Far Cooperatiu, les entrevistes de la URV, Seijdrass i d’Uncle Jun Films, les aportacions de la comunicadora Laia Marín, La Costa, La Tremenda pel que fa a la comunicació, Avenir Consulting en el foment de la lectura, l’esmentada URV i la UOC a través de Nicolàs Barbieri, especialista en drets culturals, entre moltes altres entitats i professionals. A més, les trenta tres persones que han participat en les jornades, vingudes d’arreu i especialistes en diferents àmbits culturals i transversals han realitzat les aportacions a la realitat tarragonina.
Per finalitzar aquest procés, la Universitat Rovira i Virgili ha redactat l’informe de la diagnosi que es presenta de forma oberta a la ciutadania durant el mes de març de 2025 per retre comptes a la participació i les persones que han col·laborat en aquesta fase de recollida de demandes i propostes que estableixen els reptes i marquen les línies estratègiques de la cultura a Tarragona.
L’informe de la diagnosi està disponible al web del Pla estratègic Tarragona Cultura
https://www.tarragona.cat/cultura/pla-estrategic-tarragona-cultura/
Els Mossos d'Esquadra investiguen un nou incident violent als carrers de Tarragona, concretament a l'avinguda dels Pallaresos de Sant Salvador.…
El Tribunal Suprem ha dictaminat que els bancs són responsables de reintegrar els diners perduts en estafes de ‘phising’ o…
El diputat de Comuns al grup plurinacional de Sumar al Congrés, Félix Alonso, ha destacat que “totes les polítiques impulsades…
Dilluns 28 d’abril es va reunir a la Casa de la Vila la Junta Local de Seguretat, presidida per l’alcalde de…
Els Mossos d'Esquadra han destacat que la disminució dels fets delictius durant el 2024 suposa un "canvi de tendència important"…
Dos barris de Barcelona han patit talls en el subministrament elèctric aquest dimecres, 7 de maig, poc més d'una setmana…
Esta web utiliza cookies.