La Ciutat de Lleida

La UdL participa en un projecte transfronterer per aprofitar residus agroforestals

NEWPOWER busca resoldre els problemes associats a l’alta generació de residus de camps i boscos, que s’acumulen cada vegada més i acaben magnificant els incendis

La Universitat de Lleida (UdL) participa en un projecte transfronterer amb 10 socis més de l’Estat espanyol, França i Portugal per transformar residus agrícoles i forestals en productes bio-funcionals per a les indústries alimentària, farmacèutica i biotecnològica, així com per a l’agricultura ecològica.

Sota el títol Valorització integral de residus agroforestals: noves biorefineries multiproducte escalables (NEWPOWER), la iniciativa està liderada per la Universitat de Vigo (UVigo) i compta amb un pressupost d’1,3 milions d’euros, finançats pel Programa Interreg Sudoe, a través dels fons Feder de la Unió Europea. D’aquests, la UdL gestionarà 140.000 €.

NEWPOWER busca resoldre els problemes associats a l’alta generació de residus de camps i boscos, que s’acumulen cada vegada més per l’abandó del medi rural, causant una gran quantitat d’incendis al sud d’Europa. La xarxa de col·laboració entre organismes públics i privats desenvoluparà nous processos de conversió, obtenint energies renovables i productes d’alt valor afegit.

Els investigadors del grup de Noves Tecnologies de Processament d’Aliments de la UdL participaran en “l’obtenció de productes biofuncionals d’interès, mitjançant l’aplicació de tecnologies verdes i innovadores, i en la seua encapsulació, amb l’objectiu de desenvolupar productes utilitzables en els sectors agrícola, alimentari, farmacèutic i biotecnològic”, explica el catedràtic Robert Soliva.

A banda de la UdL i la UVigo, al projecte participen les universitats de Saragossa i de Minho (Portugal), la Fundació Centre Tecnològic de Recerca Multisectorial d’A Corunya, l’Institut Tecnològic de Bragança (Portugal), l’Institut National Polytechnique de Tolosa (França), INRAE Centri Occitanie-Tolosa (França); i les empreses Ingredalia S.L., BCL3EVOLUTION LDA i Revalorem SCCL.

Alguns dels socis estaran involucrats en processos innovadors i ecològics d’extracció de productes de valor afegit basats en una biorefineria multiproducte en un context d’economia circular; altres, enfocats en la caracterització i encapsulació de compostos actius d’interès; i els restants treballaran en la formulació d’aliments funcionals i nutracèutics, embalatges intel·ligents, productes fitosanitaris naturals, biocombustibles, bioplàstics i químics de plataforma.

La iniciativa també contempla realitzar un estudi tècnic-econòmic i ambiental de tots els processos desenvolupats en el marc de NEWPOWER per a estudiar la seua viabilitat industrial. El projecte té una durada de 3 anys, fins a finals de 2026.

Mendo

Missatges recents

Sant Julià de Lòria engega la primera fase de construcció dels pisos per a la gent gran

Sant Julià de Lòria disposarà d'una cinquantena de pisos més el 2028. Això és gràcies a la col·laboració publicoprivada entre…

6 hores fa

El Tecnoparc de Reus s’agermana amb el Parc Científic i Tecnològic Geolit de Jaén

El Parc Tecnològic i d’Innovació del Tecnoparc de Reus inicia el seu agermanament amb el Parc Científic i Tecnològic Geolit…

7 hores fa

En Comú Podem Tarragona denuncia especulació darrere del trasllat de la Laboral

En Comú Podem Tarragona ha denunciat avui en roda de premsa que “malgrat les bones paraules, no estem davant d’un…

7 hores fa

Obert el període de presentació de propostes per al Pressupost Participatiu 2025 del Vendrell

El govern del Vendrell ha posat en marxa els segons pressupostos participatius del municipi, després de la primera experiència de…

7 hores fa

Heredia-Corretger guanyen la primera edició del Torneig Mas La Boella del Golf Costa Daurada

Golf Costa Daurada ha viscut una jornada que quedarà gravada en la memòria dels seus socis i aficionats. Amb una…

7 hores fa

Sitges reforça la seva aposta enogastronòmica

La regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Sitges continua treballant per impulsar la promoció de l’enogastronomia local com a element…

7 hores fa

Esta web utiliza cookies.