Torra, Talarn i Pueyo demanen unitat i confiança per afrontar els pròxims esdeveniments

Els parlaments s'han dut a terme a l'interior de la Seu Vella mentre que l'ofrena de flors s'ha fet a l'exterior

Imatge de l'acte commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya a la Seu Vella de Lleida. Foto: La Ciutat

Aquest vespre s’ha celebrat a la Seu Vella l’acte commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya on hi han participat per primer cop plegats la Generalitat, la Diputació i la Paeria de Lleida. En l’acte hi han participat el president de la Generalitat, Quim Torra, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré. Amb aquest acte, les institucions volien donar un missatge d’unitat a aquelles persones que la reclamen.

Quim Torra, ha volgut recordar que “l’any 1707 Lleida va ser la primera ciutat en patir la repressió del monarca Felip V”, destacant com la Seu Vella va ser convertida en caserna militar i com posteriorment, l’any 1716, es va aplicar el Decret de Nova Planta a Catalunya amb tot el que comportà pel país. També ha cridat a “continuar i culminar la lluita que fa 300 anys va començar, tornant a emprendre la iniciativa, recuperant la confiança i amb unitat”. Torra ha situat la Diada d’aquest any com un nou punt de partida d’una nova etapa per avançar cap a la independència.

Joan Talarn, també ha recordat els fets succeïts a Catalunya al segle XVIII, però ha volgut subratllar que “l’11 de setembre no fa referència a una derrota com han volgut fer creure alguna percepció interessada” afegint que “ha estat la celebració d’un símbol de perseverança i futur, una eina de reivindicació i mobilització ciutadana que fa visible any rere any en les causes nacionals i socials”. També ha volgut remarcar els dies que vindran amb la sentència d’un judici que “pot ser de culpabilitat, exemplaritzant i venjativa que ens declarà a nosaltres, també, oficialment”.

Miquel Pueyo, a banda de recordar els fets històrics a la ciutat i a Catalunya, ha apel·lat a Torra “ofereixo a la Generalitat una plena lleialtat institucional i alhora també demano que el govern de la Generalitat tingui presents les legítimes demandes que, en diferents àmbits, la ciutat ha expressat”, afegint que “s’entén que la situació econòmica és la que és però els lleidatans i lleidatanes són un 20% més pobres que l’any 2007 i han patit un llarg cicle de retallades en salut, educació i en serveis socials”. També ha destacat que “en les pròximes setmanes hi haurà un esdeveniment que canviarà les vides de les persones empresonades” afegint que “els catalans i catalanes hem de confiar entre nosaltres”.

Ramon Farré, ha valorat el camí de la nació catalana i ha subratllat el “dret que tenen els catalans i catalanes de decidir”. També ha ressaltat el fet que la primera llei catalana del Parlament va ser marcar la Diada de l’11 de setembre com a festa nacional.

L’acte ha finalitzat amb l’actuació dels castellers de Lleida, la interpretació de l’himne dels Segadors i la tradicional ofrena floral.