La Ciutat de Lleida

La UdL commemora el Dia Internacional de les Nenes i les Dones a la Ciència

La Universitat de Lleida (UdL) commemora el Dia Internacional de les Nenes i les Dones a la Ciència, que se celebra l’11 de febrer, amb dos nous vídeos de la sèrie SOM STEM. Tu també ho pots ser!. Aquesta iniciativa audiovisual del Centre d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera de la UdL té com a objectiu trencar els estereotips i incentivar l’elecció de les carreres de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques (STEM, per les sigles en anglès) entre les noies, a través de models de referència d’exalumnes de la UdL. En aquesta ocasió, les protagonistes són la graduada en Ciències Biomèdiques Maria Beltran Perelló i la professora de Didàctiques de les Matemàtiques Maria Ricart Aranda.
Maria Beltran, alumna de l’Escola de Doctorat de la UdL, realitza la seua recerca sobre l’atròfia muscular espinal a la Unitat de Senyalització neuronal de l’IRBLleida. Considera que per dedicar-se a la ciència és fonamental tenir curiositat i recorda com la van influir dos professores de Química i Física a l’hora de decidir la seua carrera universitària.
Maria Ricart és llicenciada en Matemàtiques i doctora per la UdL. Creu que a les disciplines STEM hi ha menys dones perquè falten referents. Pensa en ella mateixa i en les seues referents, que van ser la la mestra de l’escola rural i la professora de matemàtiques a l’institut. Creu que les dones poden humanitzar les disciplines científiques.

Els dos primers capítols d’aquesta sèrie els van protagonitzar l’Elena Rubies García, enginyera industrial per l’Escola Politècnica Superior de la UdL i doctoranda en enginyeria i tecnologia de la informació; i la Cristina Montserrat Rodríguez, titulada per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària de la UdL, degana del Col·legi Oficial de l’Enginyeria de Forests de Catalunya (CEFC) i directora de l’empresa Entrearbres.

#100tífiques 
 
Una altra iniciativa d’aquest Dia Internacional són les xerrades de #100tífiques, promogudes per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Enguany hi ha participat la investigadora de la Universitat de Lleida i d’Agrotecnio-CERCA Bàrbara Baraibar, especialitzada en males herbes i agroecologia.
És important que vegin a dones que es dediquen a la ciència perquè es trenquin estereotips. A més, m’agrada contribuir a exposar professions que potser ni coneixien, com l’enginyeria agronòmica, de la qual ningú del meu públic del 7 de febrer havia sentit parlar mai”, destaca Baraibar.
Tags: Lleida
Adrià Torres Redacció

Missatges recents

Els grans hospitals de Catalunya recuperen l’energia elèctrica

En aquests moments, els hospitals de Catalunya recuperen paulatinament l'energia elèctrica a tot el territori. Els grans hospitals han recuperat…

1 hora fa

Gran part de Tarragona recupera l’electricitat després d’una jornada caòtica

Poc després de les 20 hores, gran part dels residents de Tarragona han recuperat l'electricitat a les seves cases. Aquest…

1 hora fa

Alguns aeroports ampliaran els seus horaris per realitzar els vols reprogramats

Aena recalca que els aeroports han estat operatius durant tota la jornada gràcies als sistemes elèctrics de contingència -tot i…

2 hores fa

La Generalitat confia a començar el dimarts “amb normalitat”

Salvador Illa espera recuperar "totalment" el subministrament elèctric al conjunt de Catalunya "en les pròximes hores". Fins aquest vespre s'ha…

2 hores fa

Barcelona obrirà tres poliesportius per allotjar a les persones que no poden tornar a casa

L’Ajuntament de Barcelona habilitarà, com a mínim, tres poliesportius per aquelles persones que hagin de quedar-se a la ciutat per…

2 hores fa

Catalunya comença a recuperar la normalitat després de la caiguda elèctrica

L'apagada generalitzada continua afectant milers de persones, però a partir de les 17 hores part del territori català ha recuperat…

5 hores fa

Esta web utiliza cookies.