La Ciutat de Girona

La UdG celebra amb INCIBE el I Congrés Nacional de Ciberseguretat del sector de l’aigua

La jornada va posar l’accent en la necessitat de crear perfils qualificats i en la formació especialitzada per fer front a les ciberamenaces

L’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), entitat depenent del Ministeri per a la Transformació Digital, i la Universitat de Girona, en el marc de la Càtedra INCIBE de Digitalizació i Ciberseguretat Hídrica, han dut a terme el I Congrés Nacional de Ciberseguretat de les entitats vinculades al sector de l’aigua el passat 14 de maig. La jornada ha tingut lloc al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), a l’Hospitalet de Llobregat i va reunir al voltant de 60 assistents.

L’activitat és part del conveni entre INCIBE i la Universitat de Girona titulat “Càtedra INCIBE de digitalització i ciberseguretat hídrica” inclosa en el programa de Càtedres de Ciberseguretat a Espanya, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb el finançament dels Fons Next Generation-EU. La jornada va reunir professionals del sector de l’aigua amb interès en com la digitalització del sector està propiciant un augment dels riscos associats a la ciberseguretat.

La sessió es va obrir amb la intervenció de la directora de l’Àrea de Certificacions de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Helena Rodríguez, que va remarcar el paper estratègic del cicle de l’aigua i la necessitat d’impulsar-ne la protecció davant de ciberamenaces.

En l’espai dedicat a la recerca, es van presentar solucions innovadores per a la detecció i gestió de riscos cibernètics en entorns industrials i infraestructures crítiques del sector de l’aigua. També es van abordar reptes com la integritat de les dades, la integració IT/OT i les necessitats d’R+D.

El bloc següent va posar el focus en el futur del sector i es va parlar de la manca de professionals formats, de la necessitat d’alinear educació i mercat laboral, i d’estratègies per fer front a ciberamenaces avançades.

Finalment, es van explicar experiències reals en ciberseguretat en entitats d’aigua. Sergi Carmona (Agbar – Veolia) va compartir l’estratègia de la companyia en matèria de ciberseguretat. Jordi Viñas i Gil Casanovas (Depuradores d’Osona) van explicar exemples concrets de gestió de riscos en plantes depuradores. Per acabar, l’investigador de la UdG Steven Kemp va presentar un estudi de la percepció dels professionals del sector sobre la ciberseguretat hídrica.

La jornada es va tancar amb una visita al BCN Cybersecurity Congress, que va permetre als assistents conèixer de primera mà les innovacions i solucions més recents del sector. A més, es va oferir una activitat immersiva en format scape room, que va afavorir la interacció entre els participants en un entorn lúdic vinculat a la ciberseguretat.

Mendo

Missatges recents

La Festa Major de Sant Boi omple la ciutat de música i cultura comunitària

Del 16 al 20 de maig, Sant Boi ha gaudit d'una sensacional Festa Major. Del pregó al piromusical, la ciutat…

20 minuts fa

Incendi en una indústria tèxtil de Sabadell: diversos treballadors atesos pel SEM

Un incendi s'ha declarat aquest vespre en una indústria tèxtil situada al carrer Riu Ripoll de Sabadell. Els Bombers de…

23 minuts fa

La ‘Silver Economy’ centra l’assemblea anual REDEL, per primer cop a Tarragona

Les activitats econòmiques, productes i serveis destinats a satisfer les necessitats dels majors de 55 anys, la coneguda com a…

36 minuts fa

Dues persones hospitalitzades arran d’un incendi a Sabadell

Dues persones han hagut de ser hospitalitzades aquest dimecres a la tarda arran d'un incendi que ha tingut lloc a…

39 minuts fa

Igualada celebrarà el 13è Estival de Jazz del 5 al 8 de juny

Del 5 al 8 de juny de 2025, la ciutat d’Igualada tornarà a ser escenari del millor  jazz nacional i…

50 minuts fa

El FC Barcelona renova Hansi Flick com a entrenador fins al 2027

El FC Barcelona ha oficialitzat aquest dimecres la renovació del contracte de l'entrenador Hansi Flick fins al juny de 2027,…

55 minuts fa

Esta web utiliza cookies.