Un informe de la UB proposa que les etiquetes dels aliments incorporin més informació

Un informe de l’Observatori de Bioètica i Dret (OBD) de la Universitat de Barcelona conclou que la informació que es recull a l’etiqueta dels aliments no és suficient i per això proposa revisar aquesta política per tal de ”desterrar” del mercat algunes campanyes comercials que tot i complir la llei, ”confonen els consumidors” pel que fa a les característiques dels aliments. Per això, els autors de l’informe proposen que es facin visibles als ciutadans els costos socials i ambientals que ocasionen determinats productes alimentaris, en relació, per exemple, al benestar animal o amb l’impacte ambiental derivat de l’ús d’alguns materials o tècniques productives.
Un dels àmbits en què es posa èmfasi és la comunicació digital ja que els autors consideren especialment rellevant promoure bones pràctiques entre els proveïdors d’informació, com ara els bloguers, els portals digitals o els recomanadors. Els responsables de l’estudi lamenten que aquests proveïdors no tenen sistemes per retre comptes al lector i denuncien que tampoc no hi ha transparència respecte a les fonts emprades o els interessos comercials que hi ha darrere.

El document també demana protegir la independència dels professionals sanitaris, com a font de confiança per als ciutadans, en aquests temes, i proposa posar en marxa protocols que posin límit a les iniciatives promocionals que la indústria pot dirigir als professionals, en una línia similar a la dels visitadors mèdics de la indústria farmacèutica.

L’objectiu del document és incidir en polítiques públiques i encetar el debat social sobre els reptes bioètics que planteja el sistema alimentari actual i la seva evolució.

L’informe ‘Informació alimentària: qüestions ètiques, jurídiques i polítiques’, està coordinat per les directores del màster d’Alimentació, Ètica i Dret de la UB, M. José Plana i Itziar de Lecuona. En l’elaboració del document hi han intervingut diversos experts del grup d’opinió que dirigeix María Casado, directora de l’OBD. També hi ha participat la Fundació Bancària “la Caixa”.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Ordino organitza una Fira del Vermut d’alçada a la Cortinada

El comú d'Ordino organitzarà una fira sobre el vermut per dinamitzar els pobles de la part alta de la parròquia.…

4 hores fa

Catalunya viu una diada de Sant Jordi amb previsió de vendre 7 milions de roses

Sant Jordi torna, aquest any amb la previsió de vendre més de set milions de roses. La diada, que cau…

4 hores fa

Una baralla deixa un ferit greu per apunyalament a Sabadell

Una persona ha resultat ferida greu per arma blanca en el transcurs d'una baralla que ha tingut lloc aquest Dilluns…

4 hores fa

Sant Jordi 2025 a Solsona: Una trentena de parades als carrers

La diada de Sant Jordi és una de les que més aboquen la ciutadania al carrer encara que sigui una…

5 hores fa

Lleida tanca els accessos a la canalització del riu pel marge dret després d’una fuita d’aigua al pantà de Rialb

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha activat aquest dimarts al migdia l'escenari 1 d'emergència de la presa de Rialb dins…

5 hores fa

Sant Jordi 2025 a Viladecans: Autors i autores locals, els protagonistes

Autors i autors locals de Viladecans, com David Encarnación, Noelia Toré, i Ester Corrales, han presentat els seus llibres entre…

5 hores fa

Esta web utiliza cookies.