L’alcalde, David Bote, el primer tinent d’alcalde, Juan Carlos Jerez, i el segon tinent d’alcalde, Sergi Morales, han presentat avui en roda de premsa la proposta de Pressupost Municipal 2023, que el Ple va aprovar ahir de forma inicial amb els vots a favor del Govern municipal (PSC i ECPM), les abstencions d’ERC i Junts per Mataró i els vots contraris de Ciutadans.
Igual que l’any passat, els processos d’aprovació del pressupost i de la modificació de les ordenances fiscals s’estan desenvolupant de forma paral·lela, amb la voluntat que tant un com l’altra estiguin aprovats definitivament el 22 desembre i, d’aquesta manera, poder posar en marxa els projectes previstos a principis de 2023.
La proposta de pressupost de l’Ajuntament puja a 155,41 milions (154,07 al 2022, un 0,87 % d’increment). Un any més, i malgrat haver fet el traspàs de l’Institut Miquel Biada a la Generalitat, és el pressupost més elevat de la història. En canvi, el pressupost consolidat amb les societats municipals arribarà a 186,99 milions, un 0,89 % menys que al 2022 (188,68 milions).
Es tracta d’un pressupost enfocat a la resiliència, d’adaptació a l’actual context d’elevada inflació i incerteses econòmiques, però a la vegada amb l’horitzó de transformació de Mataró en el marc de l’Agenda 2030 i amb l’objectiu de mantenir al màxim la cartera de serveis oferts per l’Ajuntament. Es mantindrà l’accent en les polítiques prioritàries com la seguretat, la neteja, l’atenció a les persones i l’habitatge. És a més l’últim pressupost del mandat 2019-2023: la majoria d’accions del Pla de Mandat tenen un nivell d’assoliment molt alt (74,6 % a l’octubre) malgrat els imprevistos que han suposat primer la pandèmia, i ara la crisi energètica, l’alça de preus i els problemes de subministrament de materials. L’endeutament del grup Ajuntament (amb empreses públiques i Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans) es rebaixarà en 3 milions d’euros. Durant el mandat, l’endeutament ha passat del 75,46 % liquidat a finals de 2019 a la previsió de 54,27 % quan es tanqui el 2023.
Majors ingressos amb congelació d’impostos
La modificació de les ordenances fiscals, aprovada provisionalment pel Ple el 18 d’octubre, suposa la congelació dels tributs municipals i de la majoria de taxes i preus públics amb la premissa de no repercutir a la ciutadania l’increment de costos dels serveis i materials, de subministraments energètics (1,3 milions més per fer front a la factura de gas i electricitat dels equipaments) i de combustibles (410.000 € més pel carburant dels autobusos) derivats de la crisis postpandèmia i les repercussions de la Guerra d’Ucraïna. I tot tenint en compte que l’esforç fet en els darrers anys per l’Ajuntament per millorar l’eficiència energètica (5,7 milions invertits en plaques fotovoltaiques, bombetes led, Tub Verd, etc.) ha permès reduir el consum i, per tant, ha contingut l’increment de costos.
El pressupost d’ingressos corrents pujarà de 138,87 milions (2022) a 141,49 milions l’any 2023, un augment de l’1,88 %. Entre les variacions en les previsions d’ingressos destaca, un any més, un increment en l’aportació rebuda per la Participació en els Ingressos de l’Estat, que es calcula pujarà 3,25 milions d’euros respecte a 2022. També es contemplen els ingressos previstos per les contribucions especials pel clavegueram de Les Sureres (2,93 milions), que s’invertiran en la realització de l’obra.
Despesa social, seguretat i neteja centren de nou els majors esforços
A banda de l’augment de costos dels consums elèctrics i altres subministraments, i de carburant, ja esmentats, el pressupost de despeses corrents de l’Ajuntament inclou altres variacions com l’increment retributiu aprovat per l’Estat per als treballadors municipals (2,4 milions); noves contractacions per atendre, per exemple, la major demanda per la gratuïtat de l’I2 a les escoles bressol, o l’augment de la càrrega financera per la pujada dels tipus d’interès (1,2 milions).
Per programes, respecte als 138,56 milions de despesa corrent pressupostada per l’Ajuntament les majors partides es destinen a:
Pel que fa al pressupost consolidat amb les empreses municipals, la despesa més grossa del grup Ajuntament és Medi ambient, jardins i sanejament (24,48 milions, 3 milions més que al 2022 sobretot per l’augment pressupostari en actuacions de millora de clavegueram i abastament); Deute públic (22,11 milions, 0,48 més que al 2022); Protecció i promoció social (17,6 milions, 2,18 més que aquest any); Seguretat, mobilitat i protecció civil (17,48 milions, amb una disminució de 2,7 milions) i Recollida, tractament de brossa i neteja (16,4 milions).
Inversions
El pressupost d’inversió de l’Ajuntament és de 16,63 milions, i s’incrementa a 28,76 milions si s’afegeixen les previsions d’Aigües de Mataró i PUMSA. Majoritàriament, es finançarà amb préstecs, contribucions especials (Les Sureres), recursos d’anys anteriors (4,1 milions d’inversions de PUMSA) i subvencions (1,78 milions de fons Next generation i 0,42 milions d’altres ajuts). L’Ajuntament ha presentat projectes per obtenir subvencions en convocatòries encara no resoltes per import aproximat de 10 milions d’euros, que poden suposar una nova injecció de finançament ara no pressupostada.
Entre les inversions del pressupost consolidat amb les empreses destaquen, segons temàtica:
El grup municipal d’Esquerra Republicana defensarà en el proper ple ordinari de la Paeria, que se celebrarà el divendres 25…
L’Ajuntament de Barcelona, a través de Foment de Ciutat, ha iniciat el procés participatiu per a la reforma del carrer…
Una cinquantena de passatgers d’un tren regional exprés que feia el trajecte entre Barcelona i Saragossa van ser evacuats ahir…
Un accident múltiple aquest matí de diumenge al pas de l’AP-7 per Vilablareix, al Gironès, ha provocat la primera víctima…
Els Mossos d'Esquadra han detingut un home de 42 anys a Manresa per apunyalar la seva mare i deixar-la ferida…
Els passatgers atrapats des de primera hora de la tarda a causa d’una avaria d’electrificació a la línia R15 podrien…
Esta web utiliza cookies.