L’Ajuntament, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, inicia el programa de mentoria amb persones migrades en itinerari cap a l’arrelament social. L’objectiu és fomentar noves relacions veïnals que facilitin els processos d’assentament, integració i/o adaptació a la ciutat, i contribuir a la convivència intercultural de les persones nouvingudes. L’adhesió de L’Hospitalet al programa de mentoria i la crida a la participació de persones mentores és una clara mostra del caràcter acollidor de la ciutat. La funció d’acompanyament anirà a càrrec dels grups d’acollida, que exerceixen com a mentors/res durant un període de 8 mesos prorrogables a un any.
Durant el 2019, més de 875 persones van sol·licitar l’arrelament social a L’Hospitalet per regularitzar la seva situació administrativa.
El suport solidari a les persones mentorades permet treballar eixos clau en la seva integració, com l’aprenentatge de la llengua, el coneixement i la participació en l’entorn i el seu itinerari professional. Com a base de la convivència intercultural, els vincles resultants de les relacions de mentoria promouran, alhora, el coneixement i l’aprenentatge mutu de les persones participants.
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya va engegar el 2017 un programa de mentoria amb persones refugiades i demandants de protecció internacional. Des de la seva posada en marxa, s’han iniciat més de 290 relacions de mentoria, en les quals han participat més de 1.040 persones mentores i 590 persones mentorades. El 2020, els bons resultats del programa van comportar el llançament d’una prova pilot amb persones migrades en itinerari cap a la sol·licitud d’arrelament social.
Qui pot ser mentor/ra?
Per ser mentor/ra del programa, cal organitzar-se en un grup d’acollida de 2 a 5 membres que es coneguin prèviament. Cada membre del grup ha de tenir 25 anys, amb competències personals que incloguin el compromís, la responsabilitat, la constància, la tolerància a la frustració o la resiliència. Han de ser persones que dominin el català i el castellà i que en la seva vida quotidiana participin en la vida social i/o cultural del municipi.
Les persones que hi estiguin interessades poden enviar un correu a grupsacollida.tsf@gencat.cat, indicant les dades personals i de contacte per tal de rebre més informació sobre el programa.
Quina metodologia de treball segueixen els programes de mentoria?
S’estableixen relacions de mentoria entre persones migrades que faran l’itinerari d’arrelament social i els grups d’acollida, seguint uns criteris per a l’emparellament. Es requereix el compromís d’ambdues parts de mantenir un contacte periòdic de 2 a 4 hores setmanals.
Un cop les persones voluntàries s’hagin presentat com a candidates i abans de ser emparellades, caldrà realitzar una entrevista amb un/a psicòleg/loga per garantir la idoneïtat del perfil i de les motivacions personals envers la mentoria. Finalment, les persones seleccionades assistiran a una formació inicial de 12 hores per preparar-se per a la seva acció de voluntariat, on es treballen aspectes com ara el significat, els límits i els compromisos de la mentoria; les característiques del col·lectiu i les persones que s’acompanyaran, i altres informacions i recomanacions d’utilitat.
Des que es crea el tàndem fins que es tanca la relació de mentoria, els grups d’acollida compten amb el suport i la supervisió d’un equip de professionals que fa el seguiment tècnic del funcionament i la qualitat de la relació de mentoria, aporta recursos i dona resposta als dubtes que puguin tenir les persones mentores.
Una furgoneta ha cremat completament al mig de la C-16. Una alerta al 112 quan faltaven cinc minuts per a…
Un jove de 30 anys ha mort aquesta matinada després de ser apunyalat al mig del carrer a Guadalajara. Segons…
L'Espai Jove de Valls ha acollit aquest dissabte 26 d'abril la festa de lliurament dels premis de la 18 a edició del…
Aquest dissabte 26 d'abril s’ha inaugurat oficialment el Pou de Gel d’Alcarràs, després de la seva restauració i adequació, recuperant…
Aquest divendres, el Tinglado 1 del Moll de Costa ha acollit l’acte d’inauguració de l’exposició del 35è aniversari dels Gegants…
La proximitat entre la Setmana Santa i la diada de Sant Jordi han propiciat que la Setmana Medieval de Montblanc…
Esta web utiliza cookies.