Juan Antonio Corchado va accedir a l’alcaldia de les Franqueses del Vallès fa poc més d’un any gràcies a un pacte a tres. El socialista va agrupar Esquerra i Sumem a la investidura, aconseguint forjar un govern tripartit que defineix com a “sòlid i estable”. Fem balanç d’aquest primer any al capdavant de l’Ajuntament vallesà per conèixer els principals projectes que tenen entre mans.
Quin balanç fa del primer any del govern tripartit?
Fem un balanç molt positiu. És un govern sòlit, estable i cohesionat. Treballem molt la transversalitat. Venim d’èpoques convulses i el govern funciona com un equip.
Junts els va titllar de “pacte de perdedors i de la fam”. Com es troba la relació amb el principal partit de l’oposició?
És una relació institucional. Bàsicament, hi ha respecte institucional, però no hi ha molt més. Ara mateix és una formació que no aporta al poble, la seva política no és gens constructiva. Crec que el seu discurs va ser un error i va perdre una oportunitat. És no comprendre la democràcia i que va ser incapaç de sumar els 11 regidors necessaris per governar. Això és el que realment li hauria de preocupar.
Asseguren que s’han topat amb una “tensió pressupostària important”. Quins són els principals problemes i què han fet per resoldre’ls?
Veníem d’una situació pressupostària complicada perquè teníem un pressupost prorrogat que no havia tingut en compte les pujades com les dels carburants. Per això, teníem un dèficit important i el romanent ens va servir per pagar les factures impagades. Hem fet un pressupost realista i quan toca. En aquest sentit, hem hagut d’apujar alguns impostos per no perdre serveis, igual que ha fet la majoria de poblacions. Tot i això, hem intentat que fos la més correcta possible.
Quin grau d’aplicació del Pla d’Acció Municipal han aconseguit aquest primer any?
Estem força contents. Portem el 26% de les 128 accions d’un PAM que per primera vegada s’ha fet de forma participativa. Si anem en aquesta línia, l’assoliment serà important. Anem en línia.
Van comentar que se centrarien en les persones. Com s’ha traduït això en l’acció política?
En primer lloc, amb una nova forma de fer política. Des de la proximitat i parlant amb els veïns. Al mateix temps, també ho hem fet amb accions. Per exemple, el servei de canguratge gratuït, el punt d’acompanyament a la ciutadania, l’augment de les partides de reparació de la via pública, la gratuïtat de la teleassistència i tots els temes vinculats a la seguretat. A més, tenim un projecte cofinançat per potenciar l’ocupació dels joves. Durant un any estaran al municipi treballant i finalitzaran al desembre.
“Portem el 26% d’un Pla d’Acció Municipal que s’ha fet per primera vegada de forma participativa”
Ara incorporen nous agents. Quines altres polítiques estan implementant en l’àmbit de la seguretat?
Entre juliol i agost entraran tres nous agents. Hem posat també en funcionament una unitat canina amb uns grans resultats i estem treballant en una possible segona unitat. A més, estem treballant la col·locació de càmeres a les entrades i sortides dels polígons i dels diferents nuclis. D’altra banda, ara tenim una policia d’àmbit rural i amb els agents que entraran podrem tenir més policia de proximitat als carrers. És interessant parlar amb els comerciants per crear un grup específic on puguin enviar totes les sospites que tinguin i actuar ràpidament. La seguretat és un dels eixos principals d’aquests quatre anys. Al setembre també incorporarem dues motocicletes que ens permetran entrar on no podíem abans, tenint una policia més de proximitat.
Quan parlem de seguretat, per un costat hi ha les dades i per l’altre la percepció de seguretat. Quins inputs li arriben dels veïns en aquest sentit?
La gent veu un augment de seguretat, però és una percepció. Amb ciutats veïnes estem fent coses plegats i fa que tinguem molts més efectius al carrer. La Festa Major de Bellavista és un clar exemple amb més d’11 policies presents a la festa, inclosa una patrulla dels Mossos.
Han hagut de suspendre una part de la urbanització del sector R per la presència de dues cases ocupades. Quin és el grau d’afectació i què s’hi pot fer per arreglar-ho?
És un tema judicial, però l’afectació és mínima. La suspensió és d’un carrer i una zona verda, no hi ha afectació a cap edifici. Tothom que ha demanat la llicència la té i està construint. No s’ha parat l’activitat. Únicament s’ha aturat aquest tros concret de forma cautelar fins que tinguem resolt el tema. El sector avança.
El primer procés de venda de les quatre parcel·les del sector N va quedar desert i ara han aplicat alguns canvis. Com es troba el tema? Hi ha empreses interessades?
En el fons, no hi ha canvis. Es va fer una licitació que va quedar deserta i ara totes les persones interessades poden comprar al preu de sortida, un preu de mercat. Encara no ha anat al Ple i ja tenim els primers interessants. Estic convençut que abans de finals d’any es vendran gairebé totes. De set que teníem, hem posat a la venda quatre i la resta les reservem.
“Encara no ha anat al Ple i ja tenim els primers interessats en les parcel·les del sector N”
Amb quina finalitat es reserven?
Són espais on volíem fer equipaments. Considerem que si no és necessari vendre-les, no cal fer-ho. L’Ajuntament ha de tenir terreny perquè venen coses interessants. Els polígons del Vallès Oriental estan molts plens i el sector N està en plena efervescència. Som de les poques poblacions properes que tenim l’oportunitat de créixer en indústria. Hem de tenir espai si ve una bona oportunitat.
Quines polítiques tenen en marxa en habitatge?
Teníem una inversió de 900 mil euros de venda de parcel·les. Per primera vegada farem sis pisos en una zona molt concreta. Posteriorment, al sector R tenim més de 80 pisos projectats i crec que podrem començar la fase 1 que ens permetrà fer-ne 18. A més, s’obre una oportunitat amb la Generalitat de Catalunya. Esperem que puguem formar govern aviat i que el nou executiu aposti per l’habitatge posant en marxa aquests 10.000 pisos que volien fer. A les Franqueses teníem l’oportunitat de construir-ne al sector R.
Tenen voluntat de conservar Can Giralt. Com és el futur urbanístic de la zona?
Ha de ser un espai pels vianants. Podem vincular-la cap a la plaça de l’Espolsada, que és un dels centres neuràlgics d’activitat. Estem treballant en el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible en aquesta línia. Pel que fa a Can Giralt, des del principi de legislatura diem que l’hem de mantenir perquè és patrimoni històric i cultural. Volem que de forma participativa els veïns decideixin què volen fer. Això canviarà tot el pla urbanístic pensat per l’anterior govern en aquella zona i l’estem redefinint perquè sigui un espai per a vianants. Ha de ser el nucli central del futur Corró d’Avall.
“La zona de Can Giralt ha de ser el nucli central del futur Corró d’Avall”
Quan es faria aquest procés participatiu?
En primer lloc, hauríem de canviar el pla urbanístic. Ara mateix Can Giralt és un espai privat. Fins que no canviem el pla i compensem els propietaris, trigarem. Crec que ens encaminarem cap al 2026. L’importat és conservar-lo i que sigui propietat de l’Ajuntament.
48 membres del claustre de l’Institut El Til·ler demanaven el cessament de la direcció i Educació ho ha fet provisionalment. Com està vivint aquest conflicte l’Ajuntament?
Amb preocupació, sobretot pels estudiants i les famílies. Tot i que no és competència nostra, s’adreçaven a l’Ajuntament. Per això, ens ocupava preocupar-nos i parlar amb el Departament. El regidor d’Educació ja ha mantingut les primeres reunions amb la nova direcció provisional i avui (16 de juny) ens trucarem per concertar també una reunió. És un centre molt potenciat i el que volem és activar-ho. Nosaltres li vam demanar a la Generalitat que la situació s’arreglés abans de començar el curs perquè els pares i mares sabessis a qui adreçar-se. La direcció ha respost i ha treballat perquè hi hagués tranquil·litat.
Com veu la situació de la política nacional, podria haver-hi un pacte com el de les Franqueses per fer president Salvador Illa o anirem a eleccions?
No podem anar a eleccions, seria un gran error polític. Hi ha formacions com Junts que estan desitjant anar-hi. Crec que hi haurà un govern i espero que sigui estable com el nostre. Si és amb la nostra fórmula, genial. Ahir la secretària general d’Esquerra va anunciar que volia tenir coses clares al juliol. Això és bo perquè demostra que tenen ganes d’avançar amb les negociacions. Crec que tindrem notícies bones aviat. Hem de ser generosos, humils i pensar en Catalunya. Els partits d’esquerres estaran a l’altura perquè portem 10 anys perduts.
Ho parlen entre els socis de govern?
Es fan alguns comentaris, però el nostre govern treballa pel poble més enllà de les sigles. Hi ha moltes bromes. Tenim bona sintonia i tots creiem que hi haurà el govern d’esquerres i progressista que necessitem.
Els grups parlamentaris Demòcrata, de Concòrdia, Socialdemòcrata, de Ciutadans Compromesos i Andorra Endavant, i el conseller general no adscrit, Víctor…
Reorientar l'Albereda de Santes Creus cap a usos mediambientals i pedagògics, d'acord amb l'alt valor natural d'aquest espai natural protegit.…
La delegada del Govern a Barcelona, Pilar Díaz, ha visitat Mollet del Vallès aquest 6 de maig amb l’objectiu de…
Els veïns i les veïnes de Barcelona podran votar del 12 al 17 de maig, és a dir, la setmana que ve,…
La 38a edició de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi ha omplert els carrers de Montblanc amb…
L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria d’Acció Social i Igualtats, i la Fundació Privada Onada han renovat el…
Esta web utiliza cookies.