La Ciutat de Barcelona

El drama de l’habitatge a Barcelona: La meitat dels anuncis de lloguer són de temporada

Abans de la Llei de l’Habitatge espanyola, els anuncis de temporada representaven entre l’11 i el 32% del total dels anuncis de lloguer; ara ja són el 50,4%

Les últimes dades de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge (OMH) deixen palès la precària situació que viu Barcelona amb l’habitatge: La meitat dels anuncis de lloguer a la ciutat són de temporada.

Segons el portal Habitaclia, que s’ha fet servir com a referència, el 50,4% dels anuncis de lloguer a Barcelona dels últims tres mesos del 2024 eren de temporada, tot i que el trimestre anterior va arribar fins al 54,1%. Segons Aleix Arcarons, codirector de l’observatori, abans de la Llei de l’Habitatge espanyola aquest percentatge se situava entre l’11 i el 32%.

Aquestes dades demostren el creixement dels contractes de lloguer per temporada com a forma d’escapisme dels propietaris de pisos, que busquen saltar-se les limitacions al lloguer tradicional i obtenir més beneficis de les rendes dels seus pisos, encara que sigui en detriment de la societat.

Aleix Arcarons, de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, durant la comissió | FOTO: ACN

 

Xoc entre el govern de Barcelona i BComú

En la comissió sobre habitatge de l’Ajuntament de Barcelona on s’han debatut els resultats d’aquesta anàlisi, la presidenta de BComú, Janet Sanz, ha retret al govern de Collboni la seva “incapacitat” per fer una regulació “ambiciosa” mentre que la tinenta d’alcaldia d’Habitatge, Laia Bonet, li ha replicat que hi estan treballant.

Sanz s’ha demanat què està fent el govern de Collboni per evitar el lloguer de temporada fraudulent i ha denunciat que el partit socialista estigui “bloquejant” també la regulació a l’Estat. “Quant temps passarà fins que el socialista facin actuacions i no ens continuïn dient que s’ha d’estudiar o treballar?”, s’ha demanat, tot exigint al govern municipal que al govern s’hi ve “estudiat de casa”.

La presidenta de BComú, Janet Sanz, durant la seva intervenció | FOTO: ACN

Al seu torn, Bonet ha assenyalat que estan treballant per a una regulació que permeti acabar amb el contracte fraudulent del lloguer de temporada i habitacions. Segons ella, cal ser “coherents” i per això es va crear un grup de treball per modificar el Pla General Metropolità de manera que permeti fer un pla especial que convisqui amb la normativa autonòmica i estatal.

Alhora, ha assegurat que estan estudiant regulacions en l’àmbit de la compravenda d’habitatges en casos de compra per part de fons inversors. I és que Sanz ha posat sobre la taula altre cop el model d’Amsterdam i ha demanat que només es pugui comprar habitatge a Barcelona si és per residir-hi. Bonet ha afirmat que estan oberts a estudiar pràctiques d’altres països, però ha assenyalat que cada ciutat és diferent i no es pot simplement “copiar i enganxar” polítiques.

 

Sanz revela que el seu propietari va oferir-li un lloguer de temporada

Durant la sessió, Sanz també ha revelat que el propietari del seu pis va fer-li justament una proposta “fraudulenta i il·legal” per convertir el pis on viu ella en lloguer de temporada i apujar-li el preu un 50%.

En aquest sentit, ha matisat que ella és una “privilegiada” perquè coneix la normativa i va detectar que es tractava d’una proposta “fraudulenta”. Fonts de BComú matisen que en aquests moments Sanz està negociant amb la propietat i encara no és clar com es resoldrà el cas.

La tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, durant la comissió | FOTO: ACN

 

El model de París de reserva d’habitatge social

Durant la sessió d’aquest dilluns també s’ha parlat del cas de París. Ian Brossart, senador i copresident de grup municipal comunista de l’Ajuntament de París, ha explicat el cas de la capital francesa, de la qual va ser regidor d’Habitatge del 2014 a 2023.

Brossart ha explicat el cas d’èxit a la ciutat. Segons ha dit, el 2001 només hi havia un 13% d’habitatge social a París, però aquest ha crescut molt gràcies a l’aplicació d’una normativa de reserva que obliga a destinar un quart de les noves promocions a fer habitatge social. “Estàvem al 13% i l’objectiu era arribar al 25% el 2025. I és aquí on som”, ha dit. A més, ha destacat en positiu que gràcies  a la norma també s’ha impulsat la “mescla social”.

Per exemple, ha destacat que hi havia districtes, com el setzè, el més “burgès”, on no hi havia habitatge social pràcticament i ha passat de l’1% al 8%. També ha assenyalat en positiu que la mesura ha permès canviar la concepció que l’habitatge social són barracons, ja que són pisos de qualitat i igual que els altres.

L’exregidor de París també ha explicat que la norma, que després s’ha reforçat, està “plenament acceptada”, si bé ha admès que a l’inici va generar debat. La política de reservar part de les noves promocions a habitatge protegit ha ressonat directament a la sala pel debat sobre la mesura del 30% a Barcelona.

Mentre que Sanz ha aprofitat l’ocasió per aplaudir el model de París i reiterar que cal més temps a Barcelona per veure resultats en l’aplicació de la mesura del 30%, Bonet ha reiterat que si hi ha consens aquí és precisament en el fet que la mesura “no ha funcionat” a Barcelona. “Però encara hi ha més gran consens en la necessitat que funcioni”, ha dit. Junts ha considerat “urgent” modificar la política.

Segons Bonet, les dades de París són atribuïbles també al fet que hi ha promotors socials i també ha apuntat que si el parc protegit creix a la capital francesa ho fa en gran part per la compra. Així, ha dit, no es pot fiar tot al 30%.

Comissió d’estudi sobre l’habitatge a l’Ajuntament de Barcelona | FOTO: ACN

 

Facilitar la construcció

Precisament amb relació a la construcció de nou habitatge s’hi ha referit Francisco Diéguez Lorenzo, Director General de l’Institut de Tecnologia i Construcció. Diéguez ha assenyalat el dèficit d’oferta de nou habitatge i ha apuntat que els agradaria una regulació “positiva i necessària” si bé primer hi ha d’haver “mercat”.

Per això, ha apuntat que calen solucions metropolitanes i facilitar la construcció d’habitatge. En aquest sentit, ha fet una crida a simplificar la tramitació administrativa i ha defensat la construcció industrialitzada com la construcció del futur i una palanca que pot ajudar a resoldre el problema de l’habitatge.

Al seu torn, el president de la Cambra de la Propietat Urbana, Joan Ràfols, ha alertat de la “tempesta perfecta” que suposa que no hi hagi nova oferta, però sí més demanda i “cap sistema d’ajuts” des dels pressupostos de l’administració ni esquema financer per promoure habitatge social.

Eric Mendo

Missatges recents

Canvi radical a Lidl i els clients fugen en massa: “Abans era gratis”

La cadena de supermercats Lidl continua implementant canvis en les seves botigues per adaptar-se a les noves realitats. Després de…

9 minuts fa

El projecte “Descobrim Lleida” promou la convivència amb visites culturals

La Paeria de Lleida promou la convivència i la cohesió social dels veïns i veïnes de la ciutat amb el…

18 minuts fa

Un mort i diversos ferits en el xoc frontal d’un cotxe amb un autobús amb passatgers

Una persona ha resultat morta a primera hora d'avui dilluns després de col·lidir amb el seu cotxe de forma frontal…

20 minuts fa

La Partida de Montserrat i l’EMD de Raimat enceten el calendari de festes majors a Lleida

La Partida de Montserrat i l’EMD de Raimat van donar divendres a la tarda el tret de sortida a les…

24 minuts fa

L’obra de remodelació de la Meridiana de Barcelona arriba al tram entre Felip II i Fabra i Puig

L'obra de remodelació de l'avinguda Meridiana de Barcelona comença aquest dilluns el tram entre els carrers Felip II i Fabra…

29 minuts fa

Interior denega el tall de l’AP-7 a “Mai més peatges!” i proposa traslladar la protesta a l’N-340

El Departament d'Interior ha denegat la petició de l'associació veïnal Mai més peatges! per tallar dimecres durant una hora de…

39 minuts fa

Esta web utiliza cookies.