Les mobilitzacions socials a Catalunya per fer front a la dictadura en els darrers anys del franquisme és el tema central de l’exposició “Segur que tomba. Els moviments i accions de lluita antifranquista. 1960-1975” de la Diputació de Barcelona, que arrenca l’11 de març per fer-se present en 21 equipaments de la Xarxa de Museus Locals fins a finals d’any.
La mostra presenta una selecció de documents, fotografies i objectes provinents de les col·leccions dels museus locals i dels arxius municipals relacionats amb la contestació social al règim franquista, iniciada els anys 60 pels moviments sindicals i les organitzacions clandestines d’esquerra. Organitzada per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de Memorial Democràtic i el Museu d’Història de Cerdanyola, l’exposició s’estructura en quatre àmbits.
L’acte d’inauguració tindrà lloc el dimarts 11 de març a les 18.30 h al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, amb una taula rodona en què intervindran diversos testimonis de les lluites socials i els moviments antifranquistes al món local en els darrers anys de dictadura. En acabar es farà una visita guiada a l’exposició que a Santa Coloma porta per títol “Les veïnes i els veïns de Santa Coloma de Gramenet en lluita” (1968-1975).
L’exposició s’anirà desplegant fins al mes de novembre amb la incorporació progressiva dels diferents museus locals i arxius municipals que hi participen. Durant aquest mes de març, a més del Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, l’exposició es podrà veure a l’Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs Isabel Rojas Castroverde-Museu d’Història de la Immigració de Catalunya; el Centre d’Interpretació i Jaciment El Camp de les Lloses de Tona; el Museu de Ca n’Oliver del Museu d’Història de Cerdanyola; el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat; el Museu-Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu; a L’Harmonia del Museu de l’Hospitalet; i al Museu d’Arenys de Mar.
Cada museu participant presenta un espai propi singular que es pot visitar de forma presencial en unes dates determinades i que es complementa a través d’un web. Aquesta mostra compartida s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa, dedicat als museus locals com a dipositaris del patrimoni memorial i que fins a la data ha presentat quatre exposicions.
Aquesta exposició de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Salou i Reus, del 23 al 25 de maig, seran escenari del III Rally de Centenaris FEVA – GP Trofeu…
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) desplegarà al llarg d'aquest 2025 i principis del vinent els plans d'emergència als embassaments de…
La programació de les Festes de Maig consolida una variada oferta musical amb el Concert de Festes amb artistes com…
El plenari de l'Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda a la reordenació urbanística de la Teixonera, que preveu més…
Els carrers i places dels barris lleidatans La Mariola, el Turó de Gardeny i els Blocs Joan Carles tornaran a…
El Prat del Roure d'Escaldes-Engordany aplegarà el proper dissabte, 3 de maig, la cultura popular de la península Ibèrica amb…
Esta web utiliza cookies.