Catalunya

L’ACA desplegarà plans d’emergència als embassaments

Sau és el primer pantà on s’ha completat i es preveu un cost total de 3,8 MEUR

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) desplegarà al llarg d’aquest 2025 i principis del vinent els plans d’emergència als embassaments de les conques internes gestionats per aquest ens. Es tracta d’una eina on es fixen les actuacions i mesures en cas d’incidència greu a la presa per part de les autoritats i la ciutadania. L’objectiu és protegir les persones davant el risc d’inundació i reduir possibles danys. El director de l’ACA ho ha presentat aquest divendres al pantà de Sau, el primer indret on ja s’ha completat el desplegament i, on entre altres elements, s’han instal·lat tres sirenes d’avís. Aquests plans requeriran una inversió de 3,8 MEUR que es sufragaran en part amb Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).

Han calgut 17 anys per aconseguir “unificar” la normativa que hi havia des del 2008 per assolir finalment un únic pla d’emergència per als pantans de les conques internes a Catalunya. Entre les dificultats, hi havia la coexistència de diferents normes i aplicacions segons ha explicat el director de l’ACA, Josep Lluís Armenter, durant la presentació que s’ha fet aquest divendres al pantà de Sau, juntament amb representants del Departament d’Interior i cossos d’emergència.

Aquests plans d’emergència tenen per objectiu evacuar de forma ordenada i sense riscos, d’acord amb les directrius de les autoritats municipals i de Protecció Civil de la Generalitat. En aquest sentit, es defineixen les àrees inundables i les normes d’actuació i informació per a la ciutadania i autoritats.

Durant l’acte, s’ha subratllat que les preses “són infraestructures molt segures”. Tot i això, conscients que “el risc zero no existeix enlloc”, els plans que s’han presentat avui responen a la necessitat d’estar preparats en cas que puguin viure’s situacions extremes, com ara el trencament de la presa com a conseqüència de filtracions, terratrèmols o altres situacions crítiques. L’episodi del temporal Glòria, per posar un exemple, no es considera una situació greu perquè no va fer falta evacuar població.

Les sirenes s’activen al nivell 2

El de la presa de Sau és el primer pla d’emergències que s’implanta en un embassament de les conques internes. A finals del 2024, conjuntament amb la Direcció General de Protecció Civil, es va dur a terme el programa als municipis de Vilanova de Sau, Sant Hilari Sacalm, Susqueda i Osor. A partir de la instal·lació de les sirenes es van fer proves de so perquè la ciutadania conegués el significat de cada senyal (evacuació o final d’emergència).

Hi ha 3 sirenes d’avís a la població, dues situades a Vilanova de Sau i una a Osor. Aquest divendres han tornat a sonar per mostrar el seu funcionament. S’han sentit els dos sons diferents: la sirena que indica que cal evacuar la zona -només s’activa quan s’arriba al nivell 2 de situació greu, com ara un trencament de la presa- i una altra, de so continuat, que indica que l’emergència ha finalitzat. Les sirenes de les preses tenen un so diferent a les sirenes de risc químic (en aquestes cal confinar-se i no evacuar)

L’ACA disposa d’un sistema de telecontrol operatiu les 24 hores, a banda de mesures de control i vigilància definides mitjançant un programa establert. Arribat el cas i en funció dels resultats, permetria activar les sirenes d’avís a la població i d’alertar a Protecció Civil de la Generalitat a través del contacte directe amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) amb qui es coordina permanentment.

“Els primers 30 minuts són vitals, ja que en cas d’incident, pot ser necessària l’evacuació de la població més propera i que es trobi dins la zona d’inundació de la presa”, ha remarcat Álvaro González, cap de servei implantació de la Direcció General de Protecció Civil. Cal dir que en el cas de Sau, els habitatges i nuclis urbans estan a una zona més alta, fora de la zona inundable. Per tant, el pla d’evacuació seria per a les persones que en aquell moment estiguessin als terrenys propers a la presa, com ara treballadors de l’embassament o empreses d’oci que estiguin fent-hi activitats.

Es replicarà als altres pantans

La previsió és que al llarg d’aquest any i inicis del 2026 s’implantin els plans d’emergència de la resta d’embassaments gestionats per l’ACA, com són la Baells, Foix, la Llosa del Cavall, Darnius Boadella i Sant Ponç. A tots ells, excepte Sant Ponç que va una mica més endarrerit, ja s’han adjudicat els treballs. Aquestes instal·lacions s’aniran incorporant a l’INUNCAT i a la planificació de protecció civil municipal per garantir una resposta coordinada en cas d’emergència. En total s’instal·laran una quarantena de sirenes.

Sessions informatives i difusió

A mesura que es vagin desplegant els plans d’emergència a tots els embassaments de les conques internes, es faran una sèrie de sessions informatives als municipis afectats i es farà una bustiada amb díptics informatius perquè la població sàpiga com actuar en cas d’incidència greu a les preses.

Entre els consells recollits, hi ha allunyar-se el més ràpid possible de la llera de rius i rieres, no creuar rius ni torrents, anar a llocs elevats i seguir les indicacions de les autoritats, entre d’altres consells. I en cas d’estar a casa, cal tancar l’habitatge, desconnectar el gas i l’electricitat i preparar el més imprescindible (documentació, medicaments i equips d’emergència) per poder marxar a l’indret indicat pels serveis d’emergència i seguretat.

El cost total del pla d’emergències dels pantans és de 3,8 MEUR, un 40% dels quals es finançarà amb un ajut europeu.

Maria Redacció Lorenzo

Missatges recents

ERC celebra que la Generalitat avali el trasllat de la nova Laboral a Ponent

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona celebra que l’actual Govern d'Illa continuï l’aposta del Govern Aragonès per traslladar…

8 minuts fa

L’Ajuntament de Sabadell presenta la segona fase de millora del portal sud

Gairebé cinc mesos després de finalitzar les obres de la primera fase, s’iniciarà aquest maig la següent etapa de millora…

16 minuts fa

L’assemblea general de ChemMed confirma l’interès per garantir la sostenibilitat del sector a Tarragona

ChemMed, el clúster químic de Tarragona, ha celebrat aquest divendres, 25 d’abril, la seva  assemblea general ordinària. La trobada semestral…

28 minuts fa

Detecten paràsits i floridura en el 23% de les llegums seques envasades

Tres campanyes d'inspecció en productes de llegums seques i envasades han detectat nombrosos incompliments de la normativa alimentària. Concretament, segons…

40 minuts fa

Una dona de 86 anys, greument atropellada per un patinet a Mataró

Una dona de 86 anys es troba en estat crític després de ser atropellada per un  patinet elèctric, mentre travessava un…

50 minuts fa

Calafell adjudica les obres de remodelació dels patis de l’Institut Camí de Mar

L’Ajuntament de Calafell, mitjançant acord de la junta de govern local, ha adjudicat les obres de remodelació dels patits de…

55 minuts fa

Esta web utiliza cookies.