La Ciutat de Barcelona

Cataloguen prop de 200 masies al parc natural de Collserola per assegurar-ne la conservació

El Consorci del Parc Natural de Collserola, juntament amb l’AMB, han identificat i catalogat 199 masies i 450 elements construïts inclosos en el pla especial de protecció de Collserola (PEPNat). Es tracta d’un inventari d’abast plurimunicipal que busca garantir la conservació i el reconeixement del patrimoni arquitectònic, cultural i paisatgístic d’aquestes construccions. El pla té un doble objectiu: ampliar els usos de les masies per dinamitzar el parc i alhora, assegurar el compliment d’un pla de gestió de finques a través del principi de corresponsabilitat. La coredactora del PEPNat, Eugènia Vidal, ha apuntat que el document “fomenta el manteniment i millora d’aquest patrimoni” i amplia la protecció que oferia l’anterior pla.

Pel que fa al catàleg de masies, el document inclou cases rurals i altres construccions en sòl no urbanitzable, mentre que en l’inventari de patrimoni cultural s’hi poden trobar elements relacionats amb el passat agrari de la zona, com ara fonts, safarejos, basses, barraques de pedra o mines. Segons la cap d’Oficina de Territori del Consorci de Collserola, Idoia Martin, el parc treballa per millorar la conservació del patrimoni, restringir l’ocupació de noves edificacions i evitar la fragmentació dels espais naturals. Per Martin, “és de vital importància la implicació dels municipis consorciats i altres ens per posar a la pràctica la rehabilitació d’aquests espais”.

A dia d’avui, encara queden mostres dels anteriors habitants de Collserola. D’abans del segle XIX s’han conservats elements vinculats a l’explotació agrària, com és el cas de poblats, ermites i masos. Les primeres estructures modernes de les quals se’n té constància daten entre el segle XIX i el XX, mentre que a partir dels anys cinquanta del segle passat van incrementar-se les construccions residencials. Les construccions van patir una davallada a partir de l’aprovació del PGM l’any 1976 i del pla PEPCo l’any 1987.

Tot i que l’anterior pla reconeixia l’existència de més de 200 elements entre xarxa viària, edificacions agrícoles i altres punts d’interès històric, no estava centrat en la preservació del patrimoni cultural i paisatgístic, que quedava en un segon terme. Tot i això, el document deixava palès que la protecció dels elements històrics més valuosos era difícil i convenia una política comuna d’administracions i institucions privades que en promoguessin la restauració i la divulgació cultural.

Tags: Barcelona
Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

L’Estiuet i l’Esportiueig 2025 deixaran un estiu ple d’activitats a Igualada

L’Ajuntament d’Igualada ja ho té tot a punt per donar el tret de sortida a una nova edició de dues…

2 minuts fa

Junts impulsarà una comissió d’investigació per la violació reiterada d’una menor de la DGAIA

El grup de Junts al Parlament ha anunciat que impulsarà una comissió d'investigació al Parlament per la "crisi" al Departament…

4 minuts fa

Figa Flawas, Macaco i Queralt Lahoz, caps de cartell de la Festa Major de Sant Boi

Tot és un punt per a una nova edició de la Festa Major. Del 16 al 20 de maig, els…

4 minuts fa

Tanquen un supermercat de Santa Coloma: Productes deteriorats, carn en caixes i verdures a terra

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha posat en marxa una nova operació d'inspecció sanitària destinada a combatre les males…

14 minuts fa

Demanen ajuda per trobar l’Andrés, un noi de 22 anys desaparegut fa una setmana

L'Associació SOS Desaparecidos ha alertat de la desaparició d'un jove de 22 anys a Palma, que fa una setmana que…

30 minuts fa

Tarragona acull la 2a jornada del Pre TETA a la sala del sarcòfag d’Hipòlit del Pretori

Aquest dijous 15 de maig a les 18.30 hores tindrà lloc la segona jornada Pre TETA que se celebrarà a…

37 minuts fa

Esta web utiliza cookies.