Augmenta la violència masclista a Catalunya durant el confinament

Hi ha hagut un 31% menys de denúncies que en el mateix període l'any passat

La Generalitat ha detectat un total de 913 nous casos de dones en situació de violència masclista durant el confinament a Catalunya, entre els seus diferents serveis que ofereixen atenció a les dones.

Ho ha detallat aquest dimecres el Govern en una nota de premsa, després d’una anàlisi de les atencions a les dones en situació de violències masclistes entre el 16 de març i fins al 15 de maig, amb dades recollides per l’Observatori d’Igualtat de Gènere, l’Institut Català de li Dons (ICD) i per la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies.

Durant el primer mes i mig de confinament, el servei permanent telefònic 900900120 ha incrementat un 88% les trucades respecte a mesos anteriors, i les dues últimes setmanes a mesura que s’ha anat relaxant el confinament les trucades han seguit la tendència a disminuir, en un 22%: la setmana del 20 d’abril es van rebre de mitjana 61 trucades diàries i en els últims 15 dies s’han rebut unes 50.

Durant els dos mesos analitzats, els serveis presencials de Catalunya han fet atenció telemàtica a les dones que ja eren usuàries, i presencials quan ha estat necessari.

790 atencions a la setmana

Des que va començar el confinament, les treballadores dels Serveis d’Intervenció Especialitzada han fet 7.894 atencions telemàtiques a dones en situació de violència masclista –una mitjana de 790 atencions a la setmana– i, en el cas d’atencions a nens i adolescents, les professionals han fet 1.614 atencions –161 a la setmana–.

Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra han rebut 1.537 denúncies per violència de gènere –violència masclista en l’àmbit de la parella–, un 31% menys que en el mateix període de l’any anterior; i s’han registrat 1.957 incidents –actuacions i requeriments policials– per violència de gènere, la qual cosa representa un 33% menys que el mateix període de l’any anterior.

Evolució

Quant a l’evolució dels casos nous, han anat creixent setmana rere setmana: s’ha passat de 36 casos nous la primera setmana de confinament a 88 casos nous l’última setmana analitzada.

També el nombre de situacions d’emergència de tots els serveis ha anat augmentant progressivament amb un repunt la setmana del 30 de març i un altre la setmana del 20 d’abril: el nombre de situacions d’emergència ha passat de 56 la primera setmana a 126 l’última.

En començar el confinament, el Govern va reorganitzar els serveis de la xarxa especialitzada en l’atenció a dones en situació de violència masclista, també amb iniciatives per vehicular el suport ciutadà i de l’entorn de les dones confinades, amb la campanya de l’ICD ‘Establiment segur contra la violència masclista’.