Segons l’informe de resultats de l’enquesta participativa “La cara i la creu de la participació extraescolar”, realitzada durant el curs 2021-2022 a una mostra de més de mil pares i mares d’infants i adolescents en edat d’escolarització obligatòria (entre 6 i 15 anys) d’arreu de Catalunya es desprèn que la pràctica d’activitats extraescolars és molt majoritària entre els infants i adolescents de nivell socioeconòmic familiar alt (92%). Contràriament, no ho és tant entre els de nivell baix (66%).
Si bé és cert que la participació és majoritària, amb 8 de cada 10 infants i adolescents que participen en activitats extraescolars, cal tenir en compte que la desigualtat de participació extraescolar no només té a veure amb si es fan o no activitats, sinó que també cal observar les diferències en la intensitat i la tipologia de la participació.
Pel que fa a la intensitat, veiem com els infants i adolescents de nivell baix, de mitjana practiquen extraescolars una hora setmanal menys. Unes diferències que es tradueixen en el fet que a major índex socioeconòmic, major nivell, participació i intensitat en la pràctica. Per tant, acaben rebent una educació més sòlida, completa i de qualitat en temps no escolar.
L’actuació pública és clau per promoure la participació extraescolar i oferir un ventall d’activitats que siguin accessibles per a tothom. En aquest sentit, els serveis més públics i universals, com són l’escola o l’Ajuntament del municipi, haurien de ser els principals canals d’informació, però atenent els resultats de l’enquesta es constata que tan sols un 17% de les famílies rep informació sobre activitats extraescolars a través d’aquests dos punts d’informació públics.
Una de les iniciatives d’equitat educativa que treballa per a fer front a aquesta situació, és el programa A ritme de Barri, impulsat per l’Ajuntament de Sabadell i sorgit dins el marc del Pla Educatiu d’Entorn. Aquest projecte educatiu es basa en la pràctica en grup i pretén fomentar el gust per la interpretació musical, a més de facilitar l’aprenentatge d’un instrument musical a centres educatius.
En paraules del regidor d’Educació a l’Ajuntament de Sabadell, Manuel Robles, “A ritme de barri consisteix en apropar l’aprenentatge d’un instrument musical a través de la pràctica en grup als centres educatius que tenen una situació sociocultural més desafavorida i que en circumstàncies normals el seu alumnat mai podria accedir a la pràctica d’aquests estudis”.
D’aquesta manera, al llarg del curs escolar i en horari lectiu o bé de menjador, professors de l’Escola Municipal de Música realitzen una sessió setmanal d’aprenentatge d’un instrument, com la guitarra o la percussió, i de cant coral. L’activitat s’adreça a tot l’alumnat de 4rt, 5è i 6è de primària i es porta a terme entre el professorat de música de la pròpia escola i el professorat de l’Escola Municipal de Música i Conservatori de Sabadell.
A ritme de barri és una iniciativa d’equitat educativa que ja té una continuitat de sis anys i enguany, més de 250 infants participen en el programa. Des de principis d’octubre s’han iniciat les sessions d’aprenentatge d’instrument amb l’alumnat de l’Escola Sant Julià (guitarra), Calvet d’Estrella (percussió i guitarra) i La Romànica (percussió), amb la participació de 190 infants. En horari de menjador també s’han posat en marxa els tallers de cant coral a tres escoles, Amadeu Vives, Joan Sallarès i La Floresta, amb la participació de 60 infants.
“L’aportació que fa l’Ajuntament, a part dels recursos humans del professorat de guitarra i percussió és també aportar guitarres, faristols, tamborets i instruments de percussió, així com el seu manteniment, fins a cobrir les necessitats de les escoles participants”, detalla el regidor d’Educació Manuel Robles.
Aquest dijous 3 de juliol ha començat la substitució de la gespa artificial al camp de futbol Ricard Ginebreda, en…
Una sentència del Tribunal Suprem ha anul·lat parcialment el Pla Especial Urbanístic que l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el 2021…
Ahir a la nit, els Mossos d'Esquadra van detenir un menor d'edat i van atendre una persona amb una ferida…
Tenir opinions diferents no només és respectable i legítim, és també enriquidor. No obstant això, cal ser rigorós i no…
El Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha sancionat set empreses de comerç en línia per rebaixes falses…
“Entre tots, millorem la imatge del nostre poble” és el lema sota el qual l’Ajuntament del Morell ha posat en…
Esta web utiliza cookies.