El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres, a proposta del titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el decret de fixació del salari mínim horari interprofessional per a l’any 2023 que contempla un increment del 7,1% amb efectes a partir del dia 1 de gener.
Aquest nou decret modifica i deroga el decret inicial de fixació del salari mínim per enguany, aprovat a el novembre del 2022, i que establia un augment del 7%. La modificació es duu a terme tenint en compte que finalment l’Índex General de Preus al Consum (IPC) 2022 és del 7,1%.
Així doncs, el salari mínim horari interprofessional se situa en 7,42 euros/hora a partir de l’1 de gener del 2023. El salari mínim interprofessional mensual quedarà en 1.286,13 euros. El ministre Portaveu, César Marquina, ha recordat que des del desembre del 2021 i tenint en compte l’increment que es va fer al mes de maig, el Govern ha incrementat el salari mínim en un 14%.
L’increment del salari mínim (i, per tant, també del Llindar Econòmic de Cohesió Social, el LECS), implica directament l’augment d’algunes prestacions no contributives: prestacions per desocupació involuntària; prestacions familiars per fill a càrrec; pensions de solidaritat per a persones amb discapacitat; pensions de solidaritat per a gent gran; complements no contributius de vellesa, invalidesa i viduïtat; pensions de viduïtat temporals i pensions d’orfenesa. El decret entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA).
La decisió d’augmentar el salari mínim horari interprofessional respon a la voluntat de seguir fent passos per assolir l’objectiu d’equiparar progressivament el salari mínim al cost real de la vida i amb la voluntat d’avançar en la recomanació del Consell d’Europa de situar el salari mínim al 60% del salari mitjà.
IPC del 7,1%
De forma paral·lela, el Govern també ha aprovat el decret que determina l’Índex General de Preus al Consum (IPC) del 2022, que s’ha situat en un 7,1%. Els principals grups que fan augmentar la inflació són:
– Grup 4: “Habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles” amb un creixement d’un punt i quatre dècimes, situant-se al +7,5%, degut a l’augment dels preus de l‘electricitat, gas i altres combustibles.
– Grup 1: “Aliments i begudes no alcohòliques” amb un creixement de vuit dècimes, situant-se al +13,5%, a causa de l’augment dels preus de la llet, formatge i ous, del pa i cereals i de sucre, confitures, mel, xocolata i confiteria.
– Grup 9: “Esbarjo, espectacles i cultura” amb un creixement de dos punts i set dècimes, situant-se al +9,1% a causa de l’augment dels preus dels viatges organitzats.
Els Bombers veuen una "evolució favorable" del foc que crema des d'ahir dilluns a Paüls (Baix Ebre) i que ha…
El comú d’Andorra la Vella ha encapçalat un acord extrajudicial que tanca les causes judicials creuades relacionades amb les fissures…
L’Ajuntament de Badalona, a través del Servei d’Impuls Municipal de Promoció de l’Ocupació (IMPO), inicia una nova edició del Programa…
L'ordre de confinament que s'havia donat a masies disseminades d'Aguilar de Segarra (Bages) pel foc de Sant Pere Sallavinera (Anoia),…
El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de situació meteorològica de perill per intensitat de pluja que començarà…
La construcció d’una residència per a la gent gran a Granollers ha estat un dels principals temes que l’Ajuntament de…
Esta web utiliza cookies.