La Ciutat de les Terres de l'Ebre

La diputada ebrenca Lídia Ferré defensa garantir la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat

L’objectiu de la iniciativa és que els seus drets no quedin retallats en donar-li a una altra persona tot el poder de decisió en alguns àmbits de la seva vida

El govern de la Generalitat està impulsant una reforma profunda del Codi Civil Català per garantir el ple exercici de la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat, posant  la persona al centre, garantint que pugui decidir sobre la seva vida amb el suport adequat, evitant la substitució de la seva voluntat i assegurant una revisió constant de les mesures per evitar abusos.

“Amb aquesta llei es vol reconèixer i regular els drets fonamentals de totes aquelles persones que es troben afectades per algun tipus de discapacitat que els impedeixen participar en la societat en igualtat de condicions amb les altres persones, a causa d’actituds discriminatòries i barreres físiques”, Ha argumentat Lídia Ferré, diputada del PSC al parlament de Catalunya.

Aquesta llei significa un canvi de paradigma. És una transformació que posa fi a un model paternalista, basat en la substitució de la voluntat de les persones amb discapacitat, i obre la porta a un sistema basat en el suport, el respecte i la igualtat d’oportunitats.

L’ordenament jurídic preveia figures com la tutela i la curatela, que, en molts casos, suposaven la substitució de la voluntat de la persona amb discapacitat. Això implicava que, per raó de la seva condició, una persona podia ser privada del dret de decidir sobre qüestions tan essencials com la seva economia, el seu lloc de residència o la seva vida familiar.

A partir d’ara el que es pretén és el reconeixement del fet que tota persona, independentment de les seves capacitats, té dret a decidir per si mateixa, i per fer-ho possible s’introdueix la figura de l’assistència.

“L’assistència no és un mecanisme de control sinó un instrument per ajudar la persona amb discapacitat a exercir la seva capacitat jurídica de manera autònoma. Significa que, quan ho necessiti, podrà comptar amb una persona o una entitat que li proporcioni l’ajuda necessària per entendre les conseqüències d’una decisió, gestionar tràmits o defensar els seus interessos. Però la decisió final sempre serà seva. És un canvi fonamental perquè deixa enrere la idea que la discapacitat justifica la pèrdua de drets i posa al centre la dignitat i la igualtat”, acaba dient Lídia Ferré.

Mendo

Missatges recents

Sant Julià de Lòria dona el tret de sortida a la 16a Ruta de la tapa

Sant Julià de Lòria ha donat la benvinguda aquest dimecres a la 16a edició de la Ruta de la tapa,…

6 hores fa

Tarragona acull el VIII Fòrum de Viles Florides

Aquest divendres 9 de maig Tarragona serà la seu del VIII Fòrum de Viles Florides, una trobada de referència per…

7 hores fa

Torna la Festa dels Contes al nucli antic de Calafell

L’Ajuntament de Calafell organitza la segona edició de la Festa dels Contes, que, sota el nom “Vet aquí un gat”,…

7 hores fa

Neix la Comissió Municipal de Festes de Cunit

El passat 5 de maig al vespre, es va celebrar la reunió constitutiva de la Comissió Municipal de Festes de…

7 hores fa

L’Estenedor de Cambrils ofereix 29 activitats per a joves aquest estiu

El programa L’Estenedor del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Cambrils per la temporada d’estiu ofereix 29 activitats per a…

7 hores fa

La C-55 canvia per sempre: 23 milions d’euros i 5 anys d’obres fins al 2030

La carretera C-55, coneguda també com a Eix del Cardener, canviarà per sempre en els pròxims anys després d'una inversió…

7 hores fa

Esta web utiliza cookies.