Solsona formalitza el primer pas per implantar la recollida de residus porta a porta

Després de tres anys de començar-ne a parlar, l’Ajuntament de Solsona ha formalitzat el primer pas per implantar la recollida selectiva de residus porta a porta (PaP). Amb els vots a favor d’ERC i el PSC, l’abstenció de Junts per Solsona i el posicionament contrari d’ApS-CUP, que aposta per la municipalització, la corporació va aprovar ahir l’expedient de contractació, mitjançant procediment obert, del servei de neteja viària, recollida i transport de residus. El contracte serà de quatre anys per un import de 4,3 milions d’euros amb una pròrroga de quatre anys més.

El regidor de Medi Ambient, Ramon Montaner, va exposar l’envergadura dels canvis que planteja aquesta nova contractació, ja que actualment el servei depèn de diferents empreses i interlocutors. Es passarà a la unificació “per prioritzar la prestació del servei eficaç i de qualitat i la interlocució amb un sol responsable, tal com ens recomanen experiències properes”. Amb aquest pas, “comença el termini que defineix el calendari d’implantació dels serveis. Però la contractació no és immediata”. Per això, Montaner es posa a disposició de tots els grups municipals per continuar treballant en possibles millores tècniques per a la gestió dels residus.

El plec de clàusules recull, d’una banda, les condicions del sistema de recollida i transport de residus, que serà completament diferent a l’actual. “Proposem deixar l’anonimat per passar a un nou servei que permeti augmentar molt significativament el percentatge de la recollida selectiva”, explica el regidor responsable. Es preveu assolir entre un 65 i un 75%, mentre que ara no s’arriba ni al 40%. “No deixa de ser una manera d’allargar la vida dels
abocadors”. La part més pràctica, que afectarà directament la ciutadania, s’explicarà detalladament a través d’una campanya informativa prèvia al començament del desplegament del servei. La PaP consistirà a lliurar les deixalles davant la porta de casa uns dies i hores determinats per a cada fracció i suposarà la retirada dels contenidors de la via pública.

D’altra banda, quant a la neteja viària, se seguirà el model actual, però amb la incorporació de millores per solucionar algunes mancances. En aquest sentit, per exemple, s’hi incorporarà una màquina de neteja amb aigua a pressió.

En aquesta qüestió l’oposició manifesta posicionaments diferents. El grup de Junts per Solsona qualifica de “poc ambiciós” el model proposat i advoca per un sistema de pagament per generació, amb bonificacions per als ciutadans que recullen correctament i penalitzacions per als altres. També lamenta el retard amb què s’arriba a aquest punt. Amb tot, el grup de Marc Barbens valora positivament que es vinculi en servei de neteja viària amb el de la recollida d’escombraries, els terminis del contracte i la pròrroga i el plantejament de l’amortització.

“Múltiples beneficis”

L’avenç cap al PaP és una notícia reiteradament reclamada i avui celebrada per la CUP per la millora que suposarà en l’augment dels nivells de recollida selectiva i la reducció de costos ambientals i econòmics que això suposarà.

També en destaca la millora de la via pública sense els contenidors i la desaparició de l’anonimat i el foment de la corresponsabilitat, entre altres “múltiples beneficis”. Malgrat això, els cupaires van votar en contra d’aquest punt ahir perquè continua externalitzant-se el servei. “Creiem que s’ha de gestionar de manera directa per part de l’Ajuntament i ara era el moment d’assumir el servei”, va defensar Òscar Garcia en el plenari. En aquest sentit, va mostrar-se orgullós de com funcionen serveis directament gestionats per l’Ajuntament, com els funeraris i l’aigua.

També el nou regidor socialista, Mohamed El Mamoun, va alinear-se amb la CUP en reclamar la gestió d’aquests serveis per part d’una empresa pública.

No obstant això, va votar a favor de la contractació perquè aquest tema era “una proposta estrella del programa electoral del PSC”. El Mamoun va
remarcar que el model porta a porta “funciona a molts municipis
perfectament bé”.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

El CV Sant Pere i Sant Pau torna a ser de primera divisió

El Club Voleibol Sant Pere i Sant Pau ha aconseguit el seu objectiu més esperat:…

43 minuts fa

Vilalta: “ERC és la garantia de la defensa dels nostres municipis, de que tinguin oportunitats per a tothom”

Esquerra Republicana de Catalunya ha celebrat aquest matí, a la sala del Teatre d’Artesa de…

2 hores fa

Illa: “Catalunya està millor que fa uns anys en matèria de convivència”

El candidat del PSC a les eleccions del 12-M, Salvador Illa, s'ha mostrat favorable a…

2 hores fa

Mor una persona atropellada per un tren ple de passatgers

Una persona ha perdut la vida aquest dissabte després de ser atropellada per un tren…

2 hores fa

Fitch Ratings confirma la nota d’Andorra en A- amb perspectiva estable

L’agència d’avaluació Fitch Ratings ha publicat aquest divendres a la nit el ràting d’Andorra i…

2 hores fa

Jeannine Abella (Junts): “liderarem un pacte nacional per l’agricultura”

La cap de llista de Junts + Puigdemont per Catalunya a Lleida, Pirineu i l'Aran,…

3 hores fa

Esta web utiliza cookies.