Alguns dels membres de la cooperativa a les portes de l'Ajuntament de Collsuspina. ACN,
El primer dels encàrrecs que va tenir la cooperativa va ser el passat Nadal. L’Ajuntament acostuma a obsequiar a tots els veïns amb un detall i, el col·lectiu, es va encarregar d’elaborar-lo. Han organitzat sessions de cinema, jocs de taula i tallers pels infants.
“Teníem moltes ganes de fer activitats, però va arribar la pandèmia”, recorda la Jana Batlló, membre també de la junta directiva. Això, però, no només no els va aturar sinó que se’ls va girar feina. Van començar acostant als més grans del poble el funcionament de les xarxes socials i aprofundint en l’ús del telèfon mòbil. “Ara tenim un grup de whatsapp de la gent gran i som molt actius”, explica el Josep Carrió, participant en el grup.
Després va ser el torn de conscienciar sobre la importància de reduir el risc de contagi per la pandèmia. “Vam entrevistar a una metgessa i ho vam difondre als canals municipals”, explica la Isabel Ortuño, integrant de la cooperativa. I ara, conscients de com els pot perjudicar no poder participar en els tallers de memòria per a la gent gran, “hem editat un quadernet amb exercicis perquè l’exercitin”, explica en Pau Escamilla, un dels darrers en incorporar-se. I les idees segueixen, afegeix l’Eloi Arias: “Estem treballant en un manual per acostar-los al món de les videotrucades”.
L’Ajuntament paga a la cooperativa a través de xecs. També “cobren entrada” als tallers que realitzen. A final d’any passen comptes i, tal com marquen els estatuts, el 60% el realitzen a fer una activitat conjunta –enguany volien anar a Port Aventura, però la pandèmia els ha fet ajornar-ho; un 20 % es destina a un projecte d’interès municipal –aquesta vegada serà per canviar les taules del punt jove-, i el 20% restant a una entitat benèfica. Per aquesta primera tongada han decidit que sigui una associació contra el càncer infantil de Moià.
Els socis de la cooperativa comparteixen que la iniciativa els està agradant molt i que, alhora, els fa sentir bé. “Passo una estona amb els meus amics i ajudo al poble”, reconeix la Marina Montoliu. També l’Aina Vinadé assegura que prefereix passar l’estona amb els seus amics “fent alguna cosa comuna pel poble”.
Primera a Catalunya
La cooperativa juvenil de Collsuspina és la primera a Catalunya que es registra sota l’empara d’un ajuntament. Per fer-ho tot correctament, explica la regidora Elena Perera, van comptar amb l’assessorament de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. El bon funcionament que està tenint, afegeix, ha fet que el Consell Comarcal s’estigui plantejant la possibilitat de “copiar” el model en quatre municipis del Moianès.
Recuperar la unió
A Collsuspina els infants acostumen a estudiar a l’escola Els Ventets. Amb aquest projecte, explica Perera, han buscat recuperar la unió que tenien els joves quan estudiaven al centre i “l’essència” de l’escola rural. “Quan acaben i van a l’institut perden aquell vincle que tenien i aquest projecte és una de les coses que els permet recuperar”, assegura, tot afegint que tothom en surt guanyant: “Nosaltres els necessitem i ells se senten agraïts pel que fan”.
Fira Q se celebra els dies 26 i 27 d’abril, de 10 del matí a 9 del vespre, al pavelló…
El centre esportiu LAUEsport ha començat aquest divendres amb les reformes per millorar les condicions climàtiques de les instal·lacions. La…
L'Ajuntament de Barcelona ha lliurat aquest dissabte 47 pisos públics per a persones grans a l'Illa Germanetes, al barri de…
L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Mireia González, ha presentat aquest matí a la Plaça de la Vila la nova contracta de…
Els militants d'ERC a Barcelona estan votant telemàticament des de les 10 del matí per escollir la nova direcció de…
Aquest matí, a les 11.33 h, els serveis d’emergències 112 ha rebut l’alerta d’un incendi en una gran pila de…
Esta web utiliza cookies.