Una veïna de Manresa ha pogut recuperar les cendres del seu pare, que va morir a l’exili a França després de la Guerra Civil Espanyola. La Rosario va veure per últim cop el seu pare quan ella tenia 10 anys, i ara, 78 anys després, pot acomiadar-se d’ell.
Segons explica l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Pedro Pérez va ser Comandant de l’exèrcit republicà i va haver d’exiliar-se de Manresa, marxant a viure a França i deixant la seva filla Rosario a Catalunya.
Ella tenia 10 anys i no el va tornar a veure mai més, ja que l’home va morir a França l’any 1954, encara sota la dictadura franquista al nostre país. Molts anys després, l’associació Memòria i Història de Manresa va trobar documentació sobre la mort del Pedro a Pamiers, a França, i la seva neta no s’ho va pensar i va viatjar al país veí.
“Vam trobar la seva tomba amagada entre heures”, explica la Rosario, que afegeix que van exhumar i van incinerar les restes i les van poder portar a Manresa, on ara descansen a casa seva: “Ja puc morir tranquil·la, ho tinc tot”.
La Rosario ha guardat les restes del seu pare en una urna a l’habitació, al costat d’algunes fotografies i records. Segons explica, cada dia s’asseu al seu costat i li parla: “Li explico que estic bé, que ja estem junts. Li demano com està, li resto i miro de tenir-lo el més arreglat que puc. I sempre li deixo la porta de l’habitació oberta perquè em vegi passar”.
El president de Memòria i Història de Manresa, Joaquim Aloy, explica que va conèixer la història de la Rosario per casualitat, quan la seva filla, que és metge forense, va anar a fer-li una consulta per un altre cas. La Dolors li va explicar la història del seu avi, mort a l’exili, i ell va posar-se a buscar sense dir res a la família.
Quan va trobar la documentació, la va entregar a la família i la Dolors i la seva parella van viatjar a Pamiers per veure si trobaven alguna cosa: “Tenia una foto de la tomba amb una làpida i amb aquella foto anàvem mirant al cementiri”.
Al Registre Civil els van entregar l’acta de decés del seu avi i un mapa amb el punt on estava enterrat: “Havíem passat molts cops per davant de la làpida, però no l’havíem vist perquè estava tapada d’heura. Amb les mans i les estenalles ho vam treure tot i vam trobar el seu nom. Vaig trucar a la mare i li vaig dir: estic davant de la tomba del teu pare, i ella no va poder parar de plorar”.
“Sap molt greu perquè buscant al cementiri vam veure un munt de noms catalans i espanyols. Allà hi ha una part de la nostra història i deu haver-hi molta gent en la nostra situació”, lamenta la Dolors.
De fet, Memòria i Història de Manresa treballa precisament per aquest motiu: recuperar noms i cognoms. “Per a nosaltres és molt important identificar i posar noms a les xifres perquè les xifres a vegades no ens acaben de parlar de la dimensió humana que comporta”, lamenta Aloy.
A Manresa, la guerra i la dictadura franquista van causar més de 750 morts: “És una xifra elevadíssima, però cada número és una persona i una família al darrere”, afegeix.
Segons explica la Dolors, el retorn del seu avi “és un deute amb la història”. “Era el meu avi i com ell n’hi va haver molts que van lluitar en el front. Té un lloc a la història i val la pena posar-lo on correspon”, explica.
Parets del Vallès celebrarà ben aviat la Setmana de la Família, que enguany arriba a la seva 17a edició. La…
Amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just, que se celebra el 10 de maig, l’Ajuntament de Manresa ha programat…
L'atur ha baixat de nou al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre on durant aquest mes d'abril s'han…
El president de la Generalitat, Salvador Illa, garantirà que tots els serveis essencials tinguin una autonomia de 48 hores sense…
L’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Govern Obert, crea la Taula de Treball per a la Infància,…
L'Ajuntament de Barcelona ha llançat, a través de Barcelona Activa, el nou Web Barcelona Activa Treball, una plataforma dotada de…
Esta web utiliza cookies.