El monument franquista de Tortosa: reinterpretar-lo, derruir-lo o deixar-lo igual?

Imatge del monument franquista de Tortosa

L’Observatori Europeu de la Memòria ha fet pública una proposta d’intervenció per al monument franquista de Tortosa. La proposta reinterpreta tot l’espai i crea un nou pont de fusta sobre l’Ebre (la pilastra sobre la qual es troba el monument és la de l’antic pont de la Cinta), ample com un punt de trobada: una plaça pública, un mirador i un memorial alhora.

El projecte proposa la deconstrucció íntegra del monument i la seua interpretació in situ, mitjançant la reconstrucció del pont de la Cinta, ara reconvertit en el Pont de Memòria, en el seu emplaçament primigeni.

El monument franquista és un tema que ha generat polèmica al llarg dels anys. Cal recordar que la Generalitat aposta per la seua retirada i de fet va començar els treballs per fer-ho ara fa un any. El passat estiu, però, el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona va ordenar l’aturada cautelar de les obres, després d’un recurs presentat pel Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre. El futur del monument encara segueix pendent de la justícia.