Reus celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme

Avatar photo

Entre altres accions, el Gaudí Centre il·luminarà aquest divendres la façana amb el color blau identificatiu d'aquesta jornada.

Reus celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, que se celebra el 2 d’abril. Entre altres accions, el Gaudí Centre il·luminarà aquest divendres la façana amb el color blau identificatiu d’aquesta jornada. A més, les entitats de la ciutat que treballen amb persones amb autisme han organitzat diverses activitats amb motiu d’aquest dia mundial:

  • L’Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona, coneguda com a Aspercamp, el 10 d’abril, a les 18.30 h, emetrà en directe pel seu canal de YouTube la xerrada “Entenem millor el TEA”, a càrrec de la psicòloga i investigadora especialitzada en TEA, Paula Morales. També, del 22 al 26 d’abril, promou una campanya divulgativa sobre el TEA a diverses escoles de primària i centres educatius de secundària de la ciutat amb l’objectiu d’incentivar la comprensió per part de l’alumnat i del professorat cap a aquest col·lectiu, ja que és vulnerable a patir situacions d’assetjament escolar. A més, una persona professional coneixedora de l’autisme, acompanyada de dues persones amb TEA o familiars, explicaran el seu testimoni a diversos mitjans de comunicació locals.
  • L’Associació Espai TEA Reus té previs fer aquest mes d’abril un partit de futbol benèfic amb l’equip Reus Roig i Negre. Els diners que recullin aniran destinats a una ONG que treballa en l’àmbit de la investigació de l’autisme.
  • L’Associació Supera’t ha programat una sèrie d’activitats amb el títol “L’autisme es viu cada dia”. Així, amb aquest mateix títol, el 2 d’abril difondrà a través de les xarxes socials un vídeo realitzat pel Núvol Blanc en què es dóna veu a les famílies i persones amb la condició autista. A més, el 10 d’abril s’ha programat una activitat entre els membres de l’associació i la secció d’atletisme del Club Natació Reus Ploms i l’11 d’abril, un tastet de tenis taula amb el Club Tenis Taula Ganxets de Reus. També al mes de març van fer un taller de cançons, en què es va gravar una cançó creada pels membres de l’associació i reelaborada pel cantautor reusenc Ariel Santamaria al Club Natació Reus Ploms i un taller emocional amb gossos d’assistència a càrrec del ProyectoTan Amigos.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, valora de manera positiva la tasca que aquestes associacions que treballen en l’àmbit de l’autisme fan furant tot l’any: «aquestes entitats, que reuneixen persones amb autisme i les seves famílies, fan una tasca molt important. Per això, compten amb el suport de l’Ajuntament de Reus, per tal que conjuntament aconseguim erradicar l’estigmatització d’aquest col·lectiu i la integració plena de les persones amb TEA més lleu en la nostra societat».

El Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme se celebra el 2 d’abril. L’objectiu d’aquest esdeveniment, promogut per l’Assemblea General de les Nacions Unides des de l’any 2007, és sensibilitzar l’opinió pública sobre la necessitat d’ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen autisme i trencar els mites que existeixen al voltant d’aquest tipus de trastorn.

El TEA són trastorns crònics del neurodesenvolupament que habitualment es detecten durant els primers trenta mesos de vida. Les alteracions de la comunicació, les alteracions de les competències socials i de la imaginació, i un patró d’interessos i activitats molt restringit i estereotipat en són els símptomes més freqüents. Sovint s’observen conductes anormals, com moviments de balanceig i obsessions insòlites cap a alguns objectes o esdeveniments.

El TEA té efectes importants en la qualitat de vida de les persones que els pateixen. Per això cal garantir a aquestes persones una detecció precoç, una intervenció psicoeducativa especialitzada i els suports necessaris en tots els àmbits per a la seva inclusió educativa, laboral i social.

El manifest
El manifest amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme és el següent:

DIA MUNDIAL DE CONSCIENCIACIÓ SOBRE L’AUTISME 2021 

La Federació Espectre Autista-Asperger Catalunya (FEAAC) formada per les associacions Asperger de Catalunya, SAGI-TEA, Aspercamp, Associació Trastorn Espectre Autista Terres de l’Ebre, Associació Asperger del Valles Occidental, Associació Síndrome Asperger TEA Lleida, Associació Asperger-TEA de la Catalunya Central, Associació TEA-Asperger Maresme i Associació TEA-Asperger d’Osona representant més de dos mil dos-centes famílies amb un o més membres dins l’Espectre de l’Autisme, commemorem el 2 d’Abril el Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme. 

L’espectre de l’autisme o TEA, que afecta entre l’1-1,5% la població, inclou, des de l’autisme amb discapacitat intel·lectual i altes necessitats de suport, fins la síndrome d’Asperger, amb grans dificultats socials i patiment emocional, avui dia anomenada TEA nivell 1. A Catalunya únicament la nostra Federació treballa exclusivament per garantir els drets de les persones asperger considerat com l’autisme invisible o més incomprès.

Tot i la nostra tasca persistent segueix existint un desconeixement important entre els professionals i la societat en general envers el nostre col·lectiu. Tot això ens obliga a ser perseverants, en un dia com avui, en la nostra reivindicació a favor del reconeixement de la Discapacitat Social per a les persones autistes que no presenten malaltia mental ni discapacitat intel·lectual però que, per les particularitats de la seva condició autista, tenen serioses dificultats per entendre els estímuls socials, les emocions pròpies i alienes, alhora que els obliga a conviure amb sobrecàrregues sensorials important i al patiment d’ansietat social.

La condició autista es manté durant tota la seva vida, no així els suports que reben per part de les administracions: per exemple, a l’edat adulta es calcula que hi ha entre un 80-85% de persones autistes aturades que, a més, no se’ls contempla l’accés a ofertes de feina públiques per no estar contemplada la seva discapacitat social. 

Agraïm els suports institucionals, cada cop més nombrosos, a favor del reconeixement de la Discapacitat Social i aprofitem per a demanar-lo a totes administracions locals i resta d’institucions que encara no s’han pronunciat al respecte. Des de la Federació Espectre Autista-Asperger de Catalunya estem convençuts que aquest reconeixement serà un pas més cap a la igualtat d’oportunitats pel nostre desenvolupament com a membres de ple dret de la societat, una societat equitativa, justa, respectuosa, acollidora i diversa. Una societat de la qual ens en puguem sentir orgullosos i a la que poder aportar totes les nostres habilitats i fortaleses.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Google tampoc assistirà al Mobile World Congress

Notícia següent

Catalunya no obligarà a portar mascareta a la platja

Notícies relacionades