Cultura

L’IEI celebrarà Sant Jordi amb concerts de Les Kol·lontai i Rodín i una instal·lació reivindicativa en defensa del català

Les dues actuacions musicals seran prèvies a l’estrena de la proposta ‘en Ca ta là!’, que es podrà visitar al Pati de l’IEI del 22 al 29 d’abril i que vol convidar a reflexionar sobre el futur de la llengua catalana

L’Institut d’Estudis Ilerdencs celebrarà la diada de Sant Jordi amb dos concerts, un a càrrec de Les Kol·lontai i l’altre de Rodín, i una instal·lació de marcat caràcter reivindicatiu en què, sota el nom ‘en Ca ta là!’, vol convidar la ciutadania a reflexionar sobre la llengua catalana i esperonar-la a prendre consciència i partit per defensar-la.

Aquesta instal·lació es podrà visitar al Pati de l’IEI des del 22 d’abril, el dia abans de Sant Jordi, i fins al 29. ‘en Ca ta là!’ és una instal·lació efímera que reflexiona sobre la llengua catalana com a eix de cultura i identitat. La proposta juga amb el poder transformador dels llibres i la força de les paraules com a eina de resistència i canvi.

D’aquesta manera, el Pati es transformarà en un espai de reivindicació mitjançant el qual l’IEI s’afegirà a la crida de la iniciativa Sant Jordi per la Llengua en defensa del català com una eina viva i essencial per entendre el món. ‘en Ca ta là!’ convida a prendre consciència que el futur de la llengua no és només una herència, sinó una responsabilitat compartida.

Prèviament a Sant Jordi i a l’estrena d’aquesta instal·lació, se celebraran els dos concerts que també s’emmarquen dins la celebració de la diada a l’IEI, en tots dos casos al Pati. Així, el dimecres 9 d’abril (18.00 hores), serà el torn per a Les Kol·lontai, un grup format per les cantautores Meritxell Gené i Ivette Nadal que presentarà el seu nou treball, ‘Adelerades’, basat en poemes musicats en català de poetesses feministes del segle XX, com ara Maria Mercè Marçal, Estefania Mitre, Anna Dodas o Alda Merini.

Dos dies més tard, el divendres 11 d’abril, a la mateixa hora (18.00 h), Rodín presentarà el seu nou àlbum, ‘Pereu’, una proposta lírica en occità amb ritmes actuals mesclats amb sintetitzadors i bateries analògiques amb autotune i altres efectes vocals. La infantesa d’aquest músic, poeta i artista ha estat marcada pels viatges: el Marroc, Egipte i el Líban. Al Caire va trobar-se de ple amb el hip-hop i va ser a Beirut on, paradoxalment, va descobrir la música occitana. Tot plegat configura unes creacions en les quals barreja l’electrònica més experimental amb gèneres com el rap, el hip-hop o la cúmbia.

Daniel Redaccio Hurtado

Missatges recents

Concòrdia manté el ‘no’ a l’Acord d’Associació: “És negatiu per a Andorra”

Els presidents del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé i Núria Segués, han explicat en una roda de premsa que…

19 minuts fa

L’última pedregada a Ponent deixa danys d’entre el 10% i el 100% a més de 3.000 hectàrees de fruita dolça i cereal

L'última pedregada que ha afectat les comarques de Ponent, la vuitena des de l'abril, ha provocat danys d'entre el 10%…

21 minuts fa

Inicien una campanya a Tàrrega per reduir les bosses de deixalles abandonades al carrer

L'Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l'Urgell han iniciat una campanya conjunta per reduir el nombre de bosses…

25 minuts fa

Presentada la imatge de lletera de la Fira de Sant Ermengol 2025 de la Seu d’Urgell

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera, i la regidora de Comerç, Fires i Mercats, Gemma Tó, han presentat aquest…

26 minuts fa

Ordenen el tancament i enderroc imminent del mític Club de Mar de Sitges

El Club de Mar de Sitges s’enfronta a un futur incert després que el Ministeri per a la Transició Ecològica…

26 minuts fa

El Geoparc de la Catalunya Central serà Geoparc Mundial de la Unesco fins al 2028

El Geoparc de la Catalunya Central ha superat la revàlida de la Unesco i continuarà formant part de la Xarxa…

34 minuts fa

Esta web utiliza cookies.