FOTO: D.H. / Presentació de la segona edició dels Premis Robert Capa d'Aitona
L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest matí la presentació de la segona edició dels Premis Robert Capa d’Aitona, uns premis que són un reconeixement a la fotografia i la recerca històrica que connecta amb el llegat del fotoperiodista i la memòria del Front del Segre durant la Guerra Civil Espanyola i que organitza l’Ajuntament d’Aitona.
La iniciativa té el seu punt de partida en la tasca que va fer el fotoperiodista de guerra Robert Capa quan, el 7 de novembre de 1938, va documentar l’ofensiva republicana a Aitona dins la Guerra Civil espanyola. Així ho ha explicat avui l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, acompanyada del director de l’IEI, Andreu Vàzquez.
Els guardons d’enguany contemplen dues modalitats: a la millor fotografia sobre les guerres presents i al millor treball de recerca de la Guerra Civil.
Per la seva part, el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Andreu Vàzquez, ha destacat la continuïtat d’aquesta iniciativa “que ja sabíem que es faria una segona edició perquè està molt ben treballada i emmarca molt el municipi d’Aitona amb una memòria històrica i activisme cultural”.
D’altra banda, l’alcaldessa d’Aitona ha explicat breument qui era Robert Capa, que va néixer amb una voluntat clara de mantenir viva la memòria històrica, i per això es ret homenatge “a un dels fotoperiodistes més influents del segle XX”. Pujol ha afegit que “Aitona és una terra marcada per la Guerra Civil, un passat que forma part de la nostra identitat com a poble i que cal recordar per reflexionar i aprendre del passat”.
Els Premis Robert Capa pretenen, per una banda, donar visibilitat a persones, documents i treballs que contribueixin a divulgar els fets ocorreguts durant la Guerra Civil, especialment al Front del Segre, i preservar la memòria col·lectiva; i, per altra banda, homenatjar el fotoperiodista de guerra pioner als anys trenta, Robert Capa, que va fer un reportatge ampli i exhaustiu de l’atac de l’exèrcit republicà a Aitona i la zona de la Serrabrisa al Baix Segre. Tot plegat en una mostra més de l’aposta d’Aitona per la recerca i la difusió del llegat de Robert Capa i en reconeixement a la seva memòria.
És per això que s’han establert dues categories. D’una banda, la investigació històrica i la recerca periodística o científica com a difusió de continguts relacionats amb el Front del Segre especialment i sobre la Guerra Civil i els seus efectes a Catalunya en general; i de l’altra, la imatge, premiant aquelles fotografies que identifiquen territoris en guerra i els efectes d’aquests conflictes en la societat actual.
Així, el Premi a la millor fotografia d’autor sobre les guerres presents està dotat amb 2.000 € i un trofeu commemoratiu. La imatge guanyadora i les imatges finalistes formaran part d’una exposició temporal. Quant al Premi al millor treball de recerca sobre la Guerra Civil, té la mateixa dotació i es valorarà la rellevància i l’originalitat de la proposta, la coherència i el rigor en la metodologia dels treballs i la contribució i avenç dels estudis a la memòria històrica.
Pel que fa a la fotografia de guerres, aquestes aniran acompanyades de dues línies de text que situaran el context de la imatge i poden incloure imatges de la guerra a l’Àfrica, Ucraïna i altres. Rosa Pujol ha destacat també els premis de la primera edició, que van guanyar Alfons Cabrera com a premi a millor fotografia per la seva impactant imatge de presoners russos captada a Ucraïna; i Noemí Riudor amb el premi al millor treball de recerca pel seu exhaustiu estudi sobre els serveis sanitaris de l’Exèrcit Republicà durant la Guerra Civil, amb especial atenció a les línies del Front del Segre i l’Ebre. En l’edició anterior el jurat va deliberar entre setze fotografies i set treballs de recerca.
Consulteu aquí les bases per participar-hi.
Josep Maria Solé Sabaté, doctor en història contemporània per l’UAB, serà el president del jurat, del qual també en formaran part el director de l’IEI, Andreu Vàzquez, i el regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament d’Aitona, Eusebio Valera. A més, en el cas del premi de fotografia, també seran membres del jurat la fotoperiodista Sandra Balsells, el periodista i representant del Col·legi de Periodistes de Lleida, Francesc de Dios, i la fotògrafa de premsa, Roser Vilallonga. En el cas del premi de recerca, també integraran el jurat el professor de l’àrea d’Història contemporània del Departament d’Història de la UdL, Manel López, i l’arxivera i historiadora, Anna Esteve.
Els premiats i finalistes s’anunciaran el 7 de novembre i l’acte de lliurament se celebrarà abans del 4 de desembre.
El darrer dimecres, la seu del Districte de Sants-Montjuïc va acollir una nova sessió de la Comissió de Convivència i…
L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, defensa l'estació intermodal de Vila-seca per tractar-se d'un projecte treballat i consensuat amb el territori,…
L'equip Golf Costa Daurada Padró & CO ha iniciat la seva participació en el Circuit Hexagonal de la Federació Catalana…
12 municipis del Pirineu i Prepirineu català, aragonès i navarrès s'han unit sota la marca turística “Els Pobles Més Bonics…
Ahir a la tarda, 9 d’abril, la platja de Cunit va ser escenari d’un fenomen natural curiós i vistós: la…
Tres persones han estat ateses, dues d'elles per ferides de gravetat menor, en un incendi que ha tingut lloc aquest…
Esta web utiliza cookies.