Persona amb alzheimer. Imatge pròpia
Les investigadores destaquen que la investigació permet avaluar l’impacte que té en ancians amb demència l’aïllament provocat per la pandèmia i replantejar les seves condicions de vida a partir de la covid-19. L’estudi el publica ‘Frontiers in Psychiatry’, en una edició sobre l’impacte de la mort, el dol i la solitud en temps de la pandèmia.
El treball s’ha fet en ratolins mascle perquè el sexe masculí és el més afectat per la covid i també el que mostra més deteriorament en el sistema neuro-immuno-endocrí i pitjor supervivència davant la demència.
Les principals observacions demostren que l’aïllament agreuja la hiperactivitat dels ratolins amb Alzheimer fins al doble de la que tenen a causa de la patologia, mentre també provoca nous comportaments estranys.
Aquesta alteració es va observar en accions impliquen el moviment de braços, cames, peus o del cos sencer, però també en petits moviments de les mans, canells, dits, peus, dits dels peus, els llavis i la llengua. Els animals aïllats també van mostrar patrons emocionals semblants a l’ansietat i canvis en les seves estratègies d’enfrontament a l’estrès.
“Són resultats preocupants, ja que l’agitació és un dels principals símptomes neuropsiquiàtrics associats a les demències, que causa una càrrega important per al cuidador i, en alguns casos, el seu maneig clínic pot arribar a ser un desafiament”, apunta Aida Muntsant, primera autora de la recerca, que forma part de la seva tesi doctoral.
Efectes de l’aïllament en la memòria
Les investigadores han analitzat també l’efecte de l’aïllament en altres variables neuropatològiques. Tot i que algunes característiques de la malaltia no es van alterar, en va haver d’altres, com l’atròfia asimètrica de l’hipocamp, que es van trobar augmentades amb l’aïllament. “El resultat és important, ja que això s’ha relacionat amb més vulnerabilitat a factors estressants”, destaca Lydia Giménez-Llort, catedràtica en Psiquiatria i investigadora del INc que ha dirigit l’estudi.
L’estudi ha constatat també que tots els ratolins amb Alzheimer van perdre pes corporal i renal, efectes que també s’han vist en pacients amb covid-19, però la pèrdua va ser major amb l’aïllament. Al mateix temps, hi va haver casos de disminució de pes de la melsa.
Replantejar l’aïllament de les persones majors
Amb els resultats obtinguts, les investigadores assenyalen la importància d’afrontar el plantejament de l’era post covid-19 per a les persones grans amb demències, sobretot pel que fa als serveis d’atenció i rehabilitació, així com a l’hora de gestionar la solitud forçada pel distanciament de seguretat per evitar els contagis. “És necessari i urgent estimar l’impacte que aquestes mesures tindran en la població major més fràgil”, assenyalen les autores de la recerca.
En l’estudi també destaquen la necessitat de fer intervencions personalitzades adaptades al perfil concret de cada persona amb demència, i considerar les implicacions que tot això té sobre la càrrega dels seus cuidadors, professionalitzats o familiars.
Aquest cap de setmana, Tremp tornarà a ser l’escenari del Tribulossi, el festival poètic de les arts, que arriba a la…
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) obrirà per primer cop les portes de la sala de simuladors de conducció de metro…
El peveter dels Jocs dels Petits Estats ja està col·locat a l'Estadi Nacional. Aquest divendres el comitè organitzador l'ha instal·lat…
L’Assemblea general de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya s’ha celebrat aquest matí a Granollers. La…
La mel elaborada per Apícola BrullCasanova, sota la marca La Mel de l’Avi Lluís, ha estat reconeguda com la millor…
Unes trenta persones s'han aplegat aquest divendres a la tarda davant de l’Espai Caldes per protestar contra l’actuació del comú…
Esta web utiliza cookies.