Osona posa en marxa un punt d’atenció a menors amb addiccions a drogues i pantalles

Els consums tòxics més habituals són el cànnabis i l'alcohol, però també es nota un repunt de l'èxtasi o els ansiolítics

Pla general del Punt Jove, la nova seu de l’SPOTT a Vic, ubicat a la Farinera de la capital osonenca. ACN

Osona acaba de posar en marxa el Servei de Prevenció i Tractament de Drogodependències (SPOTT) al Punt Jove de Vic. Es tracta d’un servei gratuït descentralitzat que ofereix la Diputació de Barcelona, amb el suport de les administracions locals, per tractar adolescents i joves amb problemes d’addicions a drogues i a les pantalles, i també a les seves famílies. L’educadora social, Sílvia Gil, ha explicat que la pandèmia ha intensificat el grau de les addicions en els joves que els arriben, fonamentalment alcohol i cànnabis, però també observen un repunt de l’èxtasi o els ansiolítics. “Quan els comencem a tractar ens trobem amb casos molt cronificats”, ha lamentat.

L’educadora social de la Diputació de Barcelona, Sílvia Gil, ha explicat que és important també conèixer el context més immediat dels joves que s’atenen. “Molts cops hi ha altres coses que no estan funcionant: hi ha fracàs escolar, problemes d’habilitats socials o delinqüència, per exemple”. En aquest sentit, l’educadora social ha explicat que es tracta que totes les parts puguin treballar juntes per intentar reconduir la situació dels joves.

Gil també ha destacat que hi ha adolescents que arriben al servei amb problemes d’addiccions “molt cronificats”. Això molts cops es deu al fet que durant la pandèmia, des de Serveis Socials s’ha hagut de posar més esforços en les qüestions “més urgents”, com la pobresa energètica o l’atur. “Llavors, quan ens arriben els nanos, o salta l’alarma, la problemàtica és força important”, ha lamentat.

El circuit perquè els joves amb problemes arribin al servei és divers. Fonamentalment, arribaran a través de la derivació dels Serveis Socials dels diferents municipis. Malgrat això, el fet que servei s’hagi ubicat al Punt Jove de Vic, dins l’espai de la Farinera, en un punt molt cèntric de la capital osonenca, vol dir que compartirà espai amb altres tipus d’activitat normalitzada entre els joves. Això pot fer que els joves també s’hi puguin acostar directament, o les seves famílies.

Les treballadores de la Diputació, una educadora social i una psicòloga, atendran els adolescents els dilluns al matí.

Des de la Diputació, Mercè Llorens, coordinadora de l’àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, ha assenyalat que la pandèmia ha tingut un impacte “enorme” en el treball que fan. Concretament, s’ha vist “un creixement en la detecció de les addicions a les pantalles o els videojocs”. “La covid ha estat un element accelerador”, ha destacat.

De la seva banda, la regidora dels Serveis Socials de Vic, Núria Homs ha assenyalat que la pandèmia ha evidenciat unes noves necessitats entre els joves, “de poc contacte social entre ells en pro del contacte a través de la pantalla”. “És molt alarmant veure com se substitueix la relació personal, fer activitats a l’aire lliure per les pantalles”, ha lamentat.

L’SPOTT va néixer l’any 1981 a Barcelona i va ser el primer centre d’atenció a les drogodependències de tot l’Estat. Des de l’any 2005, el projecte ha atès més de 2.000 persones. L’any 2015 es va impulsar la descentralització del servei per donar una resposta més territorialitzada. En l’actualitat, hi ha centres SPOTT a Mollet, Piera i Vic.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Centre de Distribució d’Aliments de Lloret de Mar atén mensualment unes 800 famílies del municipi

Notícia següent

El Govern d’Andorra aprova que la mascareta deixi de ser obligatòria a l’exterior

Notícies relacionades