Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Berga celebrarà la festivitat del Corpus del 15 de maig al 18 de juny

Avatar photo

Una parella d’administradors de La Patum es mostra d’esquena a la càmera. Ella vesteix de negre rigorós amb mantellina, peineta, guants, mitges i sabates de taló. Amb la mà dreta subjecta un ram de flors d’on sobresurt un fuet apagat, sense espurnes del foc patumaire.

Ell també vesteix de negre, amb jaqueta i pantalons de diumenge. De la part baixa de l’esquena sorgeix una cua prominent i característica del vestit de Plens i Maces. És una imatge sòbria, en blanc i negre, carregada de simbolisme que combina diferents elements de la festivitat del Corpus i La Patum.

Enguany no hi haurà Patum, però sí que se celebraran les festes del Corpus a la ciutat de Berga. L’Ajuntament de Berga en col·laboració amb el Patronat de La Patum i una vintena d’organismes i entitats berguedanes han ideat una àmplia programació cultural i patumaire que es portarà a terme del 15 de maig al 18 de juny. Aquesta programació inclou actuacions musicals, espectacles, activitats lúdiques, conferències, exposicions i una jornada professional sobre cultura popular, entre d’altres.

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha fet referència a la suspensió de La Patum per segon any consecutiu i ha destacat l’oferta d’activitats treballades durant les darreres setmanes que es realitzaran entorn de la festivitat del Corpus. Valverde ha lamentat que aquest any tampoc es pugui fer Patum i ha dit que “malgrat que la situació sanitària no ens permeti trobar-nos a la plaça i gaudir de La Patum tal com estem habituats, sí que volem potenciar el contingut cultural i tradicional de la festa”.

Religiositat i paganisme

El cartell de les festes del Corpus de 2021 ha estat elaborat pel fotògraf berguedà, Jordi Plana. L’artista ha explicat que la millor manera d’elaborar un cartell posant de manifest que aquest any no hi hauria Patum era precisament sense esmentar la paraula “Patum”. Tot i això, “sí que calia mostrar que La Patum corre per dins i, per això es mostren alguns elements patumaires com la cua del vestit de Plens i Maces i el fuet”. Plana ha detallat que “la figura dels administradors era l’adequada per poder mostrar el caràcter més seriós i religiós de la festa”. A més, la lletra “O” de la paraula “Corpus” ha estat substituïda per la part superior de la Custòdia de Berga, una peça religiosa estrenada pel Corpus de 1943 que representa l’essència del Corpus Christi i La Patum. Tal com explica Plana, “aquesta referència a la Custòdia és per destacar que aquest any les festes tenen un marcat accent cultural, deixant de banda allò que és més pagà”.

D’altra banda, també s’ha editat un fulletó que inclou tots els actes que es portaran a terme durant la festivitat del Corpus i que es distribuirà a les llars berguedanes. Aquest fulletó comparteix la imatge del cartell, però en la part posterior hi apareix la imatge d’un fuet i un ciri col·locats de forma perpendicular que fa que no es puguin tocar.

Segons Jordi Plana, “el foc del ciri no arriba a la metxa del fuet, per tant, no hi ha combustió i no hi ha Patum”. Aquesta imatge, però, també apel·la a l’esperança que “ben aviat el foc de l’església tornarà a encendre el paganisme de fora de l’església, el de la plaça”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Balaguer presenta la proposta per les estades d’estiu amb art, esport i arqueologia

Notícia següent

L’Hospitalet amplia i millora l’àrea de jocs infantils del parc de la Remunta

Notícies relacionades