Saltiveri, però, ha fet una crida als ramaders perquè estiguin alerta especialment sobre temes sanitaris i en concret sobre una possible arribada a Catalunya de la pesta porcina africana, que està afectant països de l’Est d’Europa. “Cal posar els màxims esforços en bioseguretat perquè seria el pitjor que podria passar” ja que podria suposar el tancament de fronteres a les exportacions del porcí català.
Balanç positiu del 2017 i bones expectatives per al 2018
Unió de Pagesos ha valorat positivament l’any 2017 pel que fa a la recuperació de preus del sector porcí, que a Mercolleida es van situar de mitjana en els 1,26 euros/quilo per animal viu, per damunt dels registrats en els exercicis 2015 i 2016. “L’increment del marge econòmic per al ramader, gràcies a l’augment de les cotitzacions i el manteniment del costos de producció, ha permès tancar un any en positiu per al sector”, ha dit Saltiveri.
Segons SIP Consultors, la mitjana del cost de producció de 2017 va ser d’1,02 euros/quilo, valor que consolida la reducció dels darrers anys per la millora de l’alimentació i en l’eficiència. Així, els ramaders van obtenir l’any passat uns guanys de 20 euros per animal. Des del 2013 i fins el 2017, segons SIP Consultors, el cost del pinso s’ha reduït de 2,79 a 2,60 quilos de pinso per quilo de carn produïda. Pel que fa a la prolificitat (nombre de garrins per truja a l’any), ha passat de 25,2 el 2013 a 27,4 el 2017.
Quant a la producció, segons dades provisionals del Departament d’Agricultura, fins a l’octubre del 2017 els escorxadors catalans van sacrificar un 2% menys d’animals que l’any anterior tot i que en l’àmbit estatal hi va haver un augment del 8% d’animals respecte al 2016. En concret, l’any passat a Catalunya es van sacrificar uns 20 milions de porcs, tot i que la producció va ser d’entre 15 i 16 milions d’animals.
Pel que fa a les exportacions, representen el 70% del total de la producció porcina catalana, i el 50% de l’estatal. Durant els nou primers mesos del 2017, segons Interporc, van créixer un 13% a l’estat espanyol i van suposar 3.700 milions d’euros. França és el primer destí (244.447 tones), seguit de la Xina (242.721 tones). La previsió d’exportacions per al 2018, en canvi, és menys optimista a causa de l’encariment del dòlar respecte a l’euro, segons Unió de Pagesos.
Actualment a Catalunya hi ha unes 5.567 explotacions de porcí, una xifra similars a la dels darrers anys en què s’ha estabilitzat tant el nombre d’explotacions com de porcs produïts. Així mateix, hi ha unes 600 empreses comptabilitzades que conformen el sector de carn porcina. D’aquesta manera, el sector porcí genera uns 14.500 llocs de treball, entre directes i indirectes, assolint un volum de negoci de 6.100 milions d’euros.
El comú d'Ordino organitzarà una fira sobre el vermut per dinamitzar els pobles de la part alta de la parròquia.…
Sant Jordi torna, aquest any amb la previsió de vendre més de set milions de roses. La diada, que cau…
Una persona ha resultat ferida greu per arma blanca en el transcurs d'una baralla que ha tingut lloc aquest Dilluns…
La diada de Sant Jordi és una de les que més aboquen la ciutadania al carrer encara que sigui una…
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha activat aquest dimarts al migdia l'escenari 1 d'emergència de la presa de Rialb dins…
Autors i autors locals de Viladecans, com David Encarnación, Noelia Toré, i Ester Corrales, han presentat els seus llibres entre…
Esta web utiliza cookies.