Categories: Uncategorized @ca

Un estudi recull la cacera de bruixes a Lleida

El Museu de la Noguera ha acollit aquest dissabte la presentació d’un estudi sobre la cacera de bruixes al Pirineu i la plana de Lleida. Es tracta d’una investigació que, tal com explica l’expert Pau Castell, es va iniciar fa quatre anys i que ha suposat la unió entre els fets històrics i la vessant etnogràfica. Castell ha explicat que s’ha pogut documentar “en primera persona” experiències viscudes per gent “molt gran”. Un dels fets que ha cridat l’atenció és que a Catalunya, a diferència dels casos de la resta de l’Estat i d’Europa i “contràriament” al que es creu, explica Castell, quan les bruixes eren jutjades per la Santa Inquisició, “no eren condemnades a mort”, sinó que “les desterraven” i “les protegien” dels poders locals, que acabaven molts cops matant-les.
Castell diu que gràcies a la recerca etnogràfica han pogut documentar una “sèrie” de casos viscuts en els anys 1920 i 1930 fins als anys 40 per persones d’edat avançada, que han explicat experiències “viscudes en primera persona” vinculades amb el món de la bruixeria i al “mal donat”, com ara la mort d’infants, de bestiar, pedregades destructores i l’existència de dones amb “fama” de bruixa fins al segle XX.

Aquest dissabte s’ha presentat el llibre “monogràfic” sobre la bruixeria i la cacera de bruixes a Lleida i el Pirineu en què s’explica aquesta investigació que, tal com diu Castell, relaciona per primer cop la història i el “record oral” fins a dates molt recents.

Per la seva banda, l’antropòloga que ha participat en l’estudi, Núria Morelló, ha explicat que a través d’entrevistes han conegut casos concrets com el d’una dona de Balaguer que va llençar un mal d’ull a una família i aquesta, després d’acudir a un sanador, va enfrontar-se a ella i el conflicte es va resoldre. D’altres casos, diu Morelló, van acabar amb la crema d’aquestes dones, com és el cas d’una dona a Biosca, cremada per un grup d’homes. Morelló ha definit el perfil de les bruixes com a “socialment vulnerable” i que ha comès actes d'”enveja” o ha protagonitzat situacions de “desafiament”. És per això que la bruixeria, segons l’antropòloga, es barreja en l’època contemporània amb “estigmes” i “estigmatitzacions de gènere”.

Una cinquantena de persones han assistit aquest dissabte a la presentació del llibre i a una taula rodona al Museu de la Noguera, on es pot visitar l’exposició itinerant ‘Se’n parlave, i n’hi havie’ fins al proper 24 de febrer.

ACN

Missatges recents

Les llars d’infants municipals de Tortosa s’anomenaran ‘Lo Gambusí’ i ‘Rubí i Rufolet’

El ple de l'Ajuntament de Tortosa ha aprovat, per unanimitat, la proposta de la Comissió de Nomenclàtor d’Espais Públics i…

9 hores fa

El veïnat del passatge Vilafranca de Sant Feliu vota per renovar el seu carrer amb llambordes

Després d'exercir durant tota la setmana el seu dret a vot, el veïnat del passatge Vilafranca del barri Falguera va conèixer…

9 hores fa

Els Bombers veuen una “evolució favorable” del foc de Paüls

Els Bombers veuen una "evolució favorable" del foc que crema des d'ahir dilluns a Paüls (Baix Ebre) i que ha…

9 hores fa

Acord per tancar les demandes creuades dels edificis esquerdats de l’avinguda Santa Coloma

El comú d’Andorra la Vella ha encapçalat un acord extrajudicial que tanca les causes judicials creuades relacionades amb les fissures…

9 hores fa

L’Ajuntament de Badalona contractarà 93 persones en situació d’atur

L’Ajuntament de Badalona, a través del Servei d’Impuls Municipal de Promoció de l’Ocupació (IMPO), inicia una nova edició del Programa…

10 hores fa

L’incendi de l’Anoia es complica i obliga a confinar masies aïllades

L'ordre de confinament que s'havia donat a masies disseminades d'Aguilar de Segarra (Bages) pel foc de Sant Pere Sallavinera (Anoia),…

10 hores fa

Esta web utiliza cookies.