Categories: Uncategorized @ca

Un estudi recull la cacera de bruixes a Lleida

El Museu de la Noguera ha acollit aquest dissabte la presentació d’un estudi sobre la cacera de bruixes al Pirineu i la plana de Lleida. Es tracta d’una investigació que, tal com explica l’expert Pau Castell, es va iniciar fa quatre anys i que ha suposat la unió entre els fets històrics i la vessant etnogràfica. Castell ha explicat que s’ha pogut documentar “en primera persona” experiències viscudes per gent “molt gran”. Un dels fets que ha cridat l’atenció és que a Catalunya, a diferència dels casos de la resta de l’Estat i d’Europa i “contràriament” al que es creu, explica Castell, quan les bruixes eren jutjades per la Santa Inquisició, “no eren condemnades a mort”, sinó que “les desterraven” i “les protegien” dels poders locals, que acabaven molts cops matant-les.
Castell diu que gràcies a la recerca etnogràfica han pogut documentar una “sèrie” de casos viscuts en els anys 1920 i 1930 fins als anys 40 per persones d’edat avançada, que han explicat experiències “viscudes en primera persona” vinculades amb el món de la bruixeria i al “mal donat”, com ara la mort d’infants, de bestiar, pedregades destructores i l’existència de dones amb “fama” de bruixa fins al segle XX.

Aquest dissabte s’ha presentat el llibre “monogràfic” sobre la bruixeria i la cacera de bruixes a Lleida i el Pirineu en què s’explica aquesta investigació que, tal com diu Castell, relaciona per primer cop la història i el “record oral” fins a dates molt recents.

Per la seva banda, l’antropòloga que ha participat en l’estudi, Núria Morelló, ha explicat que a través d’entrevistes han conegut casos concrets com el d’una dona de Balaguer que va llençar un mal d’ull a una família i aquesta, després d’acudir a un sanador, va enfrontar-se a ella i el conflicte es va resoldre. D’altres casos, diu Morelló, van acabar amb la crema d’aquestes dones, com és el cas d’una dona a Biosca, cremada per un grup d’homes. Morelló ha definit el perfil de les bruixes com a “socialment vulnerable” i que ha comès actes d'”enveja” o ha protagonitzat situacions de “desafiament”. És per això que la bruixeria, segons l’antropòloga, es barreja en l’època contemporània amb “estigmes” i “estigmatitzacions de gènere”.

Una cinquantena de persones han assistit aquest dissabte a la presentació del llibre i a una taula rodona al Museu de la Noguera, on es pot visitar l’exposició itinerant ‘Se’n parlave, i n’hi havie’ fins al proper 24 de febrer.

ACN

Missatges recents

Encamp explicarà als joves i a la gent gran el programa d’ajuts a l’habitatge

El comú d'Encamp té la intenció de començar a fer reunions després de Setmana Santa amb els joves i la…

10 hores fa

El Vaticà revela la causa de la mort del papa Francesc

El Vaticà ha confirmat que el papa Francesc ha mort per un ictus cerebral i un “col·lapse cardiovascular irreversible”. L'acta…

10 hores fa

Una discussió per la targeta del bus acaba amb 2 germans apunyalats i un tercer detingut

Una baralla per la targeta de l'autobús ha deixat dos germans apunyalats i un tercer, autor de les ferides, detingut…

11 hores fa

La Generalitat suspèn alguns actes de Sant Jordi per la mort del papa Francesc

La mort del papa Francesc ha dut la Generalitat de Catalunya a decretar tres jornades de dol oficial els dies…

11 hores fa

Mor un nen de 7 anys enverinat amb uns ous de Pasqua

Un nen de 7 anys ha mort presumptament enverinat amb un ou de xocolata de Pasqua per l'exparella del seu…

11 hores fa

Encamp celebra la Diada de Sant Romà de les Bons recuperant les caramelles

Encamp ha celebrat la Diada de Sant Romà de les Bons amb un reguitzell de diferents activitats al llarg d'aquest…

12 hores fa

Esta web utiliza cookies.