Durant l’acte s’han fet diverses lectures de relats en català, castellà i anglès d’escriptors tortosins com Josep Subirats Piñana, Manuel Pérez Bonfill o Gerard Vergés. A més, tres clarinetistes de l’Escola de Música de Tortosa han aportat la nota musical. L’acte ha acabat amb el llançament de 80 clavells al riu. Excepte els supervivents, qui ho han fet des de la rambla Felip Pedrell, la resta de participants han pujat al Pont Roig per fer-ho. Ha estat un acte simbòlic des del pont que va ser enfonsat i que alhora representa el diàleg i la voluntat de reconciliació establint ponts.
Segons Caralt, el front va dividir la ciutat i l’aviació franquista, amb l’objectiu de tallar la comunicació entre Barcelona i València, va obsessionar-se amb la destrucció dels dos ponts, el del ferrocarril i el de l’Estat, per on passava la carretera nacional que unia les dues ciutats; així com l’estació de tren, des d’on s’enviaven tropes i subministraments al front, o la petita indústria de guerra.
Els records dels supervivents
En l’acte han participat diversos supervivents, com Tomàs Carot, Cinta Llasat o Teresa Blas, que ha recordat l’episodi quan “va passar el primer avió, el més baixet que havíem sentit passar i tremolava tota la terra”. “Quan van començar a tirar bombes al meu barri, allò era una tremolor de baix a amunt que no sé com explicar”. “Això queda gravat aquí per sempre”, diu assenyalant-se el cap, “i ho recordaré mentre viuré”. Blas ha explicat que quan va sortir del refugi, en busca de casa seva i la seva mare, va trobar l’edifici a terra sense que hagués agafat a ningú a dins. “En canvi, a la següent va agafar a una dona amb un nen de nou mesos”. “Ma mare i la sogra d’aquella noia morta estaven allà abraçades i això em quedarà gravat aquí per sempre, amb totes les cases a terra”, ha explicat.
Llasat, de 88 anys, ha explicat que té els records “ben vius” i que els pot explicar; en canvi, “els sentiments, no”. Ella va perdre el pare quan tenia sis anys i recorda fins a tres episodis de bombes. “La primera, estava a Tortosa i m’havien operat de la cama, i havia de córrer per anar a posar-me al refugi i arribava l’última; la segona, des de la muntanya, veia com entraven els avions pel Coll de l’Alba”. Des d’aquí, recorda el terror d’amagar-se dins d’una casa i fins i tot intentar tapar amb un mocador un forat del pany perquè no entrés gens de llum de l’exterior. L’episodi de les bombes del Divendres Sant són les que més recorda: “es va veure tota una resplendor molt gran i la gent va venir dient que havien bombardejat els ponts. Es veia una lluminària”, relata.
D’aquest mateix episodi en parla Tomàs Carot, que explica que durant els bombardejos estava a la muntanya i que la gent va decidir baixar cap a Tortosa per veure en quin estat es trobava la casa el Divendres Sant, una data assenyalada en què es va considerar que “es respectaria i no vindrien” els avions. En canvi, “va ser el bombardeig més gros i més desastrós”, lamenta Carot, que ara té 90 anys.
Després de l’èxit de l’edició de l’any passat, la Real Federación Española de Patinaje ha tornat a confiar en Vila-seca…
Santiago Oliva Gorria serà el nou líder del grup Oliva Motor a Tarragona. El gerent s'ha marcat l'objectiu de consolidar…
L'Ajuntament de Reus ha aprovat el projecte executiu de la nova escola bressol municipal l’Ametller. El centre disposarà de 8…
ERC Tarragona organitza aquest pròxim dissabte, 24 de maig, la cinquena caminada del cicle ‘Redescobrim l’Anella Verda’, oberta a tota…
"La desigualtat disminueix el 2024 respecte del 2023". Així ho ha expressat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge,…
La 41a Diada de l’Esport Escolar tornarà a convertir la Feixa Llarga en l’escenari d’una gran festa esportiva dissabte, 24…
Esta web utiliza cookies.