La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra ha dut a terme, en els darrers mesos, una intensa labor de recuperació de la memòria històrica de l’ofici dels boters, una professió estretament vinculada amb la història de la vila tal i com demostren les xifres del cens gremial (l’any 1889, dels 2.190 habitant de Torredembarra, 153 eren operaris de boter).
En aquest sentit, la regidora de Cultura i Patrimoni, Núria Batet, ha explicat que les institucions públiques han de jugar un paper clau en la preservació del patrimoni. Per aquest motiu, “quan vam tenir consciència que hi havia eines de boters que quedarien arraconades en alguna golfa o algun magatzem i d’altres que es perdrien o malmetrien del tot, ens va fer encendre un llum d’alarma”.
Els fruits d’aquesta labor de recerca i recopilació van ser donats a conèixer públicament aquest 9 de juliol en un acte que va acollir la presentació del llibre «L’ofici de boter a Torredembarra, segles XVIII-XX» i la inauguració de l’exposició «La memòria dels Boters».
La publicació, escrita per Gabriel Comes i Jordi Suñé i editada per l’Ajuntament de Torredembarra, consisteix en un recull àmpliament documentat entorn l’artesania de la bota. Prenent com a punt de partida el context socioeconòmic de Torredembarra als segles XVIII-XX, l’obra fa un recorregut per l’ofici, descrivint eines i materials, el procés de manufactura de la bota o la conjuntura professional de l’activitat, tot emmarcat en la indústria de la Torre, incidint, en cada cas, en les empreses boteres més representatives de la vila.
El llibre es pot adquirir a les dependències de la Regidoria de Cultura i, properament, a les diferents llibreries de la vila, al preu de 15,70 €.
“La memòria dels Boters” recull tots aquells testimonis materials que s’han pogut recuperar, fonamentalment eines, botes i fotografies. L’exposició està formada per les col·leccions que el desembre passat cedien a l’Ajuntament Joan Girol, Joan Morros, Esteve Morros, Agustí Mercadé i Joan Maria Mercadé, tots ells torrencs estretament vinculats amb l’ofici, gràcies a les gestions dutes a terme pel professor Gabriel Comes. Els elements cedits han estat restaurats i condicionats per les alumnes del taller de restauració del Grup de Dones de Torredembarra, sota el guiatge del seu professor Amadeu Fuster.
A l’exposició també s’hi podrà veure el documental sota el mateix títol, realitzat per Carolina Cubota expressament en el marc d’aquesta actuació i que garanteix la conservació del llegat boter de la vila, ara recollit també en format audiovisual.
La mostra es pot visitar al Pati del Castell fins al 8 de setembre, de dilluns a divendres, en horari de 8 a 20.30 h.
L’Ajuntament vol reafirmar el seu compromís per impulsar la promoció econòmica i el mercat de treball, posant en marxa accions…
La cònsol major ordinenca, Maria del Mar Coma, i el conseller de Turisme, Esports i Dinamització, Jordi Serracanta, han presentat…
La Generalitat de Catalunya invertirà 8,5 milions d'euros en la millora de la carretera C-31, a l'altura de Vilanova i…
La Seu d'Urgell ja té preparat per la propera diada de Sant Jordi, tot un seguit d'activitats relacionades amb el…
Turisme del Vendrell disposa d’una nova guia turística que posa en valor la natura, la cultura popular i el patrimoni…
El Partit Socialdemòcrata ha reclamat avui la necessitat de rebaixar els anys per obtenir la nacionalitat andorrana. Actualment, se sol·licita…
Esta web utiliza cookies.