Categories: Uncategorized @ca

Tercera edició del cicle Prestatgeria Psicoactiva a la Biblioteca Pere Anguera

El Servei d’Addiccions i Salut Mental de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, en col·laboració amb les Biblioteques Municipals de la Regidoria de Cultura i la Regidoria de Salut i Ciutadania, presenten la tercera edició del cicle Prestatgeria Psicoactiva, que començarà aquest dijous dia 17 d’octubre i finalitzarà el dia 28 de novembre. En aquesta ocasió abordarà el fenomen de l’ús de substàncies psicoactives amb perspectiva de gènere.

El programa se situa en el context del Pla sobre Drogues de Reus 2016-2020, que proposa la prevenció dels consums de substàncies com un fenomen social complex, que cal abordar des d’un model multidimensional/pluridimensional que contempli els factors associats a les substàncies (tipus, quantitat, via d’administració, etc.), a la persona (actituds, valors, coneixements, autoconcepte, identitat, etc.), i al context social i mediambiental (escola, família, carrer, mitjans de comunicació de masses, etc.) i els processos dels cicles vitals.

El projecte
L’objectiu del cicle, que es realitzarà a la Biblioteca Pere Anguera, és aportar informació contextualitzada, pràctica i veraç sobre el fenomen de consum de substàncies psicoactives a partir de la presentació de llibres i documents relacionats amb la matèria.

Tots els llibres i documents presentats en la prestatgeria, queden com a fons bibliogràfic de la biblioteca municipal.

Prestatgeria psicoactiva s’aproxima a la complexitat del tema que aborda des de la reflexió i el coneixement i posa a l’abast del públic títols que proposen discursos i abordatges transversals.

Aquesta és la tercera edició. Ja han passat per al cicle diverses publicacions entre els que hi figuren, estudis, assajos, capçaleres de revistes i fins i tot un còmic.

Durant les passades edicions hem parlat amb els autors de les publicacions sobre les drogues a les famílies i la necessitat de desenvolupar consciència social, la regulació actual i el consum de cannabis entre els adolescents, de les substàncies psicoactives, i les seves pautes de consum i prototips del consumidor, des del punt de vista de les teories del gènere.

Els destinataris
Des d’aquesta perspectiva transversal, Prestatgeria psicoactiva s’apropa al tema de manera que pot ser tant interessant per als professionals com per al públic interessat en el tema del consum de substàncies.

Però també s’hi apropen persones interessades en les metodologies dels estudis o el format de les edicions, o els projectes socials o d’investigació que sovint els promouen. Us espai on usuaris i professionals comparteixen coneixements i converses.

El cicle ja ha convocat a més de 200 persones i ha convidat a 15 experts. Aquest semestre continua amb la proposta amb l’objectiu de créixer en número de públic i incorporar-se com a recurs per a la xarxa de professionals. El fil per a l’anàlisi en aquesta tercera edició és el gènere i les identitats sexuals.

El gènere com a determinant en els models de consum de substàncies
Tot i que els fenòmens d’ús de substàncies psicoactives en si mateixos no tenen gènere, l’efecte de les drogues -tant en el pla físic com en el psicosocial- així com les seves pautes de consum i repercussions socials i personals, són diferents segons les particularitats del sistema sexe-gènere.

Des de la literatura científica fins a l’imaginari social, s’ha construït un prototip de consum de substàncies basant-nos majoritàriament en un tipus únic, heteronormatiu, que no inclou ni facilita la visibilització d’aquelles particularitats pròpies de les consumidores dones i de tots i totes aquelles que tenen altres identitats sexuals i de gènere. Cal apropar-nos doncs al fenomen des d’una perspectiva més complexa i fidel a la realitat.

El programa
A banda de la pròpia prestatgeria de llibres s’ha preparat un programa d’activitats, que són gratuïtes per a tots els assistents, i que tindrà lloc els dies que tot seguit es detallen a la Biblioteca Pere Anguera, a partir de les 19:00 h. És el següent:

Dijous 7 de novembre
Adolescència i addiccions des d’una mirada de gènere.

A càrrec de Mireia Ambrós, de la Subdirecció General de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya

Dijous 28 de novembre
Més enllà de l’heteronormativitat en l’ús de substàncies psicoactives i “cànnabis en clau d’autoatenció i gènere”.

A càrrec de Tre Borràs i Antoni Llort (SaiSM-HUSJR)

Pendent de confirmar data
Espais de protecció per a dones consumidores que sobreviuen a violències. Innovació i nous enfocs de gènere en clau sociocomunitària.

A càrrec d‘Aura Roig, del projecte Metzineres

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Santa Coloma acollirà la conferència internacional Build Peace 2025

Build Peace 2025 se celebrarà els dies 21, 22 i 23 de novembre a La CIBA de Santa Coloma de…

26 minuts fa

El cicle expositiu del Moll de Costa Port Tarragona tancarà el 27 d’abril

Els espais expositius de Moll de Costa han viscut un inici de primavera intens amb la  programació de fins a…

32 minuts fa

Més de 4.000 tarragonins participen en el disseny del Pla Local de Joventut 2025-2028

El Consell Plenari de l'Ajuntament de Tarragona ha aprovat aquest dijous 24 d'abril el nou Pla Local de Joventut 2025-2028…

33 minuts fa

El Suprem ordena a la Guàrdia Civil l’anàlisi dels comptes de Google i Whatsapp del fiscal general

El magistrat Ángel Hurtado, instructor de la causa per revelació de secrets que se segueix al Tribunal Suprem contra el…

35 minuts fa

Condemnat a 4 anys d’internament psiquiàtric per intentar matar un company de residència a Lleida

L'Audiència de Lleida ha condemnat aquest dijous a 4 anys de presó l'acusat d'intentar matar a ganivetades un company de…

40 minuts fa

El Consell de Ministres aprovarà dimarts vinent la reducció de la jornada laboral

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dijous que la reducció de la jornada laboral fins…

52 minuts fa

Esta web utiliza cookies.