Categories: Uncategorized @ca

La URV crea un sistema per detectar infeccions del fong Candida en només mitja hora

Investigadors del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV, encapçalats per Lluís Marsal, i investigadors de l’Institut Interuniversitari de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM), la UPV, el CIBER-BBN i l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, liderats per Ramon Martínez-Mañez, han creat un nou sistema que permet detectar de forma ràpida, i amb una alta sensibilitat, les infeccions provocades pel fong Candida albicans. Actualment diagnosticar aquestes infeccions costa entre tres i quatre dies però el nou sistema ho resol en 30 minuts. El fong Candida provoca malalties com la candidèmia o la candidiasi, molt freqüents en les unitats de cures intensives (UCI) i lentes de detectar. L’innovador sistema creat per la URV, basat en films d’alúmina nanoporosa que incorporen “portes moleculars” basades en oligonucleòtids, representarà un avanç important per actuar ràpid, sobretot amb els pacients crítics.
Per detectar les infeccions provocades pel fong Candida albicans, actualment s’ha de fer un cultiu del líquid biològic amb una identificació posterior de llevat, aïllat mitjançant diferents tècniques microbiològiques. Els resultats poden trigar entre tres i quatre dies. Ara, amb aquest nou material i mètode el temps de diagnòstic es redueix a només mitja hora. Aquest nou sistema ha estat patentat per la UPV i la URV i suposa un gran avenç en el diagnòstic d’aquest tipus d’infeccions.

Els investigadors de la URV Lluis Marsal i Elisabet Xifré han desenvolupat els suports inorgànics d’alúmina nanoporosa d’aquest sistema de detecció. Han ajustat el diàmetre del nanoporus i el gruix de la capa d’alúmina nanoporosa de manera molt precisa per adequar-la a la “porta molecular”, optimitzar la sensibilitat de la detecció i simplificar la metodologia de l’experiment.

El suport d’alúmina nanoporosa es carrega amb un colorant i després fils simples d’ADN s’ancoren a la superfície del suport actuant com a “portes moleculars” que inhibeixen l’alliberament de l’indicador. Si hi ha presència de l’ADN de Candida albicans, aquesta interactua amb la “porta molecular”, s’obren els porus i es produeix l’alliberament del colorant que es troba dins del suport nanoporós, la qual cosa serveix per detectar la infecció.

El sistema permet fer les proves de manera ràpida i pràcticament a la mateixa consulta en què es pren la mostra del pacient. Ara es troba en fase de validació clínica, gràcies al finançament concedit per la Universitat Politècnica de València i l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe, i pel CIBER-BBN.

ACN

Missatges recents

El 37è Concurs de Murals de Sant Jordi de Blanes culmina amb el lliurament de premis

Després de la festiva jornada viscuda al llarg del matí al passeig de la Mestrança,…

10 minuts fa

Desallotgen un edifici de Vilanova després de caure el sostre d’un bany

El sostre del bany d’un pis a Vilanova i la Geltrú va caure dissabte a…

20 minuts fa

Colau critica que el ‘lawfare’ contra l’esquerra ha estat “tolerat” pel PSOE

L'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat aquest dissabte el PSOE per haver estat "tolerant…

29 minuts fa

VÍDEO | Enxampen al Maresme dos fugitius relacionats amb un tiroteig als Països Baixos

Els Mossos d’Esquadra van detenir a Santa Susanna (Maresme) dos homes buscats per la policia…

40 minuts fa

Joan Talarn lliura a Mercè Humedas el Premi de Belles Arts Sant Jordi

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha defensat aquest dissabte, durant l’acte…

54 minuts fa

Ribera admet que Sánchez està “abatut” però “ha de seguir”

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i responsable de Transició Ecològica, Teresa Ribera, admet que…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.