Categories: Uncategorized @ca

La temporada de la tòfona silvestre es preveu “dolenta”

La sequera i les altes temperatures d’aquest estiu sumat a les fortes precipitacions que van caure a la tardor en zones productives com el Tarragonès han complicat l’inici de la temporada de tòfona silvestre a Catalunya. La producció es manté estable gràcies a la tòfona de cultiu, però tot i això, des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya es calcula que, enguany, la producció serà més baixa que la de l’any passat, quan en total es van recollir unes 3,8 tones de tòfona, el 25% d’elles de conreu. El sector assegura que la tòfona passa per un moment dolç amb més presència a la cuina. El seu preu aquest any se situa entre els 300 i 400 euros el quilo, tot i que això depèn de la qualitat de cada peça.
L’avi del tofonaire Dídac Espasa ja es dedicava a la tòfona. En declaracions a l’ACN, el seu nét recorda ara com als anys 70, a Catalunya hi havia molta tòfona silvestre, però la situació va anar canviant a partir dels anys 90. “Va començar a minvar la producció i, de cada cinc anys, n’hi havia un de bo. Ara cada cop és pitjor i el futur passa pel cultiu”, ha assegurat.

De fet, el que permet la tòfona de conreu és estabilitzar la producció perquè les empreses tinguin continuïtat i puguin treballar. “Quan només depeníem de la producció silvestre fèiem el pic de serra, un any climàtic bo teníem molta producció i, l’any següent, si era dolent, ens repercutia en el preu, en la quantitat i en l’exportació de les empreses catalanes que s’hi dediquen”, ha explicat Oliach.

Malgrat les dificultats de la temporada, el sector opina que la tòfona passa per un moment “dolç”. Cada cop s’utilitza més a la cuina, i el consum està creixent, tot i que el 80% de producció de l’Estat encara s’exporta a l’estranger.

Una jornada per donar el màxim d’informació als cuiners

Aquesta setmana s’ha celebrat a Lladurs, al Solsonès, la tercera jornada de productors de tòfona negra i cuiners en xarxa. L’objectiu, segons ha explicat Oliach, és oferir al màxim d’informació als cuiners, que són els qui l’han d’acabar consumint.

Donem a conèixer sobre el terreny com es cullen les tòfones, quina qualitat tenen, quins preus tenen perquè creiem que això pot afavorir a uns i als altres”, ha assegurat. En definitiva, es tracta de crear sinergies per intentar fer créixer encara més el consum d’aquest preuat producte a les cuines catalanes.

Aquest cap de setmana se celebra al recinte firal El Sucre de Vic el Congrés Internacional del Trufforum, que enguany se centrarà en l’afectació del canvi climàtic a la producció de la tòfona.

ACN

Missatges recents

Voluntaris de govern es troben a la casa de colònies d’AINA

Una seixantena de voluntaris s’han trobat aquest dissabte a la casa de colònies d’AINA per…

11 hores fa

Un menor atropella una dona de 84 anys, que perd la vida

Una dona de 84 anys ha mort aquest dissabte al matí, després de patir un…

12 hores fa

Èxit de les Jornades de Portes Obertes a la Subdelegació del Govern a Lleida

Més de 300 persones han participat des de dijous i fins avui a les Jornades…

12 hores fa

Gran èxit de les observacions astronòmiques a Andoflora

Andoflora ha incorporat a la seva programació observacions del cel, una activitat que està tenint…

12 hores fa

Quatre ferits en sortir-se de la via i bolcar el vehicle en què viatjaven

Quatre persones, tres homes i una dona, han resultat ferides en un accident de trànsit…

13 hores fa

FOTOS | La Nit de Sant Anastasi aplega 115.000 persones a Badalona

115.000 persones van omplir ahir els carrers de Badalona per gaudir de la Nit de…

13 hores fa

Esta web utiliza cookies.