Categories: Uncategorized @ca

La CUP lamenta que l’Ajuntament tracti com un negoci la gestió de la brossa

La CUP de Reus presentarà al plenari de demà dia 29 una moció referent al Servei d’Incineració de Residus Urbans SA (SIRUSA). Davant el Pla Estratègic 2018-2024 aprovat per la Mancomunitat de SIRUSA, el qual Reus hi forma part com a un dels propietaris, el grup cupaire hi veu interessos estrictament econòmics enlloc d’ambientals i de salut per part del govern de l’Ajuntament.

Per això, Mònica Pàmies, regidora de la CUP a Reus, ha explicat aquest matí de dijous la proposta del grup de crear una Taula de Gestió de Residus d’Evolució Ecològica, amb la participació d’entitats ecologistes, de salut i dels partits de l’oposició «per afavorir la necessària transparència».

Aquesta taula tindrà la tasca de programar els passos necessaris per assolir el residu zero. Pàmies lamenta la manca de polítiques efectives per millorar el sistema de recollida de la brossa i reduir d’aquesta manera la quantitat de residus destinats a la incineració. La regidora recorda que, segons la jerarquia de gestió marcada per la Unió Europea, el primer pas hauria de ser la prevenció de residus, després la seva reutilització i reciclatge i, com a última mesura, la valorització i l’eliminació de la resta de residus. A més, Pàmies recorda que, d’acord amb els objectius de l’Agència de Residus de Catalunya, els municipis haurien d’arribar a reciclar el 60% dels seus residus urbans en 2030, una xifra que actualment es troba en un 30% a Reus.

D’altra banda, la incineració de residus, alerta Pàmies, «genera emissions tòxiques per a les persones i pel medi ambient» i malgrat els esforços perquè la incineradora s’adeqüi a les exigències ambientals de la Unió Europea, «no hi ha propostes per reduir significativament les emissions contaminants». En aquest sentit, la CUP de Reus considera que l’Ajuntament posa per davant els interessos econòmics de la incineradora, ja que «a més material incinerat, més ingressos» i denúncia que el consistori no tingui «cap mena de consciència ecològica».

Pàmies també recorda que el millor sistema per la prevenció de residus segons l’Informe de la Unió Europea del 2017 és el Porta a Porta i el pagament per generació, que considera «molt més just que el pagament actual», així com mesures de conscienciació.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

VÍDEO | Intervenen un gran rusc d’abelles a Reus

Els Bombers de la Generalitat han intervingut aquesta tarda al carrer Biscaia de Reus per retirar un gran rusc d’abelles…

8 minuts fa

El Govern calcula que queden un milió de tones d’amiant per retirar a tot Catalunya

El Govern calcula ara que queden un milió de tones de fibrociment per retirar a tot Catalunya. L'executiu ha fet…

28 minuts fa

VÍDEO | Els Bombers fan 36 serveis fins a les 18 h per les pluges i calamarsades

Els Bombers han fet 36 serveis fins a les 6 de la tarda d'aquest dilluns a conseqüència de la pluja…

43 minuts fa

Sant Julià de Lòria acull l’Agenda social AMIC per trencar tabús sobre el càncer

Sant Julià de Lòria ja està a punt per acollir l’Agenda social AMIC, un esdeveniment que vol trencar tabús sobre…

57 minuts fa

Agricultura inicia la prova pilot perquè els ramaders puguin seguir el bestiar amb GPS

El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia ha repartit aquest dilluns al matí al sector ramader del país un…

1 hora fa

Valls projecta 62 nous habitatges al Centre Històric

L'Ajuntament de Valls presentarà tres solars a la primera convocatòria que ha obert la Generalitat per a la reserva pública…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.