Un estudi de la UdL i el CTFC revela que la producció de bolets no es veurà perjudicada per el canvi climàtic

El canvi climàtic no tindria un efecte negatiu en la futura productivitat dels bolets. És més, unes pluges estables combinades amb temperatures més càlides allargarien la temporada sense comprometre’n la producció. Així ho revela una recerca de la Universitat de Lleida (UdL) i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), publicada recentment a la revista científica ‘Agricultural and Forest Meteorology’. Els investigadors també alerten que els veritables perills pels bolets són la manca de gestió dels boscos i els seus canvis d’ús, segons informa la UdL. L’objectiu de l’estudi era entendre millor la relació entre el clima i la humitat del sòl amb la productivitat dels bolets en els boscos mediterranis. Per això, s’han fet mostrejos a Poblet (Tarragona), en boscos de pinastre.

Mitjançant una metodologia basada en models matemàtics per predir les condicions climàtiques, l’equip coordinat per l’investigador de la UdL Sergio de Miguel ha dibuixat diferents escenaris de canvi climàtic en aquesta zona pels propers 100 anys. Combinant aquestes dades amb les diferents variables que afecten l’aparició de bolets han arribat a estimar la productivitat en aquesta regió al llarg del temps.

Els investigadors afirmen que amb el canvi climàtic la temporada de bolets es podria allargar, com a conseqüència de què no hi hauria una reducció significativa de la pluja a principi de temporada (finals d’estiu), combinat amb temperatures més càlides cap al final de la tardor i començaments de l’hivern. De Miguel aclareix que “estem tractant amb escales climàtiques que abasten molts anys i per tant no hem de considerar els episodis meteorològics a curt termini”. Afegeix que “per exemple, ara portem dos anys seguits amb una producció més baixa, però al 2014 es va batre un rècord de producció”.

Segons l’investigador de la UdL, els principals riscos estarien en la gestió. “Amb el progressiu abandonament rural i dels usos agraris tradicionals, el bosc s’ha tancat molt i un bosc massa dens produeix menys bolets ja que no deixa que els arbres es tornin forts i vigorosos i no nodreixen igual de bé els fongs amb els seus carbohidrats”, explica Sergio de Miguel. A més de la seva importància ecològica, els bolets silvestres tenen un valor socioeconòmic destacable a la conca mediterrània. De fet, el rendiment econòmic que es deriva de l’activitat boletaire en alguns boscos mediterranis fins i tot pot superar el que s’obté de boscos dedicats a la producció de fusta.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Ordino organitza una Fira del Vermut d’alçada a la Cortinada

El comú d'Ordino organitzarà una fira sobre el vermut per dinamitzar els pobles de la part alta de la parròquia.…

3 hores fa

Catalunya viu una diada de Sant Jordi amb previsió de vendre 7 milions de roses

Sant Jordi torna, aquest any amb la previsió de vendre més de set milions de roses. La diada, que cau…

3 hores fa

Una baralla deixa un ferit greu per apunyalament a Sabadell

Una persona ha resultat ferida greu per arma blanca en el transcurs d'una baralla que ha tingut lloc aquest Dilluns…

4 hores fa

Sant Jordi 2025 a Solsona: Una trentena de parades als carrers

La diada de Sant Jordi és una de les que més aboquen la ciutadania al carrer encara que sigui una…

4 hores fa

Lleida tanca els accessos a la canalització del riu pel marge dret després d’una fuita d’aigua al pantà de Rialb

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha activat aquest dimarts al migdia l'escenari 1 d'emergència de la presa de Rialb dins…

4 hores fa

Sant Jordi 2025 a Viladecans: Autors i autores locals, els protagonistes

Autors i autors locals de Viladecans, com David Encarnación, Noelia Toré, i Ester Corrales, han presentat els seus llibres entre…

4 hores fa

Esta web utiliza cookies.