Imatge al detall d'uns panellets acabats de fer. (ACN)
“La veritat és que el panellet té un preu elevat, però si tenim en compte el que val el pinyó –amb preus de fins a 55 euros el quilo- doncs és el que hi ha”, ha reconegut Camps, que també ha precisat que el preu de l’ametlla tampoc és barat “i té molta feina”. “Aleshores el que cal valorar són les hores d’elaboració, i les matèries primeres cares i de qualitat. No hi ha patata, ni fècules ni additius per rebaixar el preu del producte”, ha comentat el també membre de la junta del Gremi de Pastissers de Barcelona, que considera que encara es manté prou vigent la tradició de menjar i regalar panellets. “El que passa és que les famílies abans eren molt grans i ara cada cop són més petites. Per tant, les quantitats de compra de panellets són més reduïdes”, ha lamentat Camps.
Al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, els pastissers artesans encaren amb optimisme les vendes de panellets pels volts de la festivitat de Tots Sants i, malgrat l’increment de preus previst, esperen mantenir o superar les bones xifres de l’any passat. Així, si bé el quilo de panellets variats rondarà entre els 42 i els 45 euros, l’encariment dels pinyons de Castella –que han arribat a 63 euros el quilo- encarirà aquesta especialitat fins la forquilla d’entre 52 i 60 euros el quilo. Malgrat això, els pinyons continuen manant a les pastisseries artesanals i suposen la meitat de la producció total, segons el president del Gremi d’Artesans Pastissers de Tarragona, Josep González. Als establiments tarragonins i ebrencs es podran veure també panellets de Chartreuse o de licor de roses, com també de xocolata, llimona, maduixa, taronja o els també tradicionals d’ametlla.
“Estem un pèl tocats per la pastisseria industrial però detectem que les diades es respecten i el client vol menjar bé: siguin panellets, a Reis o a Pasqua, volen menjar el que pertoca. S’està recuperant: la gent no és tonta i se n’adona”, subratlla González, qui assegura haver percebut que moltes persones amb un poder adquisitiu limitat mantenen la compra de panellets artesans però en quantitats inferiors perquè prioritzen la qualitat.
Encara que hi segueix havent incertesa sobre l’inventor del panellet, tot sembla indicar que el seu origen es troba en els antics cultes funeraris. Era en aquest tipus d’esdeveniments on es portaven panets petits com a ofrena a l’església o a les tombes dels difunts. D’altra banda, també es creu que van a ser els àrabs els qui van crear aquesta tradició pel seu tipus de massa, però els primers indicis que es tenen sobre els panellets són de finals del segle XVIII. En un principi, eren elaboracions que es feien a les masies després de la recol·lecció de la fruita seca. Però aquests dolços van anar evolucionant i més tard, es podien adquirir per Tots Sants i després de celebracions religioses, passant a ser considerat un aliment beneït.
El servei meteorològic ha activat l'avís groc per les intenses precipitacions que han de tenir lloc durant el migdia d'aquest…
El complex d’oci PortAventura ha viscut aquest dissabte una jornada de vaga que ha alterat greument el funcionament habitual del…
El preu de la llum d’aquest dissabte s’ha situat de mitjana en els 1,72 euros el megawatt hora (MWh), l’import…
La Policia Local de Terrassa ha detingut dues persones que haurien participat en una baralla amb diversos implicats en un…
El Servei Meteorològic de Catalunya manté activa una prealerta del pla INUNCAT per la previsió de pluges localment intenses que…
Els Bombers de la Generalitat han dut a terme dues actuacions de rescat aquest divendres a la nit en punts…
Esta web utiliza cookies.