En el marc de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017, el Centre de Lectura i l’Ajuntament de Reus, conjuntament amb l’ISOCAC (grup de recerca sobre Ideologia i Societat a la Catalunya Contemporània, del departament d’Història de la URV, adscrit a la Generalitat de Catalunya) volen retre homenatge a Pere Anguera Nolla, historiador i mestre d’historiadors, a través de les «Jornades d’Història Contemporània Pere Anguera» en les quals s’exposaran alguns dels temes que, tant ell com el grup de recerca ISOCAC, van desenvolupar i continuen desenvolupant. Les jornades s’organitzen conjuntament entre el Centre de Lectura, el grup ISOCAC, les Biblioteques Municipals de Reus i amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis, l’Institut Ramon Muntaner, la Universitat Rovira i Virgili i Reus Capital de la Cultura Catalana 2017.
Tal i com ha recordat el president del Centre de Lectura Xavier Filella aquestes jornades “volen ser una continuïtat del Congrés Internacional Pere Anguera organitzat l’any 2011 al Centre de Lectura i al Campus Catalunya de la URV, per tal de recordar la figura del doctor Pere Anguera”. El simposi i les activitats proposades pel 2017 volen sustentar el diàleg i treball conjunt d’estudiosos i especialistes a l’entorn d’uns grans temes que constituïren els principals eixos de la seva tasca investigadora i que s’inscriuen en les preocupacions fonamentals de la historiografia contemporaneïsta actual. El representant del grup ISOCAC Antoni Gavaldà ha explicat que aquestes qüestions s’analitzaran a través del treball distribuït en quatre àmbits: 1) Història local: cultura, política i identitat. 2) Construcció d’identitats nacionals i mites, símbols i representació. 3) Liberalisme i antiliberalisme. El carlisme i 4) El catalanisme i les relacions Catalunya-Espanya.
Per la seva part, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha expressat la satisfacció de l’Ajuntament de Reus per la col·laboració de diferents institucions que farà possible divulgar la figura del doctor Pere Anguera i els àmbits d’estudi a què es va dedicar, així com pel fet que aquestes jornades encaixen en la filosofia de la Capital de la Cultura Catalana d’anar més enllà de l’àmbit estrictament local a la vegada que es potencien actius culturals de la ciutat.
En aquestes jornades es plantejarà el balanç historiogràfic i presentarà a la discussió unes línies de treball amb les aportacions fetes i fixar punts clau de debat. També s’han organitzat activitats paral·leles a la Biblioteca Pere Anguera, que inclou el passi del documental «Tres segles i una veu» i la ruta «Llegir i caminar», la visita al fons Pere Anguera i la lectura de fragments de la Història General de Reus, dirigida per Pere Anguera, als espais testimonis de la història de la ciutat, a càrrec de Carme Just.
El cos d'un home, del qual no han transcendit més dades, ha estat trobat aquest dimecres als voltants d'una finca…
Centenars de mataronins s'han tornat a llençar als carrers la nit d'aquest 23 d'abril per posar la cirereta a la…
El Tinglado 1 del Moll de Costa acollirà aquest dijous, 24 d’abril, la presentació de l’Anuari TarragonaPort 2025. La publicació,…
La Sala Ibèria va acollir aquest dimarts l'acte de lliurament de guardons de la 3a Mostra Literària de Sant Jordi,…
La Guàrdia Civil va detenir, ahir dimecres al vespre, a un home de 34 anys i nacionalitat holandesa per acabar…
’Funambulista d’emocions’ és l’obra guanyadora del IX Premi de Narrativa Breu Ciutat d’Amposta 2024. Sota el pseudònim "J.Vaire", Jesús Serrano…
Esta web utiliza cookies.