El Ple de l’Ajuntament d’Alcanar, celebrat en sessió ordinària el passat dijous 26 de gener, va donar llum verda al Pla i al Reglament de Participació, dos documents complementaris que estableixen les pautes, directrius i normatives per al foment de la participació, amb la voluntat d’aconseguir la implicació dels ciutadans i ciutadanes en la gestió dels afers públics.
El Pla Estratègic de Participació Ciutadana és el document marc que planifica, impulsa i reglamenta la participació ciutadana, mentre que el Reglament de Participació regula els drets de la ciutadania, l’associacionisme, els òrgans de participació i els diferents mecanismes participatius.
Joan Roig, regidor de l’àrea, ha explicat que “el Pla de Participació permetrà que els ciutadans s’incorporen a les decisions que afecten la seua quotidianitat, mentre que el Reglament estableix un marc de referència entre els veïns i veïnes i l’Administració local”.
Els dos documents són fruit d’un procés de reflexió i de participació que va tenir lloc l’any passat i en el qual van prendre part activa diferents agents socials. En concret, la metodologia emprada per a elaborar el Pla de Participació ha consistit en sessions de debat de l’equip de govern i de totes les entitats i consells consultius a l’abast del consistori, dividits per grups de treball territorials i sectorials, amb l’objectiu de potenciar les fortaleses i mitigar les debilitats en l’àmbit de la participació.
El pla inclou diferents mecanismes de participació, com ara les audiències ciutadanes, enteses com a assemblees obertes al conjunt de la població que establiran una comunicació directa amb l’Ajuntament. Altres iniciatives que recull són el registre ciutadà, on els veïns i veïnes inscrits participaran de forma més directa en la gestió municipal, o l’agenda de participació ciutadana, que contindrà totes les accions de caràcter participatiu i definirà l’abast i el nivell de participació en el municipi. Així mateix, destaquen els Consells de Barri, que pretenen ser els òrgans desconcentrats de participació territorial més propers als ciutadans i ciutadanes.
Segons el regidor de Participació Ciutadana i 3r tinent d’alcalde, “l’aprovació d’aquests documents tanca una etapa molt important del llarg camí que suposa fomentar la participació com a motor de la millora de la qualitat de vida. I a la vegada, implica un procés educatiu de tots i totes que consisteix a aprendre a donar i rebre informació, així com a participar en la presa de decisions i en el control del govern”.
En Comú Podem Tarragona sol·licita explicacions detallades respecte a l’actuació de la Guàrdia Urbana que, el diumenge 5 de maig…
Actualment, ja es registren més tràmits en línia a la seva electrònica de l'Ajuntament de Parets que visites presencials a…
L’Ajuntament de Salou ha posat en marxa aquesta setmana un nou servei descentralitzat, en col·laboració amb la Policia Nacional, que permet a…
El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei per reduir la jornada laboral de 40 a 37,5…
L’episodi de pluges fortes que va començar ahir al migdia es mantindrà avui a la tarda però amb menys intensitat,…
L’Ajuntament de Cambrils ha presentat el primer Pla Local d’Habitatge que macarà les línies estratègiques d’actuació residencial entre el període…
Esta web utiliza cookies.