Categories: Uncategorized @ca

La Paeria garanteix la seguretat del subministrament d’aigua potable a Sucs

L’Ajuntament de Lleida insisteix que “no hi ha canonades de plom a la xarxa general de Sucs” i que l’aigua que arriba a les cases “és plenament segura i potable”, segons la revisió de l’estat de la xarxa duta a terme, arran de la denúncia de diversos veïns de l’entitat municipal descentralitzada (EMD). Des de la Paeria indiquen que l’Ajuntament i l’empresa concessionària del servei d’aigua potable, Aigües de Lleida, estan treballant per garantir el bon estat de la xarxa i la qualitat de l’aigua que arriba als edificis de Sucs, d’acord amb els criteris establerts conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de la Generalitat. Fa uns dies, des de la Plataforma per a la renovació de les conduccions d’aigües de sucs van denunciar que, per a la presa de mostres per detectar o descartar la presència de plom a l’aigua, l’empresa concessionària no agafa el primer litre que surt de l’aixeta de les cases, tal com estableix la normativa, sinó que “deixa córrer l’aigua de 30 segons a dos minuts abans d’agafar la mostra” per, així, “aconseguir valors de plom legals”.
Davant la possibilitat que hi hagi presència de plom en les escomeses domiciliàries, des de l’Ajuntament i Aigües de Lleida s’han revisat 252 escomeses i s’han enviat cartes als veïns de Sucs per informar-los i animar-los a contactar amb l’Ajuntament de Sucs si tenen cap sospita de tenir canonades de plom, per tal d’efectuar les analítiques i adoptar les solucions corresponents. Fins al moment, s’han detectat 24 casos on l’escomesa que connecta la xarxa general d’aigua amb la de l’edifici conté plom (un 8% del total d’escomeses). En els casos en els quals la presència de plom a les canonades és superior al límit permès, s’està procedint a la substitució immediata de l’escomesa i ja se n’han substituït 6. En la resta, es planificarà les obres necessàries per canviar l’escomesa a curt termini, segons expliquen des de la Paeria.

L’Ajuntament i la concessionària només poden actuar a l’espai públic i, per tant, no poden fer obres a les canonades interiors de les cases o a les façanes, ja que són dels seus propietaris respectius. Tot i això, en els casos en què es detecti que les canonades interiors poden contenir plom, s’oferirà assessorament als propietaris per tal que minimitzin els riscos i les substitueixin quan sigui possible.

Des de l’Ajuntament de Lleida remarquen que les analítiques han constatat que “totes les dependències municipals de Sucs reben l’aigua per sota del límits de plom fixats i que, per tant, l’aigua és plenament segura”. El mateix passa amb les fonts públiques, a excepció de la del carrer Sant Jordi, que ha estat tancada preventivament en superar els valors establerts. L’escomesa de la font ja s’ha renovat i ara s’ha de procedir a canviar la pròpia font, actuació per a la qual s’està redactant el projecte.

“El protocol per fer les analítiques va ser acordat durant el mes de juliol amb el Departament de Salut i és homogeni amb la resta de mesures fetes per tal de poder comparar-ne els resultats”, assenyalen des de la Paeria. En vista de les solucions adoptades, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha tancat l’expedient obert per aquesta qüestió, segons fonts municipals, des d’on reiteren que la Paeria “garanteix la potabilitat i absoluta seguretat del subministrament d’aigua”.

Veïns de Sucs acusen la concessionària d’incomplir la normativa a l’hora de prendre mostres d’aigua

Des de la Plataforma per a la renovació de les conduccions d’aigües a Sucs han denunciat recentment el protocol que l’empresa concessionària està duent a terme en agafar les mostres d’aigua de les cases i les escomeses per tal de determinar si aquesta té plom o no. Des de l’entitat, que agrupa diferents veïns de l’EMD, expliquen la que normativa estableix que les mostres s’han d’agafar sense deixar córrer l’aigua, és a dir, amb el primer litre que surti de l’aixeta, mentre asseguren que els tècnics d’Aigües de Lleida “deixen córrer l’aigua de 30 segons a dos minuts abans d’agafar la mostra”. La plataforma afirma que aquest fet invalidaria les mostres preses ja que, si els tècnics deixen córrer l’aigua, els valors de plom que es registren no són representatius i, per tant, s’estan manipulant les mostres per aconseguir valors de plom legals”.

La plataforma recorda que la Paeria de Lleida es va comprometre a canviar totes les escomeses on els valors de plom siguin superiors a 10 micrograms per litre, però l’entitat demana “que es canviï tot el plom, i més, després de constatar que es manipulen les analítiques”.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Ordino organitza una Fira del Vermut d’alçada a la Cortinada

El comú d'Ordino organitzarà una fira sobre el vermut per dinamitzar els pobles de la part alta de la parròquia.…

2 hores fa

Catalunya viu una diada de Sant Jordi amb previsió de vendre 7 milions de roses

Sant Jordi torna, aquest any amb la previsió de vendre més de set milions de roses. La diada, que cau…

2 hores fa

Una baralla deixa un ferit greu per apunyalament a Sabadell

Una persona ha resultat ferida greu per arma blanca en el transcurs d'una baralla que ha tingut lloc aquest Dilluns…

2 hores fa

Sant Jordi 2025 a Solsona: Una trentena de parades als carrers

La diada de Sant Jordi és una de les que més aboquen la ciutadania al carrer encara que sigui una…

3 hores fa

Lleida tanca els accessos a la canalització del riu pel marge dret després d’una fuita d’aigua al pantà de Rialb

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha activat aquest dimarts al migdia l'escenari 1 d'emergència de la presa de Rialb dins…

3 hores fa

Sant Jordi 2025 a Viladecans: Autors i autores locals, els protagonistes

Autors i autors locals de Viladecans, com David Encarnación, Noelia Toré, i Ester Corrales, han presentat els seus llibres entre…

3 hores fa

Esta web utiliza cookies.