El Parlament ha aprovat aquest dimecres validar el decret llei 2/2025, que regula el lloguer de temporada i habitacions, i que modificarà la llei d’habitatge, després del pacte d’ahir a la tarda entre el Govern i els grups d’ERC, Comuns i CUP (els grups que hi han votat a favor junt amb el PSC, mentre que la resta ho ha fet en contra. El ple ha donat llum verda, per unanimitat, que el text es tramiti com a projecte de llei, tal com havien demanat Esquerra. La consellera de Territori i Habitatge, Sílvia Paneque, ha celebrat el “primer gran acord” de totes les forces progressistes d’esquerres en molt de temps. Així mateix, ha fet una crida a la resta de grups a sumar-se a l’entesa perquè la situació de l’habitatge “interpel·la tothom”.
“L’acord no resol la crisi estructural, però obre un camí”, ha apuntat la consellera durant el debat. Paneque ha agraït “l’esforç i generositat” d’ERC, Comuns, CUP i del mateix PSC, per un treball que ha tingut el “secret” de situar l’accés a l’habitatge assequible al centre del debat, “lluny de posicions tancades” i buscant sempre els elements que han de permetre assolir l’objectiu, tal com ha defensat.
La cap del departament s’ha mostrat “convençuda” que la resta de grups també compartirien la preocupació de la crisi de l’habitatge, però el cert és que la resta de formacions han votat en contra de la validació del decret, malgrat la crida de Paneque a “sumar esforços”.
Durant el debat parlamentari, Salvador Vergés (Junts) ha argumentat el ‘no’ del seu grup perquè considera que el nou decret es carrega la llei de l’arquitectura que l’actual president del Parlament i aleshores conseller, Josep Rull, va impulsar el 2017. “Vostès es carreguen els concursos de projectes. Hi estem absolutament en contra”, ha afegit Vergés.
El diputat de Junts ha acusat el Govern de proposar un decret “unilateral” i “sense consens” ni amb els municipis ni sectors. “Són un Govern ‘ni-ni’, perquè ni nació ni gestió”, ha insistit Vergés, que ha conclòs que, en matèria d’habitatge, l’executiu socialista està “lligat de mans i peus” pels Comuns: “Així no podran fer avançar el país”, ha opinat.
Per la seva banda, la diputada del PPC Eva García ha acusat el Govern de pactar amb l’esquerra i l’extrema esquerra, i ha criticat els executius independentistes -antecessors al de Salvador Illa- d’imposar mesures que han empitjorat el problema de l’habitatge. La parlamentària Mònica Lora (Vox) ha afirmat que el decret vulnera la llibertat de la ciutadania.
Finalment, les representants dels grups que han pactat el text amb Paneque, han defensat l’acord i el contingut del decret: Ester Capella (ERC), Susanna Segovia (Comuns) i Laure Vega (CUP) han qualificat l’entesa de “bona notícia” i de “pas endavant”, que servirà per “recollir el guant” i avançar contra l’especulació.
El Govern va tancar dimarts a la tarda un acord amb ERC, Comuns i CUP per regular el lloguer d’habitatges de temporada. Entre les mesures, s’incorpora a la Llei 18/2007, de 28 de desembre, la figura d’inspector d’habitatge, que tindrà competències per “verificar el compliment dels contractes, detectar fraus i proposar sancions”.
L’acord també estableix una pròrroga dels habitatges amb protecció oficial situats en zones tensionades, tal com reclamaven Comuns i CUP. El pacte ha arribat a menys de 24 hores que es votés al Parlament el decret de mesures urgents en habitatge. Aquestes mesures acordades s’incorporaran via esmenes, després que el decret s’hagi tramitat avui com a projecte de llei.
Es modifica així la llei d’habitatge per deixar clar que el lloguer de temporada no tindrà la mateixa consideració que els habitatges permanents. I estableix que els de temporada són aquells destinats a “usos recreatius, turisme o per temporada de vacances, sigui aquesta d’estiu o qualsevol altra”.
Segons l’acord, la finalitat de l’habitatge s’haurà de fer constar en el contracte així com el lloc de residència permanent de part arrendatària.
Un altre dels acords és incorporar la definició de “contracte de frau” a la llei d’habitatge 18/2007 amb les següents paraules: “Qualsevol acord contractual que, de manera intencionada, incorpori clàusules o pràctiques enganyoses que vulnerin els drets dels consumidors o que desvirtuï l’equilibri contractual en matèria d’habitatge en els termes continguts en el dret aplicable”.
Segons l’acord, els inspectors d’habitatge estaran vinculats a la futura Comissió de Supervisió de Contractes d’Arrendament d’Habitatge, amb la participació de l’Agència de Consum i l’Agència d’Habitatge. Tindran competències “per verificar el compliment contractual, realitzar inspeccions periòdiques i puntuals, documentals i presencials, detectar fraus o clàusules abusives i elaborar informes proposant mesures correctores o sancionadores”.
També s’estableix que en el lloguer d’habitacions, la suma de les rendes de diversos contractes d’un habitatge en zona de mercat tensionat no pugui ultrapassar la renda màxima que s’apliqui a l’habitatge.
Pel que fa a la pròrroga per als habitatges de protecció oficial que estava previst que ho deixessin de ser a curt termini, s’estableix un nou calendari. Per als que estan situats en zones de mercat d’habitatge tensionat la protecció oficial serà de 30 anys en el cas de promocions en sòl de reserva urbanística de destinació a habitatge protegit i si s’obtenen ajuts directes; 10 anys en el cas de promocions en sòls sense reserva urbanística de destinació a habitatge protegit i sense obtenir ajuts directes; i 20 anys per a la resta de supòsits.
El decret ha arribat al ple després que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) hagi emès un dictamen, a petició d’ERC, sobre la seva adequació a l’Estatut i a la Constitució. El dictamen, que no és vinculant, conclou que “en una consideració de conjunt” el decret no vulnera l’article 64.1 de l’Estatut.
Però també detecta que algunes mesures “no tenen connexió de sentit amb la necessitat extraordinària i urgent que justifica aquest decret” i que, per tant, vulneren aquest article. En aquest sentit, el dictamen ja recomanava tramitar el decret llei com a projecte de llei.
El Sindicat de Llogateres va lamentar ahir que l’acord per regular els lloguers temporals i d’habitacions que van assolir Govern, ERC, Comuns i CUP arribés “més de dos anys tard”. El seu portaveu, Enric Aragonès, subratllava que el pacte recupera una regulació “que el PSC va tombar” el juliol passat. Considera que si s’han vist “obligats a moure fitxa” ha estat “gràcies a les mobilitzacions massives” de les darreres setmanes.
“O es planta cara al ‘lobbie’ immobiliari, o el conflicte per l’habitatge els passarà per damunt”, va alertar Aragonès, tot subratllant les “conseqüències greus” que està generant “l’ús especulatiu dels lloguers temporals i d’habitacions”.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, i el president de la Fundació “la Caixa” i president del Patronat del…
Dos pares de Castella-la Manxa han aconseguit recuperar al seu bebè després que Serveis Socials consideres que estava en "risc".…
La Generalitat de Catalunya donarà el tret de sortida a la celebració institucional de Sant Jordi el dia 22 d'abril…
Aquesta tarda, poc abans de les 20 hores, els Bombers de la Generalitat i la Guàrdia Urbana de Tarragona han…
Un dels majors problemes de les noves tecnologies són la quantitat d'estafes i pàgines fraudulentes que intenten robar dades i…
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació fa efectiu aquest dijous, 17 d'abril, el pagament de 2.725.244 euros de tres…
Esta web utiliza cookies.