Política

Comença la campanya: tot el que has de saber de les eleccions europees

Guia per conèixer què votem a les eleccions europees de 2024

Aquest 24 de maig comença la campanya electoral per a les eleccions europees de 2024. Els espanyols triaran els seus nous representants al Parlament Europeu, que es preveu molt més escorat a la dreta que fins ara. Els dos partits de dreta radical, Identitat i Democràcia (ID) i Europeus Conservadors i Reformistes (ECR), on es troba VOX, tenen bones perspectives electorals i podrien condicionar el rumb de la Unió Europea. En l’àmbit espanyol, el Partit Popular parteix com a favorit, però el PSOE espera rebre un impuls de la victòria a Catalunya per acurtar distàncies.

Com funciona el sistema electoral?

El Parlament Europeu comptarà amb 720 eurodiputats. Aquests es reparteixen entre els 27 estats membres de manera gairebé proporcional, ja que existeix un nombre mínim de representants per país i un màxim. La legislació apunta que el mínim que ha de tenir cada Estat són sis europarlamentaris, com el cas de Malta, mentre que el màxim en són 96, com Alemanya.

Espanya durà 61 membres en les eleccions d’aquest 2024, que tindran un mandat de cinc anys. La xifra significa un creixement de dos eurodiputats respecte al nombre actual, gràcies a una ampliació aprovada el setembre de 2023.

Aquests 61 eurodiputats es trien en unes llistes tancades i amb una circumscripció única. És a dir, els vots de tot l’Estat aniran al mateix sac, no com a les eleccions generals, on la representació es divideix per províncies. Una persona d’Extremadura podrà votar la mateixa llista que un habitant de Sabadell.

Segons la llei electoral, Espanya hauria de fixar un llindar mínim d’entre el 2% i el 5% per poder aconseguir representació, però encara no l’ha triat. Per tant, tampoc hi haurà un percentatge mínim per aconseguir eurodiputat, ja que aquestes regles es preparen per a les eleccions de 2029.

Qui es presenta a Espanya?

En aquestes eleccions europees concorreran fins a 33 candidatures, de les quals vuit tenen representació. L’exministra Teresa Ribera, important a Europa per aconseguir el topall del preu de la llum, encapçalarà la llista del PSOE. El PP estarà liderat de nou per la catalana Dolors Montserrat i incorporaran l’exlíder de Ciutadans a les llistes. Tot i això, els taronges es presentaran igualment amb el també català Jordi Cañas com a cap de llista.

D’altra banda, seran les primeres eleccions a nivell estatal en què Podemos i Sumar vagin per separat. Els morats duran a l’exminstra Irene Montero com a candidata, mentre que Sumar incorporarà la defensora dels Drets Humans, Estrella Galán. La quota dels comuns, Jaume Asens, serà el dos de la llista. En últim lloc, el falangista Jorge Buxadé liderarà VOX.

Pel que fa a les candidatures nacionalistes, Toni Comín serà el candidat de Junts i lliures per Europa. Esquerra anirà dins de la plataforma d’Ara Repúbliques, amb Bildu, BNG, Ara Més i Diana Riba de número 1. Finalment, la Coalición por una Europa Solidaria (CEUS) estarà composta pel PNV, Coalició Canària i els balears del Pi.

Entre la resta de partits que concorren, hi ha candidatures de tota mena. Izquierda Española, Frente Obrero, Ahora Andalucía, Iustitia Europea, Escaños en Blanco, Corriente Revolucionaria de los Trabajadores, Feministas al Congreso, PCTE, PCPE, Pacma, Cree, País i Moviment Rural, Se Acabó la Fiesta, Futuro, La España Olvidada EXISTE, Falange Española, Soberanía Alimentaria Española, Juntos por Extremadura, Partido Humanista, Volt, Recortes Cero, Extremeños, Partido Galego i Pirates són la resta de llistes. D’aquestes, l’única que contemplen les enquestes és la de Se Acabó la Fiesta, liderada pel fachatuber Alvise Pérez.

Què són els grups polítics del Parlament Europeu?

Els eurodiputats triats per Espanya aniran probablement a algun del grup polític del Parlament Europeu. Aquests són grups parlamentaris transnacionals, amb presència de partits d’altres països. Actualment, els dos grups més nombrosos són el Partit Popular Europeu (centredreta) i l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates Europeus (centreesquerra). En un, s’hi troba el PP i en l’altre el PSOE.

La resta són Els Verds / Aliança Lliure Europea (verds i nacionalistes d’esquerres), Renew Europe (centre liberal), Identitat i Democràcia (dreta radical proPutin), Conservadors i Reformistes Europeus (dreta radical conservadora proOTAN) i l’Esquerra Unitària Europea (esquerra).

Esquerra Unida, Podemos, Sumar i EH Bildu formen part del grup de l’Esquerra Unitària; ERC, Bildu i els valencians de Compromís de l’Aliança Lliure Europea; el PNV i Ciutadans de Renew Europe, i VOX dels Conservadors i Reformistes. Aquesta legislatura, el diputat dels comuns ha estat als Verds. Encara que tothom apunta que aniran a aquest mateix grup, els Comuns no han aclarit si aniran als Verds o a l’Esquerra Unitària. A més, si Más Madrid aconseguís representació dins de la llista de Sumar, aniria als Verds. A banda d’ells, hi ha partits com Junts que no formen part de cap grup polític. Històricament, CiU havia format part del grup de centre liberal.

Què trien els eurodiputats?

Aquests últims cinc anys, l’alemanya Úrsula Von der Leyen ha sigut la presidenta de la Comissió Europea, l’òrgan que ostenta el poder executiu i la iniciativa legislativa. Tot i que no es pot saber amb exactitud quin és el candidat de cada família europea per a presidir la Comissió, sí que són els eurodiputats els qui ratifiquen la seva figura per majoria absoluta. Prèviament, és el Consell Europeu, integrat pels primers ministres o presidents de cada estat membre, qui fa la proposta d’aquest nom que es vota. A més, nomena els Comissaris Europeus, una espècia de ministres de la Unió Europea.

Durant la resta de la legislatura el Parlament Europeu dona forma i vota la legislació de la Unió, aprova els pressupostos i controla la feina de la Comissió Europea.

Qui vota?

El principal requisit per poder votar a les eleccions europees és haver complert els 18 anys. Per votar aquí has de tenir nacionalitat espanyola i residir a Espanya o a l’estranger. Per un altre costat, també pots votar a Espanya si ets ciutadà d’un altre país de la Unió Europea i resideixes a Espanya. Com és habitual, l’horari de votació del 9 de juny serà de 9h a 20h. Aquest és el calendari de les eleccions:

Adrià Miró

Graduat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster de Comunicació Política i Social per la Universitat Ramon Llull. Cap de redacció i responsable de continguts polítics.

Missatges recents

Mor el conductor d’una moto en caure a una plaça

Un home de 61 anys ha perdut la vida després de patir una caiguda de…

9 minuts fa

El Museu de Tàrrega Urgell exposa la nova sèrie de pintures abstractes

L’artista holandès Karel Stoop presenta aquests dies al Museu Tàrrega Urgell el seu nou recull…

22 minuts fa

Un home quadruplica la taxa d’alcohol i es queda adormit al volant

Un home, de 46 anys, es va quedar adormit aquest diumenge al volant del seu…

35 minuts fa

La zona de relax dels Serradells d’Andorra reobrirà el 25 de juny

El Centre Esportiu dels Serradells recupera la zona de relax després de gairebé sis anys…

45 minuts fa

Les línies de Rodalies afectades pel robatori de coure recuperaran la normalitat aquest dilluns

Les línies R3, R4, R7 i R12 de Rodalies de Catalunya recuperaran la normalitat aquest…

57 minuts fa

Ferit crític un motorista en xocar contra un cotxe

Un motorista, un home d'aproximadament 36 anys, ha resultat ferit crític aquest diumenge, després d'haver…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.