Una de les votacions al ple de l'Ajuntament de Lleida el passat divendres
El Ple municipal de la Paeria de Lleida d’aquest passat divendres va aprovar diversos punts importants pel que fa al futur de la ciutat en matèria de neteja viària, recollida de residus i gestió de les deixalleries amb la licitació del contracte més gran de tots els que gestiona l’Ajuntament, amb un import global per a deu anys de 262 milions i que supera els 300 milions, tenint en compte les possibles modificacions del contracte.
Així doncs, gràcies als vots favorables del govern del PSC i Junts per Lleida i l’abstenció de la resta de partits, Lleida tindrà un nou contracte de neteja a partir del gener de 2026. El passat 12 de febrer la tinenta d’alcalde anunciava les condicions del nou contracte i que deixarà enrere un contracte que data de l’any 2006, fa gairebé 20 anys, i que permetrà “més capacitat de gestionar la neteja i poder garantir una millor neteja a Lleida” amb l’augment del 75% del valor del cost respecte a l’anterior contracte.
Durant el ple de divendres, el paer en cap, Fèlix Larrosa, va fer una apel·lació a la ciutadania, a la que va demanar “més compromís i respecte per l’espai públic, perquè aquest contracte de 300 milions d’euros exigeix la complicitat de la ciutadania i això vol dir més civisme”.
El contracte actual que gestiona la Paeria de Lleida acaba el 16 de setembre del 2025, amb la qual cosa aquest antic contracte es prorrogarà fins a final d’aquest any, durant 3 mesos, fins al 31 de desembre de 2025 perquè el nou adjudicatari pugui començar a funcionar l’1 de gener del 2026. Aquest nou contracte ofereix 3 serveis: neteja, recollida de residus i la deixalleria.
Durant el debat en aquest punt del ple, la primera tinenta d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana, Begoña Iglesias, va destacar que aquest nou contracte permetrà tenir més personal, més maquinària, més hores de treball, més freqüències, més tecnologia, més equips d’acció per resoldre incidències, més serveis els caps de setmana i festius i “un llarg etcètera de millores”, amb una flota de 66 vehicles nous i una plantilla de més de 200 treballadors.
Pel que fa a la recollida de residus, aquest nou contracte també incorpora avançar en reciclatge i la implantació de contenidors amb xip com el servei porta a porta a Llívia, Sucs i Raimat, que serà progressiva. Això ha generat diverses queixes en aquestes Entitats Municipals Descentralitzades, que no estan d’acord amb la imposició d’aquest sistema.
Per part del grup municipal del Partit Popular, el portaveu Xavi Palau va criticar que “s’ha eliminat de l’expedient la participació ciutadana” i va considerar que “l’expedient més important des del punt de vista econòmic de la ciutat” requeria consultar el teixit associatiu, comercial i veïnal. També va demanar un millor control de la prestació del servei i campanyes de promoció del civisme.
Des de Junts, la portaveu Violant Cervera va indicar que el contracte permet que es “vagi adaptant a les necessitats de cada moment” i va destacar les millores proposades per Junts, com la instal·lació de càmeres de videovigilància a les illes de contenidors de l’Horta, la reducció del soroll en la recollida, la incorporació de personal amb discapacitat i l’ús de sistemes tecnològics per recollir dades i poder aplicar bonificacions o sancions, entre d’altres.
Gloria Rico (Vox) va afirmar que la inversió prevista al nou contracte és “desproporcionada” i que es troba “carregada d’ideologia”. També va criticar que “s’insisteixi en la implantació del sistema de recollida porta a porta, que ha demostrat ser ineficaç, incòmode i costós”.
Finalment, la regidora del Comú, Laura Bergés, va considerar que el nou contracte fa temps que era necessari, però va qüestionar l’impacte que tindrà sobre les finances municipals i les taxes, que no s’ampliï més el porta a porta i que no es reforci el personal per controlar el servei.
D’altra banda, la sessió plenària de divendres també va donar el seu vistiplau per unanimitat a la licitació d’un solar municipal per a impulsar la residència i centre de dia de Pardinyes al carrer Josep Pallach número 2, com fa temps que demana el veïnat del barri.
També en l’àmbit de la comissió de Gestió de la Ciutat, es va aprovar la resolució de les al·legacions presentades al plec de clàusules per a la concessió de l’ús d’una finca situada entre els carrers D, L, S i E del polígon del Camí dels Frares, per la construcció d’un centre de culte per a una entitat religiosa i l’aprovació del plec de clàusules i inici de la licitació. L’expedient va rebre 14 vots a favor i 13 en contra.
Pel que fa a les mocions, la més destacada va ser la presentada pel grup municipal d’ERC-AM per a la promoció del comerç local i de proximitat a Lleida.
L’Hospitalet ha fet cent anys com a ciutat i, com no podia ser d’una altra manera, les Festes de Primavera…
L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha presidit aquest vespre la presentació de la 30a Fira del Vi de Falset al…
El Consell d'Administració de l'Empresa Municipal de Transports de Tarragona ha aprovat avui, 24 d'abril, les noves tarifes per a…
El món de les xarxes socials torna a plorar la mort d’una de les seves protagonistes. Vanessa Konopka, alemanya de 28…
El Port de Segur de Calafell acollirà aquest proper cap de setmana dues activitats de les més importants de l’any…
Nova campanya per promocionar les activitats de dinamització del Mercat del Carrilet que s'estrena coincidint amb el cicle de primavera.…
Esta web utiliza cookies.