Política

Efecte Sánchez a les enquestes: el PSC despunta amb 10 diputats més que Junts

Illa es podria aliar amb Esquerra o Junts, sense necessitar cap partit més

Els cinc dies de reflexió i l’anunci de Pedro Sánchez han colpejat les eleccions de Catalunya. No és només que tots els candidats estiguin parlant del líder socialista, sinó que les primeres enquestes després dels fets apunten a una clara victòria del PSC.

La candidatura d’Illa ha anat recollint enquestes amb una forquilla propera als 40 diputats, superant-lo en algunes ocasions. Per la seva part, Junts estava en creixement, disputant-li inclús la primera plaça en alguns sondejos. Tot i això, els resultats d’avui de Sociométrica apunten que els socialistes guanyarien sense despentinar-se. El PSC assoliria el 28,2% dels sufragis i 42 diputats. Un resultat que, sumat al descens independentista, el situaria com a favorit per ostentar la presidència.

Com ja deien els anteriors sondejos, Junts lideraria el bloc independentista, però frenaria el creixement que hem vist en les darreres enquestes. Puigdemont mantindria els 32 diputats amb el 20,1% dels vots. Deu diputats menys que Illa i vuit punts per sota. El gran damnificat seria Esquerra, qui corre el risc de perdre vots principalment cap al PSC, Junts i els Comuns. Els republicans es quedarien en 26 escons i el 17,2%. Serien set cadires menys que el 2021 i tres punts menys que el seu principal rival en el camp independentista. La suma dels dos es quedaria en 58 diputats, a deu de l’absoluta.

Tampoc en tindrien prou amb la suma de la CUP o Aliança Catalana. Els anticapitalistes perdrien més de la meitat dels representants i acabarien amb 4 escons, mentre que Sílvia Orriols entraria amb un diputat i un 3,2% de les paperetes.

El PSC tria parella de ball

L’opció de tirar endavant la investidura amb el suport extern de PP i Comuns quedaria descartada per Illa. El candidat socialista no podria repetir la fórmula de Collboni, ja que li faltarien set diputats per l’absoluta. El PP pujaria fins als 13 diputats, sent el primer partit del camp espanyolista. D’altra banda, els comuns es deixarien dos escons pel camí i acabarien amb sis representants.

Per tant, el PSC hauria de triar entre pactar amb Esquerra o Junts. Amb tots dos superaria la barrera dels 68 diputats i no necessitaria en cap cas el suport dels comuns, que discrepen amb alguns projectes estratègics dels socialistes.

El treball de camp de l’enquesta ha sigut entre el 29 d’abril i l’1 de maig. Un període que té en compte la decisió de Sánchez de mantenir-se a la Moncloa.

Resultats:

PSC: 28,4% (42)

Junts: 20,1% (32)

ERC: 17,2% (26)

PP: 9,7% (13)

Vox: 7,5% (11)

Comuns: 5,7% (6)

CUP: 4,1% (4)

AC: 3,2% (1)

Adrià Miró

Graduat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster de Comunicació Política i Social per la Universitat Ramon Llull. Cap de redacció i responsable de continguts polítics.

Missatges recents

Atrium Viladecans acaba temporada amb el concert d’Ismael Serrano

El concert del cantautor Ismael Serrano i l'espectacle d'homenatge de la cantant, actriu i ballarina…

10 hores fa

Manresa aprova el Pla d’Acció per a la Transició Agroecològica

El Ple municipal d’aquest dijous ha aprovat per àmplia majoria el Pla d’Acció per a la…

10 hores fa

Tanca una coneguda botiga d’electrònica a Barcelona després de 30 anys

Fnac, empresa dedicada a la venda de productes electrònics i culturals, deixaria l'espai de la…

10 hores fa

Reus inicia les obres de recuperació del Pont dels Calderons i el seu entorn

Aigües de Reus iniciarà aquesta setmana les obres de reparació, recuperació i posada en valor…

10 hores fa

Un estudi de la URV tracta l’exposició de les dones embarassades a químics nocius

La investigadora del Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la Universitat Rovira…

11 hores fa

Junts Reus proposarà al ple adoptar mesures per a l’eliminació de l’amiant a la ciutat

Demà al ple de l'Ajuntament de Reus, el grup municipal de Junts per Reus presentarà…

11 hores fa

Esta web utiliza cookies.