Política

El CIS torna a sorprendre i situa el PSOE com a guanyador de les europees

El sondeig projecta un Podemos fort i dona representació a Ciutadans i Alvise Pérez

Aquest vespre comença la campanya de les eleccions europees. Una cita electoral on els partits espanyols mesuraran les seves forces.  El PP necessita una victòria clara sobre el PSOE per mantenir el seu relat, mentre que els socialistes volen demostrar que encara tenen força a les urnes. A més, Podemos i Sumar s’enfrontaran per primera vegada a nivell estatal.

Encara que totes les enquestes publicades fins ara donen al PP guanyador, el CIS apunta en la direcció contrària. L’enquestadora dirigida per José Félix Tezanos situa la candidatura de la ministra Teresa Ribera en un 34% dels vots i entre 21 i 24 diputats. En canvi, els populars es queden amb el 29% dels sufragis i 18-20 escons. El 2019, el PSOE en va tenir 21 i el PP 13. La tercera posició seria per VOX, que aprofitaria la divisió de l’esquerra per aconseguir la medalla de bronze. La dreta radical podria sumar fins a dos eurodiputats més i es quedaria en cinc o sis.

Pols entre Sumar i Podemos

El CIS és també qui projecta un Podemos més fort en aquestes europees. Els de Yolanda Díaz traurien 6,6% i quatre eurodiputats, a prop de la llista d’Irene Montero amb 2-3 escons. Els liles superarien per poques dècimes la coalició d’Ara Repúbliques, on s’integra Esquerra. L’aliança sobiranista també aconseguiria 2-3 cadires, una xifra que deixaria Tomàs Molina sense escó.

Pel que fa a la dreta nacionalista, Junts podria obtenir entre un i dos eurodiputats. CEUS, la coalició on es troba el PNV, fregaria la representació i estaria prop de mantenir el seu escó.

Les dues sorpreses vindrien per l’espectre de la dreta. Segons el CIS, Ciutadans estaria en disposició d’arreplegar 1-2 cadires. De fet, és l’única enquesta que els dona possibilitats de preservar la seva presència. L’altra candidatura que aniria al Parlament Europeu seria la del periodista de dretes, Alvise Pérez. La seva proposta també estaria entre un o dos representants.

Adrià Miró

Graduat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster de Comunicació Política i Social per la Universitat Ramon Llull. Cap de redacció i responsable de continguts polítics.

Missatges recents

El Nàstic perd per la mínima a Màlaga però la il·lusió continua

El Nàstic de Tarragona ha patit una derrota ajustada en el partit d'anada de la…

6 hores fa

Rescaten una persona ferida a la muntanya per l’impacte d’una pedra

Aquesta tarda s'ha produït un rescat d'urgència al Castell de Bocs a Rellinars després que…

8 hores fa

Amposta prepara una revetlla de Sant Joan única: horaris i activitats

Amposta celebrarà una revetlla de Sant Joan amb activitats populars per fer gaudir de la…

9 hores fa

Sónar tanca la 31a edició amb 154.000 espectadors al conjunt d’activitats

El festival Sónar tancarà aquest dissabte una edició per la qual hauran passat 154.000 espectadors,…

9 hores fa

Ferit un professor en caure-li una barra de ferro durant l’acte de graduació

Un professor de l'Institut d'Educació Secundària de Malilla de València ha resultat ferit després de…

9 hores fa

Salou rep les banderes de Qualitat i Sostenibilitat de les platges

L'alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, ha rebut aquest divendres a Jérez de…

9 hores fa

Esta web utiliza cookies.