Reus acull aquest dilluns 5 de maig l’acte de lliurament de les distincions a les noves 22 noves Ciutats de la Ciència i la Innovació que té lloc a FiraReus (avinguda de Bellissens, 40) de 12:00 a 13:30 h.
El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats va donar a conèixer el passat 3 de març els 22 nous municipis de tot l’Estat que han estat distingits com a Ciutats de la Ciència i la Innovació en la convocatòria de 2024, entre ells Reus, que ha estat l’única ciutat catalana escollida en la seva categoria i l’únic de fora de la Província de Barcelona que forma part del llistat global.
Reus ha estat i és una ciutat emprenedora i fins i tot pionera en diversos àmbits (primer cementiri aconfessional de l’Estat, primer matrimoni civil de l’Estat, el famós Reus, París, Londres…). Amb un sòlid passat empresarial i agroalimentari, avui la ciutat aspira novament a ser referent en la nova economia, la ciència, la recerca i la innovació en aliança amb la universitat, el sector productiu, l’administració local i la societat.
Des del Parc Tecnològic i d’Innovació del Tecnoparc s’estan impulsant diverses iniciatives com el Hub Foodtech & Nutrition o el Reus Living Lab, centrades en la promoció de la innovació al sector agroalimentari i en la generació de talent.
En l’àmbit universitari la ciutat acull els estudis de Medicina i Ciències de la Salut i un grau específic en Nutrició Humana i dietètica, a més de les càtedres vinculades a l’emprenedoria i la innovació empresarial.
També cal destacar la investigació desenvolupada a la ciutat pels centres de recerca com l’Eurecat, l’IRTA, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili o el Centre de Ciències Òmiques.
I si parlem del sector TIC, Reus és ja la segona ciutat en ocupació TIC de Catalunya, liderant la implantació i creació de llocs de treball a través de diferents eines com la Incubadora TIC i Foodtech, impulsades per l’Ajuntament de Reus a través de REDESSA i que han acompanyat més de 50 start-ups creant 183 llocs de treball i generant una facturació de més de 5 milions d’euros, i del Clúster TIC, que també té la seu al Tecnoparc.
Per tot això i també per altres projectes i iniciatives innovadores en l’àmbit social i de la sostenibilitat com el RENATUReus, el projecte Young Lab Prototips, que promou la participació dels joves en projectes de ciutat, el Centre de Capacitació Digital, el Soulfood o projecte europeu per buscar solucions tecnològiques contra el malbaratament alimentari o el Sandbox, que pretén establir espais de prova, assaig i experimentació per a productes i serveis innovadors, Reus ha estat mereixedora de la distinció Ciutat de la Ciència i la Innovació que atorga el Ministeri de Ciencia, Innovación y Universidades i que aquest dilluns rebrà a un acte a l’auditori de FiraReus on seran guardonades d’altres 21 ciutats de tot l’Estat, entre elles, Bilbao, Burgos, Getafe, Granollers, Manresa, Sant Joan Despí o Huelva.
La resta són Alcorcón, Aller, Arteixo, Aspe, Castro-Urdiales, Castropol, Cieza, Genalguacil, Granollers, Huelva, La Rinconada, La Vall d’Uixó, Manises, Mundaka, Rotay Santomera.
En total Reus n’ha presentat 69 projectes a la seva candidatura que responen als set reptes que la ciutat s’ha marcat: la transformació del sector primari, la captació i retenció de talent, l’accés a l’habitatge, la ciutat saludable, la mobilitat urbana sostenible, la transformació energètica i la participació ciutadana.
En paraules de Sandra Guaita, alcaldessa de la ciutat, l’objectiu de tot plegat és consolidar i impulsar la transformació de la ciutat, generar nous espais d’activitat econòmica i donar resposta a les demandes ciutadanes de serveis públics innovadors i de qualitat. La ciència i la tecnologia han d’estar al servei de les persones i transformar la vida de la ciutadania així com generar noves oportunitats per a tothom.
Per la seva banda, Josep Baiges, tinent d’alcaldessa de l’Àrea de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament, ha destacat que la distinció ens ofereix l’oportunitat de veure Reus amb una mirada nova. Una ciutat amb un excepcional patrimoni modernista, cultural, comercial i emprenedor però també una ciutat de recerca, de tecnologia i d’innovació.
L’acte a FiraReus, comptarà amb la participació d’Olga Morales, presidenta de la Red Innpulso i alcaldesa de Viladecans, Núria Montserrat, consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i Teresa Riesgo, secretaria general de Innovación del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.
La matemàtica reusenca Eva Miranda serà l’encarregada de pronunciar la xerrada inspiradora de la jornada. Miranda ha estat distingida amb dos premis ICREA Academia, el 2016 i el 2021, amb una Càtedra d’Excel·lència de la Fundació de Ciències Matemàtiques de París el 2017-2018; un premi Bessel de la Fundació Humboldt el 2022, i el Premi François Deruyts per l’Academia Reial Belga el 2022. El títol de la seva ponència és Ciència, creativitat i ciutats que imaginen
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha advertit de la possibilitat de “crescudes sobtades importants de caràcter local” en barrancs…
L'arribada massiva de turistes en temporada alta pot arribar a col·lapsar alguns municipis que no tenen les infraestructures necessàries per…
“Pressionarem perquè no s'autoritzi”. La diputada dels Comuns al Congrés Aina Vidal ha assegurat que el seu grup treballarà per…
La Fira del Vi de Falset encara l'última jornada de la trentena edició amb una seixantena de cellers de les…
Sorpresa màxima dels Mossos d'Esquadra en un dels seus habituals controls a l'AP-7 per garantir la seguretat dels conductors. Segons…
Com cada estiu, la Seu d’Urgell i la comarca ofereixen programació estiuenca coordinada per institucions, entitats i serveis públics, pensada…
Esta web utiliza cookies.