Política

Qui són els candidats a les eleccions catalanes per Girona?

Junts, ERC, Comuns i PP presenten nous candidats

La convocatòria d’eleccions catalanes anticipades ha obligat tots els partits a decidir els seus candidats a correcuita. Una bona part de les formacions ha optat per canviar la majoria dels caps de llista per Girona que fa tres anys van concórrer als comicis catalans.

Dels 135 diputats que tindrà el Parlament de Catalunya, 17 escons sortiran de la província de Girona. A les eleccions catalanes de 2021, el clar guanyador va ser Junts, que es va endur fins a set representants. En segona posició va quedar ERC amb quatre cadires, mentre que el PSC en va obtenir tres. La CUP va assolir uns excel·lents resultats amb dos escons i VOX va entrar per primera vegada amb un diputat.

 

Salvador Vergés (Olot, 1976)

Junts és una de les formacions que canvien candidat. Salvador Vergés s’estrena com a cap de llista de les comarques gironines després de fer el salt a la política institucional el 2021. Lligat a l’ANC, únicament ha sigut diputat al Parlament durant aquests tres anys. És enginyer de Camins, Canals i Ports, i ha treballat tant en aquest àmbit com també al sector agroalimentari. L’anterior cap de llista per la demarcació, Gemma Geis, forma ara part del govern municipal de Girona.

Laia Cañigueral (Cassà de la Selva, 1981)

Laia Cañigueral encapçala la llista d’Esquerra Republicana per primera vegada. Va entrar a l’òrbita dels republicans a través de les joventuts del partit el 1999 i ha sigut diputada al Congrés en dues ocasions. Primer, entre 2006 i 2008 i, en segon lloc, durant quatre mesos de 2019. Actualment, és la delegada territorial del Govern a Girona i secretària generals dels republicans a la província. És llicenciada en Sociologia per la UAB i durant la seva carrera professional ha treballat a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament o l’Agència Catalana de la Joventut.

Sílvia Paneque (Riudellots de la Selva, 1972)

El PSC és un dels pocs partits amb representació parlamentària que repeteix candidata. Sílvia Paneque, guanyadora de les últimes eleccions municipals a Girona, intentarà traslladar aquells bons resultats als comicis autonòmics. Encara que és diputada des del 2021, quan va ser ja cap de llista, la major part de la seva carrera política l’ha desenvolupat al món municipal. Des de 2011 és regidora a la capital gironina i inclús ha sigut primera tinenta d’alcalde durant un curt període. És llicenciada en Ciències Químiques per la UdG, on ha estat professora i investigadora. Ha estat també directora general de dues empreses de taps de suro.

Dani Cornellà (Celrà, 1978)

La CUP redobla la seva confiança en Dani Cornellà, que serà de nou el cap de llista. El candidat de la formació anticapitalista és diputat des del 2021 i anteriorment havia participat en la política municipal de Celrà. Al seu municipi natal havia sigut regidor entre 2007 i 2021, període en el qual va ser dos cops alcalde. Primer, entre 2011 i 2013 i després entre 2015 i 2021. És diplomat en educació social per la UdG i en psicopedagogia per la UOC. Aquesta legislatura va reivindicar la llibertat de vestir com volgués al Parlament, després dels insults a les xarxes.

Alberto Tarradas (Girona, 1996)

El candidat de VOX és el més jove de tots i també repeteix respecte del 2021. Alberto Tarradas continua al capdavant de la candidatura i buscarà mantenir la representació per Girona. És tècnic superior en comerç internacional i ha treballat al Parlament Europeu i a les Corts valencianes. Actualment, és president de la formació de dreta radical a la demarcació.

Eloi Badia (Barcelona, 1983)

Els comuns volen recuperar l’escó per Girona, que no tenen des de 2015 amb Catalunya Sí Que Es Pot. L’escollit és el barceloní Eloi Badia, actual diputat per Barcelona al Congrés. Provinent dels moviments ambientalistes, va entrar a la política institucional de la mà de Barcelona en Comú a l’Ajuntament. Durant dos mandats va ser un dels homes forts del govern de Colau i va marxar a Madrid el 2023. La seva parella és gironina i des de fa dos anys viu a Girona ciutat. De formació enginyer industrial, va treballar vuit anys a Ingeniería Sin Fronteras.

Jaume Veray (Girona, 1968)

Maria Àngels Olmedo deixa el testimoni a Jaume Veray al capdavant de la llista dels populars. En política, ha estat principalment centrat en el món municipal. Entre 1995 i 1999 va estar a l’Ajuntament de Girona i el passat 28M va tornar al consistori gironí com a portaveu. Amb tot, dins del PP també ha sigut cap de comunicació de la formació a la ciutat i cap de gabinet del subdelegat del govern espanyol a Girona entre 2012 i 2018. Fora de la política, ha estat a Banca Jover, CIPE Espanya, G3 Esports i actualment és comercial autònom del sector sociosanitari i en seguretat i seguretat viària. La seva família ha estat històricament lligada als populars.

Héctor Amelló (Lleida, 1977)

Ciutadans intentarà frenar el cop per no desaparèixer en aquestes eleccions catalanes. Héctor Amelló tindrà la difícil tasca de recuperar la representació per Girona. El cap de llista de la formació taronja ja va ser diputat al Parlament entre 2018 i 2020. Dins de Ciutadans també havia sigut regidor a l’Ajuntament de Figueres el mandat de 2015-2019. És llicenciat en Belles Arts, llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i tècnic superior en fotografia artística.

Sílvia Orriols (Vic, 1984)

La polèmica Sílvia Orriols encapçalarà la candidatura d’Aliança Catalana per Girona. Encara que és la cap de llista principal de la formació de dreta radical, ha decidit concórrer per Girona perquè n’està “tipa” de la capital. El 2019 va entrar com a regidora de Front Nacional de Catalunya (FNC) a l’Ajuntament de Ripoll, però va abandonar el partit durant el coronavirus. El 2023 va guanyar les eleccions al municipi i, la falta d’acord entre els altres grups, va permetre que fos l’alcaldessa en un govern en minoria. És diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Vic.

Adrià Miró

Graduat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster de Comunicació Política i Social per la Universitat Ramon Llull. Cap de redacció i responsable de continguts polítics.

Missatges recents

Parets celebra la cloenda de les Escoles Esportives 2023-2024

Parets del Vallès va celebrar aquest dissabte passat, 1 de juny, la cloenda de les…

3 minuts fa

40 litres de fumet i 25 quilos d’arròs: així és la paella dels pagesos a l’AP-7

Uns 40 litres de fumet, 25 quilos d'arròs i 80 litres d'aigua. Aquests són alguns…

17 minuts fa

Calafell ha rebut 10,2 milions dels fons europeus Next Generation

El municipi de Calafell ha rebut 10,2 milions d’euros provinents dels fons Next Generation. És…

31 minuts fa

Un jutjat de Barcelona suspèn la convocatòria de la plaça de major dels Mossos

Un jutjat de Barcelona ha suspès el procés de convocatòria de la plaça de major…

38 minuts fa

S’incendia un autobús ple d’estudiants al mig de la carretera

La imatge d'un autobús escolar completament devorat per les flames fa  pensar en la tragèdia…

54 minuts fa

Creen un tinder electoral per saber qui votar a les europees

El 9 de juny els catalans tornarem a acudir a les urnes, aquesta vegada per…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.