La primera i més recent és el llibre Deu rutes literàries al Camp de Tarragona, itineraris que recorren espais reals vinculats a obres, autors o moviments literaris que permeten conèixer escenaris inspiradors o descrits en la literatura. Les rutes inclouen visites a llocs emblemàtics com les muntanyes de Prades i la serra de Llaveria i lectures de fragments d’obres d’Artur Bladé Deseumvila, Maria Aurèlia Capmany, Jaume Vidal Alcover, Josep Anton Baixeras, Olga Xirinacs i Joan Puig i Ferreter, entre d’altres.
Un altre dels llibres destacats és La guerra de les Vespres (1282-1285), una obra que es presentarà públicament el 23 d’abril i que narra com, durant la guerra de les Vespres Sicilianes, el rei Pere el Gran va ocupar Sicília i es va enfrontar als reis Carles d’Anjou i Felip d’Ardit de França. El conflicte es va estendre des de Sicília fins a Aragó i Catalunya. En aquesta investigació, que el 2023 va rebre el premi a la millor tesi escrita en català a la URV, s’analitzen les cròniques contemporànies als fets per entendre els pensaments polítics i com es van interpretar per convèncer els lectors.
La dimensió social de la recerca també es fa present amb el llibre col·lectiu Infermeres en acció. Practicants, llevadores i ATS en els territoris de parla catalana (1901-2019). És el segon volum sobre trajectòries professionals significatives d’infermeres, practicants i llevadores i està estructurat en quatre parts. La primera es desenvolupa en dos capítols: un d’introductori on es presenta la metodologia i, el segon, en què es descriu teòricament el procés de professionalització infermera. La segona i tercera part consta de relats biogràfics presentats de forma cronològica i el llibre acaba amb una anàlisi dels relats a partir dels elements de professionalització infermera. Per saber-ne més és públic el podcast Compaginades, conduït pel periodista Ricard Lahoz, on conversa amb el professor del Departament d’Infermeria Josep Barceló i dos dels autors de l’obra, Carme Torres i Miquel Àngel Calderó.
Una altra de les novetats és el llibre Nuevos imaginarios del rural. Literatura, cine y medios en el contexto español, coordinat pels professors del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV Enric Castelló, Bernat López i Helena Miguélez-Carballeira, recull d’una introducció crítica i deu articles on s’analitzen obres literàries, cinematografies, representacions mediàtiques i discurs públic al voltant de la ruralitat. L’obra constata l’aparició de noves narratives sobre allò rural, associades a l’ansietat mediambiental, els desequilibris socials i la perspectiva de gènere. Al seu estudi preliminar, els editors afirmen que les expressions culturals i mediàtiques són, en aquest sentit, “un espai necessari de representacions i narratives per imaginar una ruralitat possible”.
El lligam entre les neurones i les capacitats de la ment humana és el tema central d’aquesta darrera recomanació, Per què les neurones?, una obra coeditada per la URV i la UB a càrrec de Josep Maria Tomàs Ferré, exprofessor i impulsor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV. L’autor explica, de manera intuïtiva i a partir dels components dels éssers vius, com funciona la comunicació cel·lular i neuronal amb exemples aclaridors i dibuixos, obra del mateix autor.
Els ajuntaments de Salou i Cambrils estan d'enhorabona perquè un informe d'Azucarera i la consultora YouGov els ha considerat entre…
L'Audiència Provincial de Tarragona ha condemnat a dos anys i mig de presó a un home que viu al Vendrell…
El Consorci d’Educació de Barcelona, ens format per la Generalitat i l’Ajuntament de la ciutat, aprofita l’aturada de les classes…
Aquest matí a primera hora, els serveis d'emergències han intentat salvar la vida sense èxit a un jove motorista de…
La policia ha detingut cinc persones en el decurs de la setmana per presumptes delictes contra la salut pública, l’honor,…
L’Institut Municipal d’Hisenda (IMH), encarregat de gestionar, recaptar i inspeccionar impostos ha detectat i fet aflorar, gràcies a la inspecció…
Esta web utiliza cookies.